Sari la conținut

Scară de temperatură Réaumur

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Termometru vechi într-o farmacie din Viena indicând temperatura camerei în grade Réaumur

Scara de temperatură Réaumur este o scară de temperatură empirică propusă pentru prima oară în anul 1730 de către René Antoine Ferchault de Réaumur[1]. Numită și diviziunea octogesimală[2], scara Réaumur utilizează ca puncte termometrice fixe temperatura de îngheț și respectiv de fierbere al apei, iar unitatea de măsură e definită ca a optzecia parte din intervalul de temperatură dintre aceste puncte. Unitatea de măsură este gradul Réaumur notat prin una din simbolurile °Ré, °Re, °R.

Diagramă comparativă pentru diverse scări de temperatură[modificare | modificare sursă]


Utilizare[modificare | modificare sursă]

Grafic de informare realizat de Charles Joseph Minard în 1812 cu ocazia invaziei franceze în Rusia. Diagrama orizontală, din partea de jos, reprezină evoluția temperaturii mediului cu ocazia retragerii armatei din Rusia, valorile sunt exprimate în grade Réaumur sub temperatura de îngheț (0 °Re).

Scara Réaumur a avut o largă utilizare în Europa, în special în Franța și Germania precum și în Rusia, așa cum reiese din operele literare ale lui Dostoievski, Tolstoi, și Nabokov.[3][4][5] Începând cu anii 1790, Franța înlocuiește scara Réaumur cu scara metrică Celsius .[1] În zilele noastre scara Réaumur are o arie de utilizare restrânsă, fiind utilizat pentru măsurarea temperaturii laptelui și în procesul fabricării brânzei[6].


Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Simons, Paul (). „How Reaumur fell off the temperature scale”. The Times. Accesat în . 
  2. ^ Division octogesimale in franceză.
  3. ^ Fiodor Dostoievski, Crimă și Pedeapsă, pp. 268 Vintage Books
  4. ^ Lev Tolstoi, Anna Karenina, pp. 685, Wordsworth Editions Limited
  5. ^ Vladimir Nabokov, Adevărata viață a lui Sebastian Knight, pp. 1. Penguin Books.
  6. ^ Reaumur thermometer for Parmigiano-Reggiano cheese)