Salix Caprea (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salix Caprea
GenScurt metraj
RegizorValeriu Andriuta
ScenaristValeriu Andriuta
StudioOWH Studio
Operator(i)Roman Canțîr
MontajIulia Andriuta
MuzicaArkady Luxemburg compozitor al piesei «În Moldova mea frumoasă»
ScenografieElena Porumbescu
CostumeGalina Roșca
DistribuțieVitalie Bantas Tudor Andronachi Ion Banaru
Durata30 minute
ȚaraMoldova
Limba originalăromana
PremiiCel mai bun film la Premiile Uniunii Cineastilor din Moldova
Prezență online

Salix Caprea este un film de scurt metraj scris și regizat de Valeriu Andriuță. Este al doilea film din trilogia autorului despre Republica Moldova. În 2017 Salix Caprea câștigă la prima sesiune a concursului de scenarii organizat de CNC Moldova filmările începând în luna august al aceluiași an.

Premiera filmului a avut loc la Festivalul Inernațional de Film de la Vukovar Croația.

Făcând parte din selecția oficială a festivalului de film La Cabina, International Medium Length Film Festival, Salix Caprea obține două premii importante, pentru cel mai bun scenariu și pentru cea mai bună regie, ambele distincții revenindu-i scenaristului și regizorului Valeriu Andriuta.[1]

Sinopsis[modificare | modificare sursă]

O localitate de provincie din Moldova, primarul satului împreună cu polițistul îl ,,interoghează’’ pe un presupus hoț, când un apel telefonic schimbă radical mersul lucrurilor. Pentru a doua zi se anunță o vizită a șefilor de partid și a unei delegații din America. Un singur lucru ar vrea să vadă înalții oaspeți: cum au crescut copacii de SALIX CAPREA pe care i-au plantat pe toloaca satului cu câțiva ani în urmă.[2] Filmul folosește muzica piesei populare «În Moldova mea frumoasă», scrisă de compozitorul Arkady Luxemburg.

La Gala Cineaștilor 2020 organizată de Uniunii Cineaștilor din Moldova, Salix Caprea este nominalizat Arhivat în , la Wayback Machine. și câștigă două premii: