Selena Quintanilla-Pérez

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Selena Quintanilla-Pérez

Selena Quintanilla-Pérez la o ședință foto; Fiind o mare iubitoare de flori, imaginea Selenei a fost adesea asociată șlagărului său „Como La Flor” (in limba română — „Precum o floare”).
Date personale
Nume la naștereSelena Quintanilla
Născută[1][2][3] Modificați la Wikidata
Lake Jackson⁠(d), Texas, SUA Modificați la Wikidata
Decedată (23 de ani)[4][1][2][3] Modificați la Wikidata
Corpus Christi, Texas, Texas, SUA Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăSeaside Memorial Park[*][[Seaside Memorial Park (cemetery in Corpus Christi, Texas, United States)|​]] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiomor (plagă împușcată[*]) Modificați la Wikidata
PărințiAbraham Quintanilla[*][[Abraham Quintanilla (American singer, songwriter and record producer)|​]] Modificați la Wikidata
Frați și suroriA.B. Quintanilla[*][[A.B. Quintanilla (American record producer, songwriter and musician)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuChris Pérez[*][[Chris Pérez (American guitarist (born 1969))|​]] () Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
OcupațieCântăreață, muziciană, compozitoare, textieră
Limbi vorbiteengleza americană
Mexican Spanish[*][[Mexican Spanish (dialect of Spanish spoken and written in Mexico)|​]]
limba spaniolă[5] Modificați la Wikidata
Alte numeSelena
«Regina muzicii tejano»
StudiiCalifornia Miramar University[*][[California Miramar University (university)|​]], American School of Correspondence[*][[American School of Correspondence (American distance-education high school)|​]]  Modificați la Wikidata
Gen muzicalMuzică latino, pop-latino
tejano, cumbia
Tipul de voceMezzo-soprană
Instrument(e)voce[*]  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1984-1995
Case de discuriEMI, Capitol Records
Interpretare cuSelena y Los Dinos, Abraham Quintanilla III, Chris Pérez
PremiiGrammy Award for Best Mexican/Mexican-American Album[*][[Grammy Award for Best Mexican/Mexican-American Album (award presented to recording artists for quality albums in the Mexican music genre)|​]] ()
Billboard Latin Music Hall of Fame[*][[Billboard Latin Music Hall of Fame (Hall of Fame)|​]] ()
Billboard Latin Music Award for Hot Latin Songs Artist of the Year[*][[Billboard Latin Music Award for Hot Latin Songs Artist of the Year |​]] ()
Premiul Grammy pentru întreaga carieră[*] ()
Stea pe Hollywood Walk of Fame[*]  Modificați la Wikidata
Discografie
Listă completăSelena discography[*][[Selena discography (Wikimedia artist discography)|​]]  Modificați la Wikidata
Înregistrări notabileComo la flor[*][[Como la flor (1992 single by Selena)|​]]
Amor prohibido[*][[Amor prohibido (title song of American Tejano singer Selena's fourth studio album)|​]]
No Me Queda Más[*][[No Me Queda Más (Single by Selena)|​]]
Bidi bidi bom bom[*][[Bidi bidi bom bom (single)|​]]  Modificați la Wikidata
Semnătură
Prezență online

Selena Quintanilla-Pérez (n. , Lake Jackson⁠(d), Texas, SUA – d. , Corpus Christi, Texas, Texas, SUA), cunoscută publicului datorită numelui Selena, supranumită « Regina muzicii tejano », a fost o cântăreață, muziciană, compozitoare și textieră de origine mexicano-americană. Fiind ultimul copil al unui cuplu de imigranți mexicani, Selena a înregistrat primul său album la vârsta de doisprezece ani. Tânăra interpretă a fost desemnată „Cântăreața anului” la Premiile Muzicale Tejano din anul 1987, iar câțiva ani mai târziu a semnat un contract de management cu renumita casă de înregistrări EMI. Statutul său de celebritate a crescut la începutul anilor 90, în special în țările vorbitoare de limbă spaniolă.

