Riviera Slovenă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Imaginea prin satelit a orașului Trieste și a golfului său
Koper
Izola
Piran

Riviera slovenă (în slovenă Slovenska obala) este linia de coastă a Sloveniei, situată în Golful Trieste la Marea Adriatică . Face parte din peninsula Istria și are o lungime de 46,6 km. [1] Regiunea cuprinde orașele Koper și Piran cu Portorož și municipiul Izola . Este o destinație turistică la malul mării, cu un patrimoniu multietnic vibrant sloven și italian.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Situat în Istria Slovenă, Riviera aparține regiunii statistice Coasta-Karst și regiunii istorice a litoralului sloven . Este mărginită la nord de Italia, iar la sud de Croația . Cel mai nordic punct este capul Debeli Rtič, lângă Golful Koper ; iar cel mai sudic este satul Sečovlje, lângă Golful Piran, situat în apropierea Parcului Natural Sečovlje Salina .

Cele 14 așezări de pe coastă, împărțite în comune, sunt:

Transport[modificare | modificare sursă]

Litoralul numără porturile Koper, Izola, Piran, Lucija și Portorož. Gara Koper este capătul liniei Divača-Koper, iar Aeroportul Portorož este situat lângă Sečovlje, aproape de granița croată . Drumul principal care deservește Riviera este drumul național 111, care se alătură autostrăzii A1 (spre Ljubljana și Maribor ) la Koper.

Vezi si[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „The World Factbook by CIA”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Official website of the municipality of Ankaran
  3. ^ Not an independent settlement; it belongs to Portorož

Legături externe[modificare | modificare sursă]