Sean Paul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Sean Paul
Seanpaul01.jpg
Sean Paul la concertul B-live în Septembrie 2007.
Informații generale
Nume naștere Sean Paul Ryan Francis Henriques
Data și locul nașterii 9 ianuarie 1973 (1973-01-09) (42 de ani)
Kingston
Origine American
Cetățenie Jamaica
Gen muzical reggae, dancehall, reggae fusion
Ocupație Vocalist, Dj, cântăreț
Ani de activitate 1996-prezent
Case de discuri VP, Atlantic
Website Site Oficial Sean Paul

Sean Paul Ryan Francis Henriques (n. 9 ianuarie, 1973), cunoscut ca Sean Paul, este un cântăreț american de reggae și dancehall.

Copilăria[modificare | modificare sursă]

Sean Paul s-a născut în Kingston, Jamaica, și și-a petrecut primii ani, confortabil, în comuna Saint Andrew Parish. Părinții lui, Garth și Frances erau ambii atleți talentați, și mama sa era bine cunoscută ca pictoriță. Bunicul său era evreu, a cărui familie a imigrat din Portugalia; mama sa este o deșcendentă engleză și chinezo-jamaicană. Sean era catolic. Mulți membri din familia lui sunt înotători. Bunicul său a fost primul la echipa națională de polo a Jamaicăi. De asemenea tatăl său a jucat pentru echipa de polo în 1960. Sean a jucat prima dată la naționala de polo de la vârsta de 13 ani la 21. Oricum, s-a lăsat de sport pentru a-și lansa cariera muzicală. A frecventat liceul Wolmers pentru băieți, unde a fost antrenat ca flautist clasic, liceul Belair și colegiul de Arte, Sport și Tehnologie, cunoscut ca Universitatea de Tehnologie.

Succes: Stage One și Dutty Rock (2000-2004)[modificare | modificare sursă]

A făcut o apariție rapidă în filmul Belly din 1998 executat pe scenă. În 2000, Sean Paul a lansat albumul de debut Stage One cu VP Records. În 2002, a început să lucreze mult cu o echipă de producători din Toronto, anunțând lansarea celui de-al doilea album, Dutty Rock. Împins de succesul melodiilor "Gimme the Light" și "Get Busy", albumul a fost un succes mondial, cu vânzări de peste 6 milioane de copii. Acesta a mai fost auzit pe melodia lui Beyonće "Baby boy" și melodia lui Blu Cantrell "Breathe". Ambele l-au ajutat să-și împingă viitoarea reputație spre America. În această perioadă, a apărut la Punk'd, 106 & Park, Sean Paul Respect, Making the Video ("Get Busy", "Gimme the Light", și "Like Glue") iar videoclipurile sale erau difuzate pe MTV și BET. Cele mai mari hituri ale artistului includ "Get Busy", "Like Glue", "Gimme the Light", "Baby Boy", și "I'm Still in Love with You".

Cel de-al treilea album a lui Sean Paul a fost lansat în 27 septembrie 2005. Albumul conține 5 piese de succes: "We Be Burnin'"' "Ever Blazin'"; "Give It Up to Me"; "Never Gonna Be The Same" și "Temperature" care spărgea topurile. A fost nominalizat la Billboard Music Awards în 2006 la categoriile Male Artist of the Year; Rap Artist of the Year; Hot 100 Single of the Year și Pop Single of the Year pentru melodia "Temperature". De asemenea, a câștigat un premiu American Music cu melodia Give It Up to Me. În martie 2007, s-a întors în Jamaica unde a interpretat la ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial de Cricket 2007. Acesta apare în jocul Def Jam Fight for NY de partea lui Snoop Dogg, și bineînțeles, în continuarea jocului, Def Icon.

Imperial Blaze (2009)[modificare | modificare sursă]

Cel mai nou album a lui Sean Paul este denumit Imperial Blaze și va fi lansat în data de 18 august, 2009. Melodia "So Fine" de pe acest album a fost produsă de Stephen "Di Genius" McGregor, și lansată în premieră pe site-ul oficial a lui Sean Paul în data de 25 aprilie, 2009. Până acum s-au mai produs opt videoclipuri: "Always On My Mind (alături de Da'Ville)", "Give It To You (alături de Eve)", "Watch Them Roll", "Back It Up" (alături de Left Side/Mr. Evil), "(I Wanna See You) Push It Baby" (alături de Pretty Ricky), "Hit 'Em" (alături de Fahrenheit și de fratele său Jason "Jigzagula" Henriques) și "Come Over" (alături de Estelle) printre care și Got 2 Luve U (alături de Alexis Jordan) oricum, este încă necunoscut care dintre aceste melodii vor face parte din albumul Imperial Blaze cu excepția primei melodii.

De curând, a apărut în videoclipul lui Shaggy "Save a Life" împreună cu Elephant Man, Da'Ville, și alții. Încearcă prin acest efort să câștige bani pentru un spital de copii. Shaggy, Sean și restul vor organiza un concert. Toate câștigurile vor aduce echipament nou și tehnologic spitalului Bustamante pentru copiii.

Discografie[modificare | modificare sursă]

 • Stage One (2000)
 • Dutty Rock (2002)
 • The Trinity (2005)
 • Imperial Blaze (2009)

Premii[modificare | modificare sursă]

 • 2004: Grammy Award - Cel mai bun album regge (Dutty Rock)
 • 2005: Billboard Music Award - Artistul regge al anului
 • 2005: Billboard Music Award - Cel mai vândut album regge al anului (The Trinity)
 • 2006: Priya Awards - Cel mai dur
 • 2006: American Music Awards- Cel mai favorit artist pop/rock
 • 2006: Billboard Music Awards -Melodia anului Temperature
 • 2007: Jamaican Awards - Cel mai bun cântăreț masculin de regge

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]