Sari la conținut

Robert Moffat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Robert Moffat
Date personale
Născut[1][2][3] Modificați la Wikidata
Ormiston⁠(d), East Lothian, Scoția, Regatul Marii Britanii[4] Modificați la Wikidata
Decedat (87 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
Leigh⁠(d), Sevenoaks⁠(d), Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei[4] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatWest Norwood Cemetery[*][[West Norwood Cemetery (cemetery in West Norwood in London, England, UK)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMary Moffat[*][[Mary Moffat (missionary, wife of Robert Moffat)|​]] Modificați la Wikidata
CopiiMary Livingstone[*][[Mary Livingstone (Missionary and explorer)|​]]
John Moffat[*][[John Moffat (British missionary (1835–1918))|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Religiebiserică congregațională[*]
calvinism[*] Modificați la Wikidata
Ocupațietraducător
misionar
traducător biblic[*]
explorator
scriitor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[5] Modificați la Wikidata
Activitate
RudeRobert Moffat (explorateur)[*][[Robert Moffat (explorateur) |​]]  Modificați la Wikidata
Portret de George Baxter, 1843
Mary Smith
Robert Moffat stând sub un migdal în Kuruman împreună cu soția lui și cea mai mare fiică Mary. (National Portrait Gallery, London)

Robert Moffat (n. , Ormiston⁠(d), East Lothian, Scoția, Regatul Marii Britanii – d. , Leigh⁠(d), Sevenoaks⁠(d), Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei) a fost un misionar congregaționalist scoțian în Africa, socrul lui David Livingstone și primul traducător al Bibliei în Setswana.

Moffat s-a născut într-o familie cu părinți umili în Ormiston, East Lothian. Ca să găsească serviciu, el s-a mutat în sud în Cheshire în Anglia ca și grădinar. În 1814, în timp ce era angajat la West Hall, High Legh în Cheshire, a experimentat dificultăți cu șeful său din cauza simpatiilor sale Metodiste. Pentru o perioadă scurtă de timp, după ce a aplicat cu succes la London Missionary Society (LMS) să devină misionar peste mări, a luat un loc de muncă provizoriu ca fermier, la Plantation Farm in Dukinfield (unde și-a întâlnit pentru prima dată viitoarea soție). Locul de muncă care îl avea fusese găsit pentru el de către William Roby, care îl luase pe Moffat sub aripa sa pentru un an.[6]

În septembrie 1816 Moffat a fost delegat în mod oficial la Surrey Chapel în Londra ca misionar al LMS (în aceeași zi ca și John Williams) și a fost trimis în Africa de Sud. Logodnica sa Mary Smith (1795-1870) a reușit să i se alăture trei ani mai târziu, după ce s-a întors din Namaqualand în Cape Town.

În 1820 Moffat împreună cu soția sa au părăsit Cape și s-au dus în Griquatown, unde fiica lor Mary ( care mai târziu s-a căsătorit cu David Livingstone) s-a născut. Mai târziu familia s-a stabilit în Kuruman, la nord de râul Vasl, alături de locuitorii Batswana. Aici ei au trăit și au lucrat cu pasiune pentru cauza misionară, înfruntând multe greutăți.

O dată el a stat patru zile fără apă, iar gura sa a devenit așa de uscată încât nu a mai putut vorbi. De multe ori își înfășura stomacul cu o fașă ca să îl ajute să suporte postul atunci când el nu găsea mâncare. În perioadele acestea, Robert Moffat a făcut călătorii frecvente în regiunile învecinate, până în nord precum țara Matabele. El a comunicat rezultatul acestor călătorii celor de la Royal Geographical Society ( Jurnal 25-38 și Procedura ii). În timpul unui concediu în Anglia (1839-1843) în urma experientelor de familie, el publică "Missionary Labours and Scenes in South Africa" (1842). El a tradus Biblia și cartea Călătoria Creștinului în limba Setswana. Pe lângă formarea sa timpurie ca grădinar, fermier și mai târziu ca un scriitor, Moffat a dezvoltat abilități în construcții, tâmplărie, imprimare și fierărie.

Robert și Mary Moffat au avut 10 copii: Mary (care s-a căsătorit cu David Livingston), Ann, Robert (care a murit când era mic), Robert (care a murit la vârsta de 36 de ani, lăsând-o incompletă, dar publicată, lucrare în limba Setswana), Helen, Elizabeth (care la fel a murit când era mică), James, John, Elizabeth și Jean. Fiul lor John Smith Moffat devine un misionar LMS și a preluat conducerea misiunii în Kuruman înainte de introducerea de serviciu colonial. Nepotul său Howard Unwin Moffat a devenit prim ministru al Southern Rhodesia. Mary a murit înaintea lui Robert în 1870, acasă în Anglia unde ei se întorseseră din cauza problemelor medicale. Pentru ultimii 12 ani din viața sa, Robert a vorbit în Anglia, pentru a crește interesul în lucrarea de misiune. El a fost prezentat reginei Victoria de două ori, la cererea ei, cu titlul de Doctor of Divinity, studii de la Universitatea din Edinburgh.[7]

Robert Moffat a murit în Leigh, în apropiere de Tunbridge Wells, în 9 august 1883, și este îngropat la cimitirul West Norwood. Un monument memorial, plătit din cotizație publică, a fost ridicat la locul nașterii sale în 1885.

  • Locuitorii din High Legh organizează o cursă de alergare de 10 km intitulată Robert Moffat Memorial care începe și se termină de la cabana sa.
  • Activitatea sa de printare în Kuruman a fost suportată de o presă manuală de fier care a fost adusă în Cape Town în 1825 și dusă în Kuruman în 1831. Rev. Moffat a folosit-o până în 1870 când s-a retras, iar aceasta a fost preluată de William Aston și A J Gould și a fost folosită până aproximativ în 1882. În 1918 a fost luată de către Kimberley Public Library unde a fost până în momentul când a fost returnată la Moffat Mission în Kuruman în 1996. Aceasta este încă folosită pentru printarea documentelor comemorative.
  • [8]
Monumentul lui Robert Moffat, Ormiston, Estul Lothian
  1. ^ a b Robert Moffat, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  2. ^ a b Robert Moffat, Autoritatea BnF 
  3. ^ a b Robert Moffat (missionary), SNAC, accesat în  
  4. ^ a b Dictionary of National Biography 
  5. ^ IdRef, accesat în  
  6. ^ Elbourne, Elizabeth.
  7. ^ Ethel Daniels Hubbard, The Moffats, (New York: Missionay Education Movement of the U.S. & Canada, 1917) pp. 285-286.
  8. ^ Gilley, Lawrence C. (februarie 1997). „Letters from Mozambique: Press”. Balaza, Maxixe, Mozambique. Accesat în . 

Lectură suplimentară

[modificare | modificare sursă]

Legături externe

[modificare | modificare sursă]