S. Fischer Verlag

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
S. Fischer Verlag
Face parte dinVerlagsgruppe Georg von Holtzbrinck[*][[Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck (privately held German company)|​]]
Samuel Fischer[1]  Modificați la Wikidata
Fondată în  Modificați la Wikidata
Berlin  Modificați la Wikidata
Fondator(i)Samuel Fischer[1]  Modificați la Wikidata
SediuFrankfurt pe Main
Prezență online
site web oficial
Sediul S. Fischer în 2010

Editura germană S. Fischer Verlag (astăzi în Frankfurt pe Main) a fost fondată în 1886 de către Samuel Fischer în Berlin și este o editură germană majoră pentru publicații literare și cărți de ficțiune.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Inițial, ea a fost renumită pentru publicarea de literatură naturalistă. Printre autorii celebri publicați au fost Gerhart Hauptmann și Thomas Mann, ambii distinși cu premiul Nobel pentru literatură.

După ce naziștii au ajuns la putere în Germania, familia proprietarului Gottfried Bermann-Fischer a fugit și a fondat o ramură a editurii sale la Viena. Angajații care au rămas în Berlin au păstrat numele oficial „S. Fischer Verlag” și au fost conduși de Peter Suhrkamp.

După cel de-al Doilea Război Mondial, au izbucnit dispute cu privire la viitorul editurii între Suhrkamp și Fischer. Ele au condus la o înțelegere de afaceri în afara tribunalului, care a determinat împărțirea editurii S. Fischer Verlag în două companii: Bermann-Fischer a recăpătat controlul editurii de la Peter Suhrkamp, dar Suhrkamp a fondat propria editură Suhrkamp în 1950, iar autorii au putut alege cu care din cele două edituri să colaboreze. În cele din urmă, 33 din cei 48 de autori, printre care Bertolt Brecht, Hermann Hesse, T. S. Eliot și George Bernard Shaw, au decis să colaboreze cu editura Suhrkamp.

Printre mărcile editurii Fischer sunt Fischer Taschenbuch Verlag, Argon Verlag și Lootens Verlag. Grupul editorial Holtzbrinck a cumpărat editura S. Fischer în 1963. Astăzi S. Fischer Verlag, precum și alți editori, cum ar fi Kindler, Rowohlt și Kiepenheuer & Witsch și Metzler, fac parte din grupul editorial Holtzbrinck.

Edition Peters - o editură importantă în domeniul muzicii internaționale - a avut sediul în vecinătate, dar în 2014 s-a mutat la Leipzig.[2]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Nazi Art Theft: Pissarro's “Le Quai Malaquais, Printemps” 
  2. ^ „Musik: Musikverlag Edition Peters hat Stammsitz wieder in Leipzig”. Focus (în germană). . Arhivat din original la . Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |work= și |newspaper= (ajutor)

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Martin Mauthner: German Writers in French Exile, 1933-1940, Vallentine Mitchell, London 2007, ISBN: 978-0-85303-540-4978-0-85303-540-4

Legături externe[modificare | modificare sursă]