Semigrup nul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

În matematică, un semigrup nul este un semigrup cu un element absorbant, numit zero, în care produsul oricăror două elemente este zero.[1] Dacă fiecare element al unui semigrup este un zero la stânga, atunci semigrupul se numește semigrup nul la stânga; un semigrup nul la dreapta fiind definit analog.[2][3] Potrivit lui Clifford și Preston, „În ciuda trivialității lor, aceste semigrupuri apar în mod natural într-o serie de cercetări”.[1]

Table Cayley[modificare | modificare sursă]

Fie S un semigrup cu elementul zero 0. Atunci S se numește semigrup nul dacă pentru toate x și y din S.

Tabla Cayley pentru un semigrup nul[modificare | modificare sursă]

Fie S = {0, a, b, c} mulțimea subiacentă a unui semigrup nul. Atunci tabla Cayley⁠(d) pentru S este prezentată mai jos:

Tabla Cayley pentru un semigrup nul
0 a b c
0 0 0 0 0
a 0 0 0 0
b 0 0 0 0
c 0 0 0 0

Semigrup nul la stânga[modificare | modificare sursă]

Un semigrup în care orice element este un element zero la stânga se numește semigrup nul la stânga.[2] Astfel, un semigrup S este un semigrup nul la stânga dacă pentru toate x și y din S.

Tabla Cayley pentru un semigrup nul la stânga[modificare | modificare sursă]

Fie S = {a, b, c} mulțimea subiacentă a unui semigrup nul la stânga. Atunci tabla Cayley pentru S este prezentată mai jos:

Tabla Cayley pentru un semigrup nul la stânga
a b c
a a a a
b b b b
c c c c

Semigrup nul la dreapta[modificare | modificare sursă]

Un semigrup în care orice element este un element zero la dreapta se numește semigrup nul la dreapta.[2] Astfel, un semigrup S este un semigrup nul la dreapta dacă pentru toate x și y din S.

Tabla Cayley pentru un semigrup nul la dreapta[modificare | modificare sursă]

Fie S = {a, b, c} mulțimea subiacentă a unui semigrup nul la dreapta. Atunci tabla Cayley pentru S este prezentată mai jos:

Tabla Cayley pentru un semigrup nul la dreapta
a b c
a a b c
b a b c
c a b c

Proprietăți[modificare | modificare sursă]

Un semigrup nul netrivial (la stânga / la dreapta / zero) nu conține un element neutru. Rezultă că singurul monoid nul (la stânga / la dreapta / zero) este monoidul trivial.

Clasa semigrupurilor nule este:

  • închisă pentru subsemigrupuri;
  • închisă pentru câturi ale subsemigrupurilor;
  • închisă pentru produse directe⁠(d) arbitrare.

Rezultă că clasa semigrupurilor nule (la stânga / la dreapta / zero) este o varietate din algebra universală⁠(d), și astfel o varietate de semigrupuri finite⁠(d). Varietatea semigrupurilor nule finite este definită de identitatea .

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b en A H Clifford; G B Preston (). The algebraic theory of semigroups Vol I. mathematical Surveys. 1 (ed. 2). American Mathematical Society. pp. 3–4. ISBN 978-0-8218-0272-4. 
  2. ^ a b c Adina Pop, Contribuții la teoria (n, m)-semiinelelor și n−semigrupurilor (teză de doctorat, 2014, p. 25), Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, accesat 2023-10-07
  3. ^ en M. Kilp, U. Knauer, A.V. Mikhalev, Monoids, Acts and Categories with Applications to Wreath Products and Graphs, De Gruyter Expositions in Mathematics vol. 29, Walter de Gruyter, 2000, ISBN: 3-11-015248-7, p. 19