Biserica San Salvatore alle Coppelle

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la San Salvatore delle Coppelle)
Biserica San Salvatore alle Coppelle
Informații generale
Confesiuneromână unită (greco-catolică)
Jurisdicție religioasăDioceza romano-catolică a Romei[*]  Modificați la Wikidata
ȚaraItalia
LocalitateRoma
città metropolitana d'Italia[*][[città metropolitana d'Italia (administrative divisions of Italy)|​]] Metropola Roma[*]
Date despre construcție
Stil arhitectonicromanic și baroc
Istoric
Data începerii  Modificați la Wikidata
Sfințiresecolul al XII-lea
Localizare
Map
Biserica San Salvatore alle Coppelle (Roma)

San Salvatore alle Coppelle este o biserică medievală din Roma, cu o campanilă romanică din secolul al XII-lea. Lăcașul a fost atribuit în anul 1914 comunității române unite (greco-catolice) din Roma.

Ea este situată în Piazza della Coppelle din cartierul Sant'Eustachio. O bulă din 1222 a papei Honorius al III-lea numește biserica din Cupellis și, într-un catalog de biserici din secolul al XVII-lea, se referă la o piață „a fabricanților de butoaie" care a existat în apropiere.

Istoric[modificare | modificare sursă]

O inscripție pe un perete interior al bisericii indică faptul că a fost finalizată pe 26 noiembrie 1195, în timpul papei Celestin al III-lea, deși aceasta s-ar putea referi la o reconstrucție și nu la data construcției originale care este, probabil, mult mai veche.

În 1404 papa Inocențiu al VII-lea a încredințat biserica breslei șelarilor, care s-a ocupat de acest lăcaș timp de trei secole. În 1633 ea a devenit baza Confraternității Sfântului Sacrament al Perseverenței Divine, care-i ajuta în hanurile Romei pe pelerinii și străinii care s-au îmbolnăvit, fie cu îngrijire spitalicească, fie ajutând la îngrijirea familiilor lor. În 1750, anul Jubileului, biserica a fost reconstruită de Carlo De Dominicis, care a adăugat un spațiu încă vizibil astăzi, lângă biserică, pentru ca hangiii să lase bolnavii cu o notă pentru frații ordinului.

Între 1858 și 1860 cele două fresce ale bisericii, datând din anul 1195, au fost vandalizate, iar astăzi tot ce a mai rămas din biserica medievală este clopotnița, construită în secolul al XII-lea, parțial înconjurată acum de clădiri învecinate. Acest locaș a fost încredințat de papa Pius al X-lea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, prin Scrisoarea Apostolică „Universi episcopatus” din 31 martie 1914. Pe 29 februarie 1920 biserica a fost reconsacrată de episcopul Valeriu Traian Frențiu.

Evenimente[modificare | modificare sursă]

În data de 23 octombrie 1966 episcopul Vasile Cristea l-a hirotonit în această biserică pe Nathaniel Popp, devenit ulterior arhiepiscop al Episcopiei Ortodoxe Române din America.[1]

În februarie 2021 cardinalul Angelo De Donatis, vicar general al Sfântului Părinte pentru Dieceza de Roma, l-a numit în funcția de rector al bisericii „San Salvatore alle Coppelle” din Roma pe Cristian Dumitru Crişan, vizitator apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa occidentală, iar pe pr. Marian Bojor din clerul Eparhiei de Cluj-Gherla în funcția de vicerector.[2]

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Biografia arhiepiscopului Nathaniel Popp”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Liviu, Ursu (). „Numiri la biserica „San Salvatore alle Coppelle" din Roma”. Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • it C. Rendina, Le Chiese di Roma, Newton & Compton Editori, Milano 2000, p. 332
  • it G. Carpaneto, „Rione VIII Sant’Eustachio”, in AA.VV, I rioni di Roma, Newton & Compton Editori, Milano 2000, Vol. II, pp. 499–555
  • it M. Armellini, Le chiese di Roma dal secolo IV al XIX, 1891 [1]
  • it C. Hulsen, Le chiese di Roma nel Medio Evo, 1927 [2]
  • it F. Titi, Descrizione delle Pitture, Scurture e Architetture in Roma, 1763 [3]

Legături externe[modificare | modificare sursă]