Sever Mureșan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Andrei Sever Mureșan

Andrei Sever Mureșan [1] (n. 23 octombrie 1948, Câmpia Turzii) - Născut pe 23 octombrie 1948, la Câmpia Turzii, județul Cluj, Andrei Sever Mureșan s-a remarcat ca tenismen profesionist, fiind membru al echipei române de Cupă Davis în anii ’70, apoi primul român membru al ATP. Locuind în Franța din 1980, a creat la Dijon un club de tenis renumit, după care, obținând exclusivitate asupra comercializarea materialelor sintetice pentru sporturi „indoor” și „outdoor”, s-a lansat în afaceri internaționale. După evenimentele din Decembrie ’89, a lansat operațiunea „Pâine pentru România”, prin asocierea firmelor „Croissant de France Invest” cu fabricile de pâine românești „Panegrano” din Cluj, dar și „Plevnei” și „Libertatea” din București, creând societatea Paniro SA. Tot atunci a pus și bazele Grupului SM Invest, care, prin cele 50 de filiale și cei peste 6000 de angajați, avea să ajungă, în 1995, cel mai mare grup privat din România. După înființarea Băncii Dacia Felix, în martie 1991, Sever Mureșan devine în toamna aceluiași an acționar al băncii în calitate de persoană fizică, apoi, la cererea membrilor fondatori, intră în consiliul de administrație. Între 1992 și 1994, realizează prin societățile SC SM Invest Holding SA, Astra Română Capital S.A.H. și Sita Investment A.G., investiții masive, astfel că, în cursul anului 1994, participarea acestor societăți la capitalul social al Băncii Dacia Felix ajunge la 68,89 la sută. Dar chiar dacă devenise în 1994 acționar majoritar al Băncii Dacia Felix, un an mai târziu, din cauza presiunilor politice pentru a se afilia partidului de guvernământ, ca sponsor electoral al PDSR, Sever Mureșan demisionează din Consiliul de Administrație. În 1991, transferă din Franța, la București, turneul de tenis pe care îl organiza la Dijon. S-a născut astfel competiția de nivel ATP „Romanian Open Tennis”, care avea să devină al cincilea turneu pe zgură din lume. Apoi, investițiile în sport au crescut exponențial, înființând și societatea „Baschet Club S.A.”, unde echipa de baschet masculin „U- SM Invest”, precum și cea feminină de volei a Universității Cluj

Familia nobilă română Mureșan de Câmpia Turzii[modificare | modificare sursă]

Este de origine din Maramureșul istoric, din Ieud, și este descendent al familiei Balea alias Chindriș, care, la rândul ei, este descendentă a familiei voievodale a Drăgoșeștilor, fapt atestat de arborele genealogic, întocmit de publicistul Iacob Mureșianu (văr al poetului Andrei Mureșanu), de istoricii Ioan Mihalyi de Apșa, Alexandru Filipașcu și de arhivistul Joódy Pál. Descendenți ai familiei Balea din Maramureș, la începutul secolului XVII, au emigrat și s-au extins în mai multe localități din Transilvania printre care amintim: Bistrița, Dej, Câmpia Turzii, Târgu Mureș etc. Aceștia erau numiți de popor Moroșeni, Moroșan, iar mai târziu, acest nume a creat confuzia că Moroșenii ar fi originari de pe valea Mureșului. Acest nume a suferit transformări datorită evoluției limbii: Murășan, Mureșan, Mureșianu, Mureșanu. Conform documentelor istorice publicate de Ioan cav. de Pușcariu și de către alți istorici, pe aceștia îi găsim înscriși cu numele de Mureșianu, Mureșian, Mureșan etc., iar după datele publicate de Iacob Mureșianu, în „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, acesta își confirmă originea din familia Balea de Ieud, Maramureș. Familia Balea de Ieud a fost înnobilată de regele Sigismund de Luxemburg la anul 1419, și în anul 1511 regele Vladislav al II-lea îi reconfirmă nobilitatea și proprietățile din Ieud, iar descendenții familiei Balea, familia Mureșan, pentru serviciile aduse Curții regale a fost recompensată și înnobilată cu diplome și blazoane de către principele Transilvaniei Sigismund Báthori, la anul 1587 și de principele Mihail Apafi I, la 20 noiembrie 1674 și la 9 ianuarie 1675. Urmașii nobilei familii Mureșan de Câmpia Turzii îi găsim azi stabiliți în București și în alte orașe din România și Franța, unde ocupă un loc de cinste. Andrei Sever Mureșan, Stephane Adrien Mureșan, Julia Mureșan și Laura Andreea Mureșan se pot mândri cu descendența lor din familia poetului Andrei Mureșanu autor al imnului „DEȘTEAPTĂ-TE ROMÂNE” având datoria de onoare de a perpetua blazonul familiei și de a ține nestinsă flacăra propășirii națiunii române. Deviza familiei nobile Mureșan de Câmpia Turzii este: „Sic Deus pro nobis quis contra nos?” („Dacă Dumnezeu este cu noi, cine este împotriva noastă ?”).

Înființarea băncii Dacia Felix[modificare | modificare sursă]

Concepută de mai mulți fruntași ai Uniunii Vatra Românească, printre care Adrian Moțiu și Justinian Petrescu, Banca Dacia Felix trebuia să fie punctul de generare, în special în zona Ardealului, a unui izvor autohton pentru crearea, apărarea și consolidarea capitalului românesc în perspectiva trecerii la economia de piață. Dacia Felix a fost gândită ca un adevărat scut de protejare a Ardealului împotriva masivelor infiltrări de capital maghiar care s-au făcut simțite încă din primele zile ale lui 1990 în încercarea Budapestei de a apela la arma financiară pentru a-și impune proiectele revizioniste.


Afacerile lui Sever Mureșan[modificare | modificare sursă]

Locuind în Franța din 1980, a creat la Dijon un club de tenis renumit, după care, obținând exclusivitate asupra comercializarea materialelor sintetice pentru sporturi „indoor” și „outdoor”, s-a lansat în afaceri internaționale. După evenimentele din Decembrie ’89, a lansat operațiunea „Pâine pentru România”, prin asocierea firmelor „Croissant de France Invest” cu fabricile de pâine românești „Panegrano” din Cluj, dar și „Plevnei” și „Libertatea” din București, creând societatea Paniro SA. Tot atunci a pus și bazele Grupului SM Invest, care, prin cele 50 de filiale și cei peste 6000 de angajați, avea să ajungă, în 1995, cel mai mare grup privat din România. După înființarea Băncii Dacia Felix, în martie 1991, Sever Mureșan devine în toamna aceluiași an acționar al băncii în calitate de persoană fizică, apoi, la cererea membrilor fondatori, intră în consiliul de administrație. Între 1992 și 1994, realizează prin societățile SC SM Invest Holding SA, Astra Română Capital S.A.H. și Sita Investment A.G., investiții masive, astfel că, în cursul anului 1994, participarea acestor societăți la capitalul social al Băncii Dacia Felix ajunge la 68,89 la sută. Dar chiar dacă devenise în 1994 acționar majoritar al Băncii Dacia Felix, un an mai târziu, din cauza presiunilor politice pentru a se afilia partidului de guvernământ, ca sponsor electoral al PDSR, Sever Mureșan demisionează din Consiliul de Administrație. În prezent este Founder Group President și CEO SM Petrol SA [2]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

1. Dicționarul personalităților din România, Biografii Contemporane, Romanian Biographic Institute, Editura Anima, 2009

2. Renăscut din cenușa uitării, Cezar Adonis Mihalache, Editura Națiunea, 2012 [1]

3. Cartea vieții mele (vol. 3), Anghel Drăgan, Editura Națiunea 2013 [2]

4. Imnul de stat: port drapel al demnității naționale, Andrei Sever Mureșan, Editura Națiunea

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ www.edituranatiunea.ro
  2. ^ www.edituranatiunea.ro

La data de 30 decembrie 2007, Curtea de Apel Administrativa din Lyon, Franta, constata faptul ca Sever Muresan nu are nici o datorie fata de autoritatile fiscale franceze pentru anii 1994 si 1995, pe care s-au bazat acuzarea in cadrul procesului penal. Ca urmare a acestei hotarari, Ministerul de Finante din Franta, a eliberat un document de degrevare fiscala pentru anii in cauza, ceea ce anuleaza justificarea procesului penal si condamnarea primita fara temei. În conditiile în care Sever Muresan nu are nici o datorie fata de autoritatile fiscale franceze, acuzatia de evaziune fiscala nu este sustinuta.