Sevhil Musaeva-Borovîk

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Sevgil Musayeva-Borovyk
Date personale
Născută (32 de ani) Modificați la Wikidata
Juma[*], Uzbekistan Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the Soviet Union.svg URSS
Flag of Ukraine.svg Ucraina Modificați la Wikidata
Ocupațiejurnalistă
redactor-șef Modificați la Wikidata
Activitate
Alma mater Q12074611[*]  Modificați la Wikidata

Sevhil Musaeva-Borovîk (sau Sevğil Musayeva-Borovyk,[1][2][3] în ucraineană Севгіль Мусаєва-Боровик, în tătara crimeeană Sevgil Hayretdın Qızı Musaieva; n. , Juma[*], Uzbekistan) este o jurnalistă ucraineană din Crimeea, Ucraina, redactor-șef de publicații online pentru „Ukrayinska Pravda” și inițiatoarea portalului web „Krym_SOS”.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născută în 1987 în Juma⁠(d),[4] lângă Samarkand, Sevhil s-a reîntors cu familia ei în Crimeea în anul 1989,[5] atunci când restricțiile împotriva tătarilor din Crimeea în Uniunea Sovietică au fost abandonate. S-au stabilit în Kerci, în provincia Crimeea. Între 2004-2010 a studiat la Institutul de Jurnalism din cadrul Universității din Kiev. În această perioadă Musayeva a lucrat, de asemenea, pentru diverse agenții media și edituri, cum ar fi Ekonomichni novyny, Delo, Vlast deneg.

Din iunie 2011 până în august 2013 a lucrat ca și corespondent pentru „Forbes Ucraina” până când editura a fost cumpărată de către Serghei Kurcenko.[6] În timpul protestelor Euromaidan, Musaeva s-a numărat printe activiști și a creat rapoarte pentru proiectul Hubs pe Facebook. În februarie 2014 a lansat site-ul „Hubs” ca portal web de știri, devenind redactor-șef. După anexarea Crimeei de către Federația Rusă, a devenit, de asemenea, una dintre fondatorii proiectului internet, Krym_SOS. Începând din octombrie 2014 Musaeva este redactor-șef al revistei online Ukrayinska Pravda⁠(d).[7]

În august 2014 Sevhil Musaeva s-a căsătorit cu Andrii Borovîk.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]