Selena a devenit mult mai cunoscută publicului din America de Nord după ce a fost asasinată la vârsta de douăzeci și trei de ani de Yolanda Saldívar, președinta fan-clubului său. Pe 12 aprilie 1995, la 2 săptămâni de la moartea sa, George W. Bush, guvernatorul statutului Texas, a declarat data nașterii interpretei „Ziua Selenei” în Texas. Compania americană Warner Brothers a produs un film biografic în anul 1997, protagonista acestuia fiind Jennifer Lopez. În iunie 2006, Selena a fost comemorată prin inaugurarea unui muzeu ridicat în memoria sa și prin turnarea unei statui de bronz în mărime naturală care o întruchipează pe interpretă, monument ce poartă numele „Mirador de la Flor” și este expus în Corpus Christi, Texas.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Copilăria și primele activități muzicale (1971—1986)[modificare | modificare sursă]

Selena s-a născut în Lake Jackson, Texas, Statele Unite ale Americii fiind fata unui mexican, Abraham Quintanilla Jr. și a unei mexicano-americane, Marcella Ofelia Samora. Educația ei a avut la bază preceptele cultului religios Martorii lui Iehova. A început să cânte la vârsta de 6 ani; când avea 9 ani. Tatăl ei a fondat trupa Selena y Los Dinos, ea fiind figura principală. La început cântau în restaurantul familiei Quintanilla, PappaGayo's, dar restaurantul a dat faliment la scurt timp după aceea.

Familia rămasă fără resurse financiare a fost evacuată din casa sa. Luându-și echipamentul muzical într-un autobuz vechi, familia s-a mutat în Corpus Christi, Texas. Aici, trupa a cântat pe unde a putut: la colțuri de stradă, nunți, zile de naștere, târguri. Eforturile lor de a-și face numele și talentul cunoscute a dat roade în 1985 când Selena, în vârstă de 15 ani, a înregistrat primul său album la o casă de discuri locală. Albumul nu a fost vândut în magazine și tatăl său a cumpărat toate copiile originale. A fost relansat în 1995 sub numele de "Mis Primeras Grabaciones" (Primele mele înregistrări).

Selena a învățat bine la școală, dar odată cu creșterea popularității ei ca interpretă, călătoriile necesare carierei sale au început să interfereze cu educația sa. Tatăl ei a scos-o de la scoală când era în clasa a IX-a. Și-a continuat educația călătorind; la 17 ani a primit diploma pentru absolvirea liceului de la The American School of Correspondence (Școala americană prin corespondență) din Chicago, Illinois. A fost acceptată la Facultatea de Stat din Louisiana (Louisiana State University). Selena și-a lansat cel de-al doilea album, "Alpha", în 1986.

Succesul regional și evoluția muzicală (1987—1993)[modificare | modificare sursă]

La Premiile muzicale Tejano din 1987, Selena a câștigat premiul "Cântăreața anului" (și a dominat categoria în următorii 7 ani). În 1988, a lansat 2 albume, "Preciosa" și "Dulce Amor". În 1989, José Behar, fostul președinte al diviziunii Sony Latin Music și fondatorul case de discuri Capitol/EMI, semnează un contract cu Selena. Mai târziu a spus că a semnat cu Selena deoarece a crezut că a descoperit-o pe următoarea Gloria Estéfan. În același an, Selena a semnat un contract cu Coca-Cola pentru a deveni unul dintre purtătorii de cuvânt în Texas, iar concertele sale atrăgeau mii de persoane.

În 1988, Selena l-a cunoscut pe Chris Pérez, care avea propria trupă. 2 ani mai târziu, familia Quintanilla l-a angajat pentru a cânta în trupa Selenei și la scurt timp s-au îndrăgostit. La început, tatăl său nu era de acord cu relația lor și a mers până la a-l concedia pe Pérez. În cele din urmă a acceptat relația. Pe 2 aprilie 1992, Selena și Pérez s-au căsătorit în Nueces County, Texas, și a adăugat numele de familie al soțului la numele său.

În 1990, Selena a lansat un alt album, "Ven Conmigo", scris de fratele său Abraham Quintanilla III, care era și liristul principal al formației. Această înregistrare a fost primul album tejano a unei cântărețe care a obținut aur. În aceeași perioadă, o asistentă și fană, numită Yolanda Saldívar, l-a abordat pe tatăl Selenei cu ideea de a înființa un fan club. Dorința sa a fost aprobată și astfel Yolanda Saldívar a devenit președinta fan clubului; mai târziu devenind și managerul buticurilor de haine ale Selenei.

