Sarus (got)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sarus
conducător al goților
Date personale
Născut?
Decedat412
Galia, Luxemburg Modificați la Wikidata
Frați și suroriSigeric[*][[Sigeric (King of the Visigoth)|​]] Modificați la Wikidata
Ocupațieofițer Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară

Sarus (d. 412) a fost un conducător got și general al împăratului Honorius. Este cunoscut pentru ostilitatea sa împotriva lui Alaric I și Ataulf, a fost fratele lui Sigeric, care i-a condus goții în 415.

Cariera[modificare | modificare sursă]

Nu se cunoaște nimic despre viața sa înainte de a veni în 406 la comanda unei forțe gotice, împotriva invaziei din Italia a lui Radagaisus din 405-406.[1] Trupele romane i-au învins în cele din urmă pe invadatori în bătălia de la Faesulae.

În 407 el a fost trimis împotriva uzurpatorului britanic Constantin al III-lea. Prima dată l-a învins și ucis pe Iustinian, unul dintre magistri militum a lui Constantin, apoi l-a păcălit și ucis pe Nebiogastes. Sarus l-a asediat pe Constantin în Valentia, dar a fugit înapoi în Italia la aproprierea noilor generali ai uzurpatorului, Edobichus și Gerontius. A fost obligat să predea toată prada rebilor bacaudae (bandiți romane târzii sau rebeli) pentru a trece peste Alpi.[2]

În 410, Sarus se pare că trăia independent în regiunea Picenum. Ataulf, care venea să se alăture lui Alaric, cumnatul său, a decis să-l atace în trecere, acesta însă s-a refugiat la curtea lui Honorius.[3] Mai târziu în același an, când Alaric negocia cu Honorius lângă Ravenna, Sarus împreună cu armata sa l-a atacat, aparent din proprie inițiativă. Acest lucru l-a determinat pe Alaric să jefuiască Roma pe 24 august.[4]

Moartea[modificare | modificare sursă]

Sarus pare să fi rămas în slujba împăratului pentru următorii doi ani, dar atunci când în 412 un alt uzurpator, Iovinus, a atacat nordul Galiei, susținut la început de Ataulf. Sarus a avut doar douăzeci și opt de bărbați cu el, însă Ataulf avea o forță de zece mii. Chiar și așa, Sarus a luptat curajos, fiind greu de capturat, și omorât într-un final.

Ataulf n-a fost destul de inteligent pentru a-și alătura oamenii lui Sarus în propriul său serviciu. Aceștia au așteptat până Ataulf i-a vizitat singur, ucigându-l în septembrie 415. Fratele lui Sarus, Sigeric, i-a condus timp de șapte zile înainte ca Wallia să-l elimine.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Orosius VII 37
  2. ^ Zosimus VI 2; Kulkowsky (2000), p. 334
  3. ^ Zosimus VI 13
  4. ^ Sozomen IV 9; Bury (1923), p. 183

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Surse antice[modificare | modificare sursă]

Surse moderne[modificare | modificare sursă]

  • Boak, A. E. R. (). „The Roman Magistri in the Civil and Military Service of the Empire”. Harvard Studies in Classical Philology. Department of the Classics, Harvard University. 26: 73–164 JSTOR 310606. 
  • Bury, J. B. (). History of the Later Roman Empire. Accesat în . 
  • Kulikowski, Michael (). „Barbarians in Gaul, Usurpers in Britain”. Britannia. Society for the Promotion of Roman Studies. 31: 325–345 JSTOR 526925. 
  • Martindale, John Robert; Morris, John (). Prosopography of the Later Roman Empire (PLRE). II. Cambridge: Cambridge University Press. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]