Sari la conținut

Ruta germană cu case de paiantă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Indicator „Ruta germană cu case de paiantă”
Casa căldărarului în Esslingen pe Neckar (Kesslerhaus)

Ruta germană cu case de paiantă (în germană Deutsche Fachwerkstraße), inaugurat în 1990, este un traseu cultural și de vacanță care se întinde de la Elba în nord, prin Silezia Luzaciană, în estul Saxoniei, până la Lacul Constanța din sudul Germaniei. Drumul German de paiantă face parte din Arbeitsgemeinschaft Deutsche Fachwerkstädte e. V. (Asociația Germană a orașelor de paiantă) cu sediul în Fulda.[1]

În 1975 a fost fondată „ARGE Deutsche Fachwerkstädte e. V. (ADF)” (Asociația orașelor istorice cu paiante). Scopul său este de a păstra patrimoniul cultural a unei uriașe varietăți de diferite stiluri de case de paiantă din Germania.[2] De atunci, 121 de orașe cu case de paiantă s-au reunit pentru a urmări în comun obiectivele ADF.

De-a lungul drumului sunt așezate numeroase orașe și sate, fiecare cu exemple de case cu arhitectură tipic indigenă cu grinzi de lemn, tradiționale ale landurilor germane. Lungimea totală a traseului este de aproximativ 3.900 km.

Traseul este împărțit în opt secțiuni, fiecare dintre acestea urmând zonele tradiționale din: Saxonia Inferioară, Saxonia-Anhalt, Turingia, Hesse, Bavaria și Baden-Württemberg.[3]

Ruta germană cu case de paiantă leagă un număr mare de peisaje diferite cu orașe istorice și monumente restaurate. Spa-urile și locurile de festival alternează cu parcuri naturale. Pe lângă casele de paiantă, există și alte obiective pe traseul german cu case de paiantă, inclusiv cea mai veche podgorie cea mai nordică a Germaniei, cea mai mare „lumânare de Crăciun” din lume, leagănul industriei germane de damasc și țesături și singurul Muzeu al fildeșului din Germania.

Rute regionale

[modificare | modificare sursă]
Prezentare generală a drumului german cu paiante (din 2016)

Ruta germană cu case de paiantă este împărțită în următoarele opt rute regionale:

Nienburg/Weser – Bad Essen – Stadthagen – Alfeld (Leine) – Bockenem – Einbeck  – Northeim – Duderstadt – Osterode am Harz – Wernigerode – Quedlinburg – Halberstadt – Osterwieck – Hornburg – Königslutter – Celle – Salzwedel]  – Lüchow – Dannenberg – Hitzacker – Bleckede.
Hann. Münden – Bad Sooden-Allendorf – Eschwege  – Spangenberg – Melsungen – Wolfhagen  – Fritzlar – Homberg (Efze) – Rotenburg an der Fulda – Bad Hersfeld – Schwalmstadt – Homberg (Ohm) – Alsfeld – Schlitz – Lauterbach – Grünberg  – Steinau an der Straße.
Stolberg – Bleicherode – Leinefelde-Worbis – Mühlhausen – Bad Langensalza – Wanfried – Treffurt – Schmalkalden.
Ebersbach-Neugersdorf – Seifhennersdorf – Großschönau – Mittelherwigsdorf – Oderwitz – Herrnhut – Kottmar.
Dillenburg – Herborn – Wetzlar – Braunfels – Limburg – Montabaur – Bad Camberg – Idstein – Neu-Anspach – Höchst.
Trebur – Dreieich – Hanau-Steinheim – Seligenstadt – Babenhausen – Dieburg – Groß-Umstadt – Reinheim – Michelstadt – Walldürn – Miltenberg – Wertheim.
Ladenburg – Eberbach – Mosbach – Eppingen – Bönnigheim – Besigheim – Bietigheim-Bissingen – Vaihingen an der Enz – Markgröningen – Marbach am Neckar – Backnang – Schorndorf – Waiblingen – Kirchheim unter Teck – Bad Urach
Aici traseul se împarte într-o parte de vest spre Pădurea Neagră și o parte de sud spre Lacul Constanța.
Vest: de la Bad Urach spre Trochtelfingen – Nehren – Herrenberg – Sindelfingen – Calw – Neubulach – Altensteig – Dornstetten – Schiltach – Haslach – Gengenbach – Sasbachwalden;
Sud: de la Bad Urach mai departe spre Blaubeuren – Riedlingen – Biberach an der Riß – Pfullendorf – Meersburg.
  • Franconia – (traseul bordo) - trecut ulterior:
OchsenfurtMarktbreitBad WindsheimMarkt CadolzburgHerzogenaurachBaunachEbernUntermerzbachMarkt MarktzeulnSeßlachHeldburgMarkt StadtlauringenHofheim in UnterfrankenKönigsberg in BayernHaßfurtZeil am Main.
  1. ^ de „Bad Camberg: Deutsche Fachwerkstraße veröffentlicht Neuauflage der Regionalstreckenkarte „Vom Westerwald über Lahntal und Taunus zum Main". bad-camberg.de. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ de Different styles of timber-framed houses in Germany
  3. ^ de „Homepage - Deutsche Fachwerkstraße in der Arbeitsgemeinschaft Deutsche Fachwerkstädte e.V”. www.deutsche-fachwerkstrasse.de. Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Ruta germană cu case de paiantă la Wikimedia Commons