Selena a lansat un alt album de succes în 1992, "Entre a Mi Mundo", care a obținut de asemenea discul de aur. Cântece de pe album cum ar fi "Como La Flor", au ajutat-o pe Selena să devină o vedetă. Albumul său din 1993, Selena Live!, a câștigat un premiu Grammy la categoria Best Mexican-American Performance ("Cel mai bun spectacol Mexicano-American").

Pe culmile succesului (1994—1995)[modificare | modificare sursă]

Selena a lansat următorul album, "Amor Prihibido", în 1994. Albumul a fost nominalizat pentru un alt premiu Grammy, secțiunea Albumul mexicano-american al anului. A început să facă design și a fabricat o linie de haine în 1994 și a deschis doua buticuri numite "Selena Etc.", unul în Corpus Christi și celălalt în San Antonio. Amândouă erau echipate cu saloane de înfrumusețare. Revista "Hispanic Business" a spus că aceste buticuri i-au adus un venit de peste 5 milioane de dolari cântăreței. Selena a apărut alături de Erik Estrada în telenovela latino intitulată “Dos Mujeres, Un Camino” (Doua femei, un drum). Selena și trupa ei au continuat să primească elogii; Premio Lo Nouestro le-a acordat 6 premii prestigioase incluzând Cel mai bun artist latino al anului, și Cântecul anului pentru „Como La Flor”. Coca-Cola a lansat o sticlă comemorativă în onoarea ei pentru a celebra prietenia lor de 5 ani. Între timp, duetul său cu Barrio Boyzz, „Dondequiera Que Estes”, a urcat până în vârful topurilor latine. Acest lucru a îndemnat-o pe Selena să concerteze în New York, Argentina, Puerto Rico și America Centrala unde faima ei creștea repede. Duetul sau cu Alvaro Torres, „Buenos Amigos” a fost de asemenea un hit. În toamna anului 1994, albumul „Amor Prohibido” a devenit un succes comercial în Mexic și a avut 4 cântece numărul 1, înlocuind albumul Gloriei Estefan, „Mi Tierra” care ocupa locul I în topuri. Au fost vândute peste 40.000 de copii până la sfârșitul lui 1994 în SUA și alte 50.000 în Mexic, ajungând la statutul de disc de aur. În acel moment, Selena a început să-și facă planuri pentru a lansa un album în engleză, dar a continuat să concerteze în turneul de promovare al albumului Amor Prohibido în timp ce făcea pregătirile pentru album. Albumul său „Selena Live!” a câștigat premiul „Cel mai bun album mexicano-american” la cea de-a 36-a ediție a premiilor Grammy iar albumul „Amor Prohibido”, care a fost nominalizat pentru un alt Grammy, a produs 4 hituri nr, I în spaniolă (unul dintre ele după moartea sa).

În 1995, Selena a avut o apariție cameo în comedia romantică „Don Juan DeMarco”, în care au jucat Marlon Brando, Johnny Depp și Faye Dunaway; ea jucând rolul unei cântărețe mariachi în prima scenă. În februarie 1995, Selena a concertat la Houston Livestock Show and Rodeo din Houston Astrodome, spectacol la care au participat peste 65.000 de fani, număr mai mare de fani decât la concertele altor staruri country cum ar fi George Strait, Vince Gill și Reba McEntire. În ciuda programului încărcat, Selena a vizitat școlile locale pentru a vorbi cu elevii despre importanța educației. A acordat din timpul său și organizațiilor civice, cum ar fi D.A.R.E și a organizat un concert pentru strângerea de fonduri pentru a-i ajuta pe pacienții ce suferă de SIDA. Selena și-a programat lansarea albumului său în engleză în vara anului 1995. Fiindu-i teamă că fanii săi aveau să-i întoarcă spatele, lucra și la un nou album tejano. Între timp plănuia să deschidă încă două buticuri, unul din ele în Monterrey, Mexic.

