Roman Totenberg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Roman Totenberg
Totenberg Roman przy Atmie.jpg
Roman Totenberg
Date personale
Nume la naștereRoman Totenberg
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Varșovia, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat8 mai 2012
Statele Unite ale Americii Newton,Massachusets
Newton[*], SUA Modificați la Wikidata
CopiiNina Totenberg[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United States.svg SUA
Flag of Poland.svg Polonia Modificați la Wikidata
OcupațieViolonist, pedagog
Activitate
Origineevreu polonez, apoi american
Gen muzicalMuzică clasică
Instrument(e)Vioară
Ani de activitate1923 - anii 2000
Case de discuriDeutsche Grammophon, Telefunken, Philips, Vanguard
Prezență online

Roman Totenberg (n.1 ianuarie 1911 - 8 mai 2012) a fost un violonist american, de origine evreu polonez.

Viață timpurie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la Łódź (Polonia),în acea vreme parte din Imperiul Rus,într-o familie de evrei. Tatăl său se numea Adam Totenberg, iar mama Stanislawa, născută Winawer. Totenberg a fost un copil cu un imens talent muzical. A studiat cu Michalowicz în Varșovia, făcându-și debutul muzical ca solist muzical al Orchestrei Filarmonice a Varșoviei la vârsta de 11 ani. A fost premiat cu medalia de aur a Conservatoriului Chopin din Varșovia, continuâund studiile sale cu Carl Flesch în Berlin, unde a câștigat Premiul Internațional Mendelssohn în 1932, Ulterior a studiat cu George Enescu și cu Pierre Monteax la Paris. În anul 1935, Totenberg și-a făcut debutul britanic la Londra și cel american la New York City.

Viață profesională[modificare | modificare sursă]

Totenberg a fost într-un turneu în America de Sud cu Arthur Rubinstein, respectiv a dat recitaluri comune cu Karol Szymanowski. Violonistul a susținut numeroase concerte conținând ciclul complet al sonatelor lui Ludwig van Beethoven și toate concertele Brandenburgice ale lui Johann Sebastian Bach. Repertoriul său diversificat cuprinde mai mult de treizeci de concerte.

Printre operele muzicale ale compozitorilor contemporani pe care Totenberg le-a introdus în circuitul concertistic se pot enumera Concertul numărul 2 pentru vioară de Darius Milhaud, un concert de William Schuman și un Capriccio de Krzysztof Penderecki. Totenberg a cântat de asemenea în premieră Sonata în sol de Paul Hindemith, în 1935, Concerto de Samuel Barber, Sonata de Bohuslav Martinů, precum și premiera americană a Sonatei pentru vioară de Arthur Honegger.

Totenberg a concertat cu numeroase orchestre americane, printre care se pot enumera New York Philharmonic din New York City, Boston Symphony, Cleveland Orchestra, Minnesota Orchestra din Minneapolis, Indianapolis Symphony Orchestra din Indianapolis, Los Angeles Philharmonic și Washington Symphonies din Washington, D.C..

În Europa, violonistul și-a făcut apariții publice împreună cu orchestre de prestigiu precum Orchestra filarmonică din Berlin, Orchestra filarmonică a Londrei și Royal Concertgebouw din Amsterdam. Totenberg a concertat sub bagheta unor mari dirijori precum Leopold Stokowski, Kubelik, Szell, Rodzinski, Fitelberg, Jochum, Rowicki, Krenz, Monteux, Wit, Steinberg și Golschmann. A apărut de asemenea în recitaluri la White House, Carnegie Hall, Bibiblioteca Congresului, Metropolitan Museum of Art și în foarte multe orașe cultural importante din Europa și Statele Unite.

Roman Totenberg a fost prezent la cele mai importante festivale muzicale din lume, cu precădere la Mozarteum din Salzburg la Aspen Music Festival, Tanglewood Festival, Kneisel Hall Chamber Music Festival și la Music Academy of the West din Santa Barbara, California, unde a funcționat ca șef al departamentului de coarde în 1947.

Pedagogie[modificare | modificare sursă]

În afara activității sale concertistice, Roman Totenberg este Professor of Music la Boston University, unde a fost decanul Departamentului de instrumente cu coarde (conform originalului, [The] String Department) între 1961 - 1978. Violonistul a predat, de asemenea la Peabody Conservatory of Music, Music Academy of the West, Aspen School of Music, Mannes College of Music, precum și la Longy School of Music din Cambridge, Massachusetts, al cărui director a fost între 1978 și 1985.

Totenberg a murit la varsta de 101 ani la 8 mai 2012 ]n locuința sa din Newton, Massachusets. Împreună cu soția sa, Melanie Shroder Totenberg (1917 - 1996), care a fost managerul carierei violonistului pentru cinci decenii [1], violonistul a avut trei fete, Nina, Jill și Amy. Nina Totenberg este jurnalistă a postului de radio National Public Radio.

Studenți notabili Yevgeny Kutik [2], Mira Wang [3], Daniel Han [4], Na Sun [5], Ikuko Mizuno [6], Marcin Markowicz.

Recunoaștere[modificare | modificare sursă]

În 1983 a fost numit Artist Teacher of the Year de către Asociația profesorilor de instrumente cu coarde (conform, American String Teacher Association).

In 1988 a fost decorat cu Medalia de Merit Culturală (conform, Medalem Za Zasługi dla Kultury Polskiej) de către guvernul plonez pentru întreaga sa contribuție la dezvoltarea societății și culturii poloneze.

În 2007, Totenberg a primit premiul "Muses and Mentors" [7], care este acordat anual de New England String Ensemble începând cu 2004.

Înregistrări[modificare | modificare sursă]

Roman Totenberg a înregistrat de-a lungul timpului cu diferite case de discuri, printre care se pot enumera Deutsche Grammophon, Telefunken, Philips, Da Camera, Musical Heritage, Vanguard, Titanic și VQR.

Legături extrene[modificare | modificare sursă]  1. ^ SNAC, accesat în  
  2. ^ Discogs, accesat în