Rita Moreno

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Rita Moreno

Rita Moreno în 1963
Date personale
Nume la naștereRosa Dolores Alverío Marcano
Născută (92 de ani)[3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Humacao, Porto Rico, SUA Modificați la Wikidata
CetățenieStatele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Ocupațieactriță de film
actriță de teatru
actriță de televiziune
Limbi vorbitelimba engleză[7][8]
limba spaniolă[8] Modificați la Wikidata
Ani de activitate1943 – prezent
DebutSo Young, So Bad
Premii Oscar
Cea mai bună actriță în rol secundar (1960) pentru Poveste din cartierul de vest Modificați la Wikidata
Premii Tony
Tony Award for Best Featured Actress in a Play[*][[Tony Award for Best Featured Actress in a Play (award)|​]] (1975) Modificați la Wikidata
Alte premii
Premiul Centrului Kennedy[*] (2015)
Medalia Prezidențială pentru Libertate[*] (2004)
Medalia de Aur a Congresului[*] (2004)
Medalia Națională a Artelor din Statele Unite[*] (2009)
Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii[1]
Stea pe Hollywood Walk of Fame[*]
Screen Actors Guild Life Achievement Award[*][[Screen Actors Guild Life Achievement Award (award)|​]]
California Hall of Fame[*] (2007)
Latin Grammy Lifetime Achievement Award[*][[Latin Grammy Lifetime Achievement Award (special award presented by The Latin Recording Academy to performers)|​]] (2012)
Library of Congress Living Legend[*][[Library of Congress Living Legend (award for creative contributions to American life)|​]]
Primetime Emmy Award for Individual Performance in