Moartea prematură[modificare | modificare sursă]

La începutul anului 1995, familia Quintanilla a descoperit că Yolanda Saldívar, președinta fan clubului Selenei (din Texas) și managerul buticurilor Selenei, sustrăgea bani din fan club. Aceasta decide să o împuște pe cântăreață. La scurt timp după ceartă, Selena a fost de acord să o întâlnească pe Saldívar la hotelul Days Inn din Corpus Christi în dimineața zilei de 31 martie 1995 pentru a recupera hârtiile pentru declarațiile de impozit. La hotel, Selena a cerut hârtiile care lipseau. Saldívar a întârziat să i le dea susținând că a fost abuzată sexual în Mexic. Cântăreața a dus-o pe Saldívar la un spital din zonă unde doctorii nu au găsit nici o dovadă de viol. Întoarse la motel, Selena îi cere din nou actele lui Saldívar și îi spune că nu poate să mai aibă încredere în ea. La 11:40, Yolanda a scos o armă din geanta sa și a îndreptat-o spre Selena. Când cântăreața s-a întors să plece, Saldívar a împușcat-o o dată în spate. Adunându-și forțele, Selena fuge spre recepția hotelului pentru a cere ajutor. S-a prăbușit la pământ în timp ce funcționarul suna la 911 și Saldívar o urmărea și striga “târfo” (bitch). Înainte de a se prăbuși Selena a spus cine a împușcat-o și numărul camerei în care a fost împușcată. După sosirea ambulanței și a poliției, Selena a fost transportată la un spital local. A murit din cauza hemoragiei la 13:05 la vârsta de 23 de ani.

Evenimente postmortem[modificare | modificare sursă]

Mormântul Selenei Quintanilla-Pérez

Moartea Selenei a devastat și întristat lumea latino, și nu numai, atât din SUA cât și din lumea întreagă. Posturi de televiziune și radio și-au întrerupt programele pentru a da știrea; Tom Brokaw a numit-o pe Selena “Madonna mexicana”. Au fost ținute multe comemorări în numele ei iar posturile de radio din Texas au pus melodiile ei non-stop. Înmormântarea sa a adunat aproape 60.000 de persoane, dintre care mulți erau veniți din afara Statelor Unite. Printre celebritățile care au sunat familia Quintanilla au fost Gloria Estefan, Julio Iglesias și Madonna. Revista “People” a publicat un articol în memoria Selenei intitulat “Selena 1971-1995, Her Life in Pictures”. Câteva zile mai târziu, Howard Stern a râs de moartea și înmormântarea Selenei, dar și de cei îndoliați și i-a criticat muzica. Stern a spus “Această muzică nu mă impresionează în nici un fel. Alvin and the Chipmunks au mai mult suflet… Vorbitorii de spaniolă au cele mai proaste gusturi în ceea ce privește muzica. Nu au nici o profunzime.” Comentariile lui Stern au înfuriat și șocat comunitatea hispanică din Texas. La 2 săptămâni de la moartea ei, George W. Bush, atunci guvernator al statului Texas, a declarat ziua de naștere a Selenei, 16 aprilie, “ziua Selena”. În aceea vară, albumul Selenei, “Dreaming of You”, o combinație de cântece în spaniolă și noi cântece în engleză, a debutat ca numărul 1 în topul Billboard SUA 200, făcând-o prima cântăreață hispanică ce a reușit să ajungă până aici și al doilea mare debut după albumul lui Michael Jackson, “HIStory”. În data lansării sale, albumul a fost vândut în peste 175.000 de copii, un record pentru o cântăreață pop, și a vândut peste 2 milioane de copii în primul an. Cântece cum ar fi “I Could Fall in Love” și “Dreaming of You” au fost difuzate de cele mai importante posturi de radio de limbă engleza și au urcat până pe locul 22 în Billboard Hot 100. Intre timp, “I Could Fall in Love” deși necalificat pentru Hot 100 atunci, a urcat pe locul 12 în Hot 100 Airplay și în top 10 Adult Contemporary Chart. David Byrne a adus omagii Selenei în turneele sale cu Tosca Strings cântând melodia sa “God’s Child”. “Dreaming of You” a fost vândut în aproximativ 5 milioane de copii în SUA. În octombrie 1995, un juriu din Houston a condamnat-o pe Saldívar pentru infracțiunea de crimă de gradul I cu pedeapsa la închisoare pe viață cu posibilitatea de a eliberare condiționată la împlinirea termenului de 30 de ani. Pistolul folosit de Saldívar pentru a o ucide pe Selena a fost sfărâmat și aruncat în Golful Corpus Christi. Moartea Selenei ocupa locul 6 în documentarul “101 Most Shocking Deaths” (Cele mai șocante 101 morți) realizat de E!.

