Sculptură în gheață

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Sculptura în gheață)
Palat de gheață, Colorado 1896

Sculptura în gheață constă în crearea a diferite obiecte din gheață sau zăpadă fiind o punere în formă artistică a gheții / zăpezii.

Durata de viață a unei sculpturi este, în primul rând, determinată de temperatura ambientală și astfel, ea poate varia de la câteva minute la câteva luni. Există numeroase festivaluri și concursuri de sculptură în gheață și zăpadă, în lumea întreagă.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Din datele actuale se consideră că această formă de sculptură ar fi apărut prin secolul al XVIII-lea în Rusia. Astfel au luat naștere diferite obiecte sau chiar palate din gheață. Această tradiție a fost reînviată în anul 1950 de studenții din Sapporo, aici fiind create din gheață, sculpturi uriașe. De atunci are loc anual în Saporo, Festivalul sculpturii în gheață. Acest fel de sport are tot mai mulți adepți. În februarie 2002 în Graz, are loc pentru prima oară pe această temă, un campionat mondial.

Materie primă[modificare | modificare sursă]

Sculptarea gheții prezintă o serie de dificultăți datorită variabilității și volatilității materialului. Gheața poate fi sculptată într-o gamă largă de temperaturi, iar caracteristicile gheții se vor schimba în funcție de temperatura ei și de temperaturile din jur. Sculpturile sunt în general cioplite din blocuri de gheață și aceste blocuri trebuie selectate cu atenție pentru a fi potrivite scopurilor sculptorului și nu trebuie să conțină impurități nedorite. De obicei, gheața ideală pentru sculptură este făcută din apă limpede și curată. Cu toate acestea, gheața curată, transparentă este rezultatul procesului de congelare și nu este neapărat legată de puritatea apei. Gheața înghețată este adesea rezultatul moleculelor de aer fin prinse, care tind să se lege de impurități în timpul înghețării în mod natural. Gheața mecanică limpede este de obicei făcută ca rezultat al controlării procesului de congelare prin circulația apei în camera de congelare. Acest proces speră să elimine orice aer capturat de la legarea impurităților în procesul de înghețare. Anumite mașini și procese permit înghețarea lentă și îndepărtarea impurităților și, prin urmare, sunt capabile să producă blocurile clare de gheață care sunt favorizate de sculptorii în gheață.

Utilizare[modificare | modificare sursă]

Sculpturile de gheață sunt decorate în unele bucătării și pot fi utilizate pentru a spori prezentarea alimentelor, în special alimentele reci, cum ar fi fructele de mare sau sorbete. Istoria creării felului de mâncare Peach Melba povestește despre bucătarul Auguste Escoffier, care a folosit o lebădă de gheață pentru a prezenta felul de mâncare[1].

Concursuri și festivaluri[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Articole pe teme de glaciologie[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Amendola, Joseph (). Ice Carving Made Easy. New York, NY: John Wiley & Sons, Inc. p. 8. ISBN 0-471-28570-6. 
  2. ^ fr en Sculptures sur glace 2013 (în română: „Sculpturi în gheață 2013”) Arhivat în , la Wayback Machine.
  3. ^ New Orleans Saints este o franşiză de fotbal american cu sediul în New Orleans, Louisiana.

Surse și legături externe[modificare | modificare sursă]

Sculptură în gheață