Sari la conținut

Saab Automobile

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la producătorul auto. Pentru compania aerospațială și de apărare, vedeți Saab AB. Pentru alte utilizări, vedeți Saab.
Saab Automobile AB
TipDivizia
SuccesorNEVS
Fondată1945  (1945)
Fondator(i)Saab AB
Desființată2014
Țara Suedia  Modificați la Wikidata
SediuTrollhättan, 205 06, Suedia
Zona deservităLa nivel mondial
Oameni cheieJan-Åke Jonsson[*][[Jan-Åke Jonsson (Swedish businessman)|​]]  Modificați la Wikidata
IndustrieAutomobilistică
ProduseAutomobile
Companie părinteSaab AB (1945–1968)
Saab-Scania (1968–1990)
General Motors (1990–2010)
Spyker N.V. (2010–2012)
National Electric Vehicle Sweden (2012–prezent)
DiviziiSaab Aero
Prezență online
saabcars.com

Saab Automobile AB[1][2] (/sɑːb/) a fost un producător care a fost fondat în Suedia în 1945, când compania sa mamă, Saab AB, a început un proiect pentru proiectarea unui automobil mic. Primul model de producție, Saab 92, a fost lansat în 1949. În 1968, compania-mamă a fuzionat cu Scania-Vabis, iar zece ani mai târziu Saab 900 a fost lansat, în timp devenind cel mai bine vândut model Saab. La mijlocul anilor '80 a apărut și noul model Saab 9000.

În 1989, divizia de automobile din Saab-Scania a fost restructurată într-o companie independentă, Saab Automobile AB. Producătorul american General Motors (GM) a preluat participația de 50 la sută cu o investiție de 600 de milioane de dolari SUA.

Modele[modificare | modificare sursă]

Două modele cunoscute care au ieșit din această perioadă au fost Saab 9-3 și Saab 9-5.[3]

Istoric[modificare | modificare sursă]

În 2000, GM și-a exercitat opțiunea de a achiziționa restul de 50 la sută pentru încă 125 milioane USD; transformând astfel Saab Automobile într-o filială GM deținută integral. În 2010 GM a vândut Saab Automobile AB producătorului auto olandez Spyker Cars N.V.[4]

Saab 900

După mulți ani care și-a stabilit o reputație de inginerie solidă și, în cele din urmă, o marcă de preț de lux, Saab nu a reușit să-și construiască baza de clienți dincolo de nișa ce a urmat.[5] După ce a luptat pentru a evita insolvența pe tot parcursul anului 2011, compania a solicitat falimentul în urma eșecului unui consorțiu chinez de a finaliza o achiziție a companiei; achiziția fusese blocată de fostul proprietar GM, care s-a opus transferului tehnologiei și drepturilor de producție către o companie chineză.[6]

La 13 iunie 2012, a fost anunțată că o companie recent constituită, denumită National Electric Vehicle Sweden (NEVS), a cumpărat compania falimentată a Saab Automobile.[7] Conform „Saab United”, primul NEVS Saab 9-3 a abandonat linia sa de preproducție la 19 septembrie 2013.[8] Producția completă a repornit la 2 decembrie 2013,[9] inițial aceleași sedanuri aeriene 9-3 Aero, care au fost construite înainte ca Saab să intre în faliment și intenționau să restabilească lanțul de aprovizionare al producătorului auto, în timp ce încerca să dezvolte o nouă linie de NEVS- Produse Saab.[10][11] NEVS și-a pierdut licența de fabricare a automobilelor sub denumirea Saab (pe care compania aerospațială denumită încă o deține) în vara anului 2014 și produce acum mașini electrice bazate pe Saab 9-3, dar sub propria denumire auto „NEVS”.[12][13]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „History and Background: Timeline, Video”. US: Saab Group. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 2. ^ „The History of Svenska Aeroplan Aktiebolaget or Saab”. Saab history. Accesat în . [nefuncțională]
 3. ^ OFICIAL: Noul Saab 9-5, informatii complete, Automarket 
 4. ^ „Spyker Cars finalizes the purchase of Saab” (PDF) (Press release). Spyker. . 
 5. ^ „The People Who Will Miss Saab the Most; With the bankruptcy and impending doom facing Saab, we mourn with the certain, loyal fans that will miss the Swedish auto-maker”. US: The Atlantic. . Accesat în . 
 6. ^ „Saab Automobile Files for Bankruptcy” (Press release). Saab Automobile. . Arhivat din original la . Accesat în . .
 7. ^ Zachariasson, Helena (). „Saab har fatt en kopare” [Saab's new owners will hire hundreds]. SVT (în suedeză). SE. Accesat în . 
 8. ^ „First Nevs Saab Rolls off Pre-Production Line” (Youtube) (video Posted). Trollhättan: Saab Group. . 
 9. ^ Lönnroth, Valdemar (), „Lööf på plats nar Nevs drar igang produktion” [Lööf in place when Nevs kicks off production], Ttela (în suedeză), SE [nefuncțională].
 10. ^ Gastelu, Gary (). „Saab restarts production”. Fox News. Arhivat din original la . Accesat în . 
 11. ^ Stoll, John D. (). „Saab Automobile Is Poised to Resume Production”. Gasgoo Automotive News. Arhivat din original la . Accesat în . 
 12. ^ Saab carmaker NEVS granted creditor protection by court but loses right to use Saab name; Automotive News Europe, 29 August 2014, at europe.autonews.com Accessed 8 November 2017
 13. ^ nevs.com: NEVS launches its new trademark Arhivat în , la Wayback Machine.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Saab Automobile