Shōtoku

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Shōtoku Taishi)
Jump to navigation Jump to search
Shōtoku
regent
Shotoku Taishi.jpg
Date personale
Născut 07 februarie 574
Decedat 08 aprilie 622 (50 ani)
Părinți Yōmei[*]
Anahobe no Hashihito no Himemiko[*] Modificați la Wikidata
Frați și surori Taima no miko[*]
Q11523737[*]
Q11547041[*]
Q11577211[*]
Q11617932[*]
Q11383115[*]
Q11644412[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Q11396062[*]
Q11544226[*]
Q11612414[*]
Princess Uji no Shitsukahi[*] Modificați la Wikidata
Copii Prince Yamashiro[*]
Q11667952[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Japan.svg Japonia Modificați la Wikidata
Ocupație om politic Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Soga
Domnie
Domnie 593 – 622

Prințul Shōtoku (聖徳太子 Shōtoku Taishi?) a fost un conducător japonez semi-legendar și regentul împărătesei Suiko. El a fost fiul împăratului Yōmei și al prințesei Anahobe nu Hashihito din vestitul clan Soga, și este considerat creatorul civilizației japoneze.

Istoricitatea lui Shōtoku[modificare | modificare sursă]

Istoricitatea lui Shōtoku (atât acuratețea datelor, cât și existența sa) este pusă la îndoială. Toate informațiile despre prințul Shōtoku provin din trei surse primare:

  • Kojiki, o culegere de mituri legate de originea Japoniei, compusă cu circa 90 de ani după data presupusă a decesului lui Shōtoku.
  • Nihon Shoki, o culegere de mituri și cronici japoneze, care a fost compusă cu circa 100 de ani după Shōtoku și despre care se crede că ar fi redat cu acuratețe evenimentele istorice doar începând cu domnia împăratului Tenji (626672).
  • Kaifūsō, o culegere de poezie chineză, scrisă de către poeți japonezi. Culegerea a fost compusă în 751.

Viață[modificare | modificare sursă]

Prințul Shōtoku s-a născut în anul 574, în provincia Yamato (actualmente prefectura Nara). În anul 593 a fost numit regent de către mătușa sa, împărăteasa Suiko. Domnia sa ca regent a fost una extrem de prosperă, deoarece Shōtoku Taishi a stabilit legături foarte bune cu dinastia Sui din China și cu Regatele Coreene și a introdus o constituție stabilă formată din 17 articole, formulate după exemplul legislației confuciene chineze.

În ceea ce privește situația sa religioasă, prințul Shōtoku a fost un adept al budismului și un susținător și protector al acestei religii. A construit numeroase temple budiste, printre care cele mai vechi sunt Hōryū-ji și Shitennō-ji, și a proclamat budismul religie de stat.

După moartea sa, prințul Shōtoku a fost sanctificat, fiind considerat reîncarnarea lui bodhisattva Kannon (Avalokiteśvara). De asemenea, Shōtoku Taishi este considerat a fi a doua mare personalitate din istoria budismului, după celebrul împărat indian Așoka.

De-a lungul timpului, mulți călugări au pretins că l-au vazut sau au vorbit în vis cu prințul Shōtoku, considerat a fi întemeietorul budismului japonez. Printre acești călugări se numără și celebrii maeștri budiști Saichō și Shinran.

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Shōtoku