Scarlett O'Hara

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Vivien Leigh în rolul lui Scarlett O'Hara

Scarlett O'Hara (numele complet fiind Katie Scarlett O'Hara Hamilton Kennedy Butler) este protagonista romanului Pe aripile vântului, scris de Margaret Mitchell.

De asemenea, ea este interpretată de actrița britanică Vivien Leigh în ecranizarea romanului. Scarlett O'Hara este caracterizată ca fiind lipsită de scrupule, ambițioasă, încrezătoare în sine. De-a lungul paginilor Scarlett dă dovadă de o tărie de caracter și personalite unică, însușiri atât de nepotrivite pentru Epoca Victoriană.

Protagonista se află într-un continuu conflict interior, educația rigidă primită de la mama ei, Ellen O'Hara, fiică a vechii nobolimi franceze, spiritul onoarei și demnitatea morală cedând însă în fața trăsăturilor mai aspre moștenite de la tatăl acesteia, irlandezul Gerald O'Hara. Acțiunea se petrece în timpul Războiului American de Secesiune (1861–1865), suferințele și neajunsuirile provocate astfel fiind maniera prin care caracterul de excepție al eroinei este evidențiat; astfel încât complexitatea personajului este foarte bine conturată.

Trăindu-și copilăria pe plantația de bumbac Tara, înconjurată de eleganță și răsfăț ea suferă, alături de generația ei, privind cum civilizația armonioasă, elegantă a plantatorilor de bumbac dispare pe aripile vântului.

Astfel, natura ei distinctă este motivul pentru care ea iese din mizeria războiului, călcându-și principiile odată legi de neîncălcat. Căsătorindu-se de trei ori, dansând văduvă fiind, declarându-și dragostea unui bărbat aproape căsătorit, dăruindu-se cu trup și suflet pentru bani, făcând afaceri cu lemn ca un bărbat și împușcând un soldat, Scarlett O'Hara șochează necontenit societatea scandalizată, călcându-și pe onoare de nenumărate ori, spunându-și după fiecare faptă frapantă "Mă voi gândi la asta mai târziu."

Scarlett a interpretat un rol pozitiv, salvându-și familia, dar și unul negativ "călcând peste cadavre". Pe parcursul romanului,când este căsătorită cu cel de-al treilea bărbat ea are o fetiță superbă,dar care moare în urma unui accident de călărie când cade de pe poneiul ei.Scarlet mai rămâne însărcinată dar în urma unei certe cu soțul ei aceasta cade pe scări și la fel pierde copilul. Toată dovada ei de iubire pentru soțul surorii lui nu înseamnă nimic când ea realizează că îl iubește pe ultimul său soț. Cu o ultimă înflăcărare și cu un curaj dar totodată cu o îndrăzneală nemaîntâlnită în acea vreme ea își recunoaște iubirea față de el.Dar fiind prea târziu acesta o părăsește. Cu lacrimi în ochi și cu sufletul sfâșiat de cea mai cruntă și nemiloasă dezamăgire se hotărăște să se întoarcă în țară. Egoismul și acea obsesie pentru a strânge bani nu o ajută la nimic, îi creează doar un fel de ironie și un conflict interior cu care se menține până la sfârșitul romanului.