Sari la conținut

Sindromul Reye

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sindromul Reye
Specialitateneurologie  Modificați la Wikidata
Cauzeaspirină  Modificați la Wikidata
Clasificare și resurse externe
ICD-11  Modificați la Wikidata
ICD-9-CM331.81[1][2]  Modificați la Wikidata
DiseasesDB11463
MedlinePlus001565
Patient UKSindromul Reye
MeSH IDD012202[1]  Modificați la Wikidata

Sindromul Reye este o encefalopatie însoțită de degenerescența grasă a ficatului, hiperamoniemie, sindrom hemoragipar (poate fi indus de aspirină).

Sindromul Reye - hepatită fulminantă si edem cerebral. Este precipitat la copii sub 4 ani tratați cu AAS ca antipiretic in infecții virale (gripa, varicela, hepatita)

Sindromul Reye este caracterizat din punct de vedere clinic prin: vomă și semne de leziuni progresive ale sistemului nervos central, semne de leziuni hepatice și hipoglicemie. Morfologic există o vacuolizare grasă progresivă a ficatului și a tubulilor renali, datorită afectării funcției mitocondriale la nivelul ficatului, rinichiului și creierului, tradusă prin scăderea activității enzimelor mitocondriale. Debutul este dominat de vomă și ulterior inconștiență care evoluează progresiv, în 1-3 zile, spre convulsii generalizate și comă. Ficatul este mărit în dimensiuni, dar icterul este în mod caracteristic minim sau absent. Analizele de laborator relevă: creșterea aminotransferazelor serice (raport ASAT/ALAT cresut anormal, ALAT=alaninaminotransferaza, ASAT=aspartataminotransferaza) și a timpului de protrombină, hipoglicemie, acidoză metabolică și niveluri ridicate de amoniac seric. Mortalitatea în Sindromul Reye este de aproximativ 50%. Terapia constă în infuzii cu glucoză 20% și plasmă proaspătă congelată și manitol intravenos pentru a reduce edemul cerebral. La supraviețuitori nu s-a detectat vreo suferință hepatică cronică.

  • Harrison, Principles of Internal Medicine, Ediția 16, Editura McGraw-Hill 2005
  • Aurelia Nicoleta Cristea, Tratat de farmacologie, editia 1, Editura medicala Bucuresti 2005


  1. ^ a b Monarch Disease Ontology release 2018-06-29[*][[Monarch Disease Ontology release 2018-06-29 (Release of the Monarch Disease Ontology)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);
  2. ^ Disease Ontology, accesat în