Sepp Holzer

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Sepp Holzer
Sepp Holzer
Naștere (76 de ani)
OcupațieFermier, autor și consultant internațional în domeniul metodelor agriculturii naturale
Websiteseppholzer.at
Sepp Holzer
Date personale
Născut (76 de ani) Modificați la Wikidata
Ramingstein[*], Austria Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Austria.svg Austria Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
agricultor[*] Modificați la Wikidata
Prezență online
Biografia[modificare | modificare sursă]

Josef ("Sepp") Holzer (n. 24 iulie 1942 în Ramingstein, Salzburg, Austria) este un fermier practicant al agriculturii naturale. Este totodată autorul mai multor cărți, lucrează pe plan național ca un activist al conceptului de permacultură, iar pe plan internațional este consultant pe probleme de agricultură naturală. Este totodată subiectul filmului Agricultorul rebel.[1][2]

Provine dintr-o familie de fermieri. În anul 1962 a preluat ferma montană a părinților săi. Dezamăgit de metodele ortodoxe ale agriculturii, a început să  formeze propria abordare economică de mediu, numită ulterior ”Permacultura Holzeriană”.   

Gospodăria sa din Krameterhof se află în Alpii Austrieci, la o altitudine de 1100—1500 metri deasupra nivelului mării. Sepp Holzer este supranumit ”fermierul rebel”, deoarece  a insistat asupra metodelor sale în pofida amenzilor și chiar a pericolului întemnițării pentru propriile tehnici agricole, care presupun renunțarea la retezarea pomilor fructiferi (pomii neretezați rezistă presiunii stratului de zăpadă, pe când cei retezați se frâng sub greutatea lui). O altă metodă a sa, recunoscută azi pe plan mondial, este utilizarea suprafețelor acvatice pe post de  reflector pentru sporirea coeficientului de încălzire solară pasivă, precum și  folosirea microclimatului  creat prin dezgolirea rocilor montane în scopul extinderii zonei benefice  plantelor învecinate. A efectuat și numeroase cercetări aplicate. 

Wikipedia conține și alte articole despre persoane cu numele Holzer. 

Sepp Holzer a transformat ferma din Krameterhof, aflată în condițiile dificile ale unei agriculturi riscante, într-o gospodărie ecologică productivă și durabilă, cu costuri de muncă reduse și un sortiment larg al produselor de calitate, elucidate în activitatea științifică[3] a lui Stefan Rotter de la Universitatea de economie din Viena. Ferma ocupă o suprafața de cca 50 hectare de livezi, include 70 rezervoare acvatice și estre, posibil, cel mai consecvent exemplu de implementare a principiilor permaculturii în lume. În prezent, ferma din Krameterhof este administrată de fiul lui Sepp Holzer, Jozef Andreas Holzer. Ferma este deschisă pentru turiști, aici sunt organizate ateliere de lucru privind permacultura («Permacultura Holzeriană»).

Din anul 2014 Sepp Holzer locuiește în propriul domeniu Holzer Hoff, la sudul Austriei, organizat tot în conformitate cu  principiile sale proprii. Acesta este deschis pentru excursii.  Sepp Holzer își continuă activitatea de instruire și consultanță pe plan mondial.

Cărți[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en „Despre Sepp Holzer” (PDF). 
  2. ^ en „The Agro Rebel”. denkmal-film.com. Accesat în 17 iulie 2011.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]