Sargon I

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Sargon I

Sargon I (zis și "cel Mare") a fost suveranul Imperiului Akkadian (aprox. 2371 î.Hr. - 2315 î.Hr.). După ce uzurpă puterea lui Ur-Zababa din Kiș și îl înfrânge pe Lugalzaggisi din Umma, Sargon unifică întregul Sumer punând bazele unui imperiu de la Golful Persic la Marea Mediterană care domină aproape două secole Orientul Mijlociu. Sargon I s-a născut în jurul anului 2390 î.H. El era fiul unei preotese și făcea parte dintr-o familie modestă. O legendă spune că mama sa l-a abandonat în apele fluviului Eufrat, unde a fost găsit și crescut de un grădinar. Zeița Inanna/ Iștar l-a îndrăgit și el a ajuns paharnicul regelui Ur-Zababa din Kiș la curtea căruia, mai târziu, a organizat o răscoală și pe care l-a detronat .


El devine rege în jurul anului 2371 î.H. și din acel moment începe o perioadă de cuceriri importante. El supune întreg Sumerul și alte părți din Mesopotamia, extinzându-și regatul până la țărmurile Mării Mediterane. Pentru a cuceri un teritoriu atât de vast el a avut nevoie de 34 de campanii militare, intitulându-se ,,rege al celor patru zări ale lumii și zeu al Akkadului”. Având în stăpânire un teritoriu imens, de la Marea Mediterană până la Golful Persic, aproape toată Siria septentrională, Regatul Mari, Elamul și Sumerul(pe care l-a cucerit învingându-l pe regele Lugalzagizzi), el și-a consolidat foarte bine statul.


Acesta a reușit să-și creeze un corp de diplomați bine disciplinați care au îndeplinit toate dorințele lui Sargon, apoi a creat o armată stabilă care a devenit, probabil, prima armată permanentă importantă din istorie (fiind compusă din 5400 de militari "care mâncau în prezența sa"). Totuși, Sargon nu a reușit să evite răscoalele interne care au cauzat o mare problemă în ultimii ani ai domniei. Mulți funcționari erau nemulțumiți de birurile prea mari pe care el le-a pus, astfel încât s-au răsculat. Sargon a reușit până la urmă să pună capăt revoltelor.

Astfel, el a demonstrat că este un conducător abil care a reușit să conducă un teritoriu imens timp de 56 de ani. Sargon a murit cu aproximație în anul 2315 î.H. Politica sa externă va fi continuată de urmașii săi, în special de Naram-Sin.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

,,Istoria lumii pentru toți. Antichitatea”, autori: Magda Stan, Cristian Vornicu.

Douglas R. Frayne,, "Sargonic and Gutian Period (2334-2113 BC), în The Royal Inscriptions of Mesopotamia. Early Periods, volumul al II-lea, Toronto, Buffalo, and New York: University of Toronto Press, 1993, p. 31.

http://etcsl.orinst.ox.ac.uk/cgi-bin/etcsl.cgi?simplesearchword=Sargon&simplesearch=translation&searchword=&charenc=gcirc&lists=


Legături externe[modificare | modificare sursă]