Importanța și moștenirea culturală[modificare | modificare sursă]

Jennifer Lopez a jucat într-un film despre viața Selenei. Prima actriță căruia i-a fost oferit rolul Selenei , Salma Hayek , a decis să nu-l accepte. Regizat de Gregory Nava, filmul a primit în general critici pozitive. Peste 20.000 de persoane au fost la audiții pentru rolul principal. Filmul a stârnit unele controverse în comunitatea mexicano-americană deoarece Lopez este puertoricano-americană și joacă rolul unei descendente mexicane. Dar fanii Selenei au susținut filmul. Interpretarea lui Lopez a ajutat-o sa-și eleveze cariera. Deși Lopez a avut succes ca pop star câțiva ani mai târziu, vocea Selenei nu a fost înlocuită în melodiile din film. Pentru rolul său, Lopez a fost nominalizată pentru un premiu Golden Globe, categoria “Cea mai buna actriță într-un muzical”. Stadionul Reliant din Houston a fost gazda unui concert omagiu "Selena ¡VIVE!", în 7 aprilie 2005. Ținut la o săptămână de la comemorarea morții sale, peste 65.000 de fani au participat la concert. Printre cei care au cântat se numără Gloria Estefan, Pepe Aguilar, Thalía, Paulina Rubio, Ana Barbera, Alejandra Guzmán, Ana Gabriel, și Fey. Artiști au interpretat melodii ale Selenei, la fel și fratele său, A.B. Quintanilla care a cântat cu trupa sa Kumbia Kings având în background imagini cu Selena cântând „Baila Esta Cumbia”. Transmis de Univision, "Selena ¡VIVE!" este cel mai apreciat și vizionat show de limbă spaniolă din istoria televiziunii americane. Showul care a ținut peste 3 ore, a avut 35,9 puncte de audiență conform Nielson household rating.

Discografie[modificare | modificare sursă]

Anul Album
1984 Mis Primeras Grabaciones
1985 The New Girl in Town
1986 Alpha
1987 And the Winner Is...
1988 Preciosa
1988 Dulce Amor
An Reînregistrat Album
1989 2002 Selena
1990 2002 Ven Conmigo
1990 2002 Mis Primeros Éxitos
1992 2002 Entre a Mi Mundo
1993 2002 Selena Live!
1994 2002 Amor Prohibido
Year Album
1995 Dreaming of You
1996 Siempre Selena
1999 All My Hits Vol.1
2002 Ones (CD/DVD)
2003 Greatest Hits (CD/DVD)
2004 Momentos Intimos
2005 Selena ¡VIVE!
2007 Through The Years/A Traves de los Anos

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Film
An Fil Rol Observații
1995 Don Juan DeMarco Ranchera singer Rol Minor
Televiziune
An Titlu Rol Observații
1985-1995 Johnny Canales Show propriul rol Apariție TV
1987-1995 Tejano Music Awards propriul rol Apariție TV
1993 Dos mujeres, un camino propriul rol
2008 Biography Serial TV (2 episoade) 2009
2009 Top Trece Serial TV (1 episod)
2009 Historia de una Leyenda Serial TV (1 episod)

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Selena Quintanilla-Pérez, Find a Grave, accesat în  
  2. ^ a b c d Selena (Selena Quintanilla Perez), FemBio-Datenbank[*][[FemBio-Datenbank (database of women's biographies)|​]] 
  3. ^ a b c d Selena Quintanilla, GeneaStar 
  4. ^ a b Selena, SNAC, accesat în  
  5. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikicitat
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Selena Quintanilla-Pérez.
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Selena Quintanilla-Pérez