Sibila Delfică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Sibyla Delfică)
Jump to navigation Jump to search
Fresca "Sibila Delfică" de Michelangelo (Vatican, Capela Sixtină)

Sibila Delfică era o personalitate legendară care dezvăluia profeții din partea zeului Apollo la Delfi, la poalele Muntelui Parnassos. Conform unor surse târzii, mama acesteia era Lamia, fiica lui Poseidon.[1] "Sibila Delfică" nu este inclusă în Oracolul din Delphi și trebuie făcută o distincție între ea și Pythia, preoteasa lui Apollo.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Au existat mai multe persoane profetice numite Sibile în lumea greco-romană. Cea mai cunoscută Sibilă este cea de la Cumae. Există multe legende despre Sibila Delfică; una din ele ar indica faptul că ultima ei profeție ar fi nașterea lui Iisus Christos. Pausanias afirmă că (10.14.1) Sibila ar fi fost "născută dintre un bărbat și o zeiță, fiică a monștrilor marini și o nimfă nemuritoare". Alte legende afirmă că ea este fiica sau sora lui Apollo.

Sibila venise din Troia spre Delfi înaintea Războiului Troian, fiind "într-o ceartă cu fratele ei Apollo"; a stat pentru un timp pe Insula Samos, vizitase orașul Claros și insula Delos și a murit în Troia, după ce supraviețuise timp de nouă generații. După moartea ei, se afirmă că ea devenise o voce care încă dezvăluia viitorul învăluit în ghicitori complexe.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Oracolul din Delphi