Scara lui Schild (roman)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Scara lui Schild
EGAN Greg - Scara lui Schild.jpg
Coperta ediției românești
Informații generale
AutorGreg Egan
Genhard science fiction
Ediția originală
Titlu original
Schild's Ladder
Limbaengleză
EditurăNemira
Țara primei aparițiiAustralia
Data primei apariții2002
Număr de pagini448
ISBN978-973-143-088-1
OCLC60664155
Ediția în limba română
TraducătorMihai-Dan Pavelescu
Data apariției2007

Scara lui Schild (2002) (titlu original Schild's Ladder) este un roman hard science fiction al scriitorului australian Greg Egan. Numele cărții provine de la scara lui Schild, o construcție din geometria diferențială definită de matematicianul și fizicianul Alfred Schild.

Intriga[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Douăzeci de mii de ani în viitor, Cass o fiziciană de pe Pământ, călătorește pe stația orbitală Mimosa unde face o serie de experimente pentru a testa limitele regulilor Sarumpaet, un set de ecuații fundamentale din "Teoria Grafului Cuantic. Însă aceste experimente dau naștere unei sfera care conține ceva mult mai stabil decât vidul, care se extinde cu jumătate din viteza luminii, conform unor legi generale situate dincolo de regulile Sarumpaet. Populația locală este obligată să fugă spre sisteme solare îndepărtate pentru a scăpa marginii în continuă expansiune a sferei, dar deoarece înaintarea acesteia nu se oprește, este doar o problemă de timp până când va cuprinde tot universul cunoscut.

În timp ce sfera înghite stea după stea, iau naștere două facțiuni: una care dorește să păstreze Calea Lactee cu orice preț și una care consideră sfera prea importantă pentru a fi distrusă.

La șase sute de ani de la experimentul inițial, la bordul navei Rindler, o serie de refugiați testează sfera pentru a înțelege fizica pe baza căreia funcționează. Ea se dovedește a fi mai complicată decât credea oricine, iar subiectele obișnuite ale lui Egan despre simulare și metafizică cuantică sunt duse la extrem; afkăm astfel că un univers ordonat există într-o zonă de haos, ca rezultat direct al structurii grafului cuantic, în care particulele elementare, interacțiunile fundamentale și spațiu-timp-ul sunt cazuri particulare.

Legături externe[modificare | modificare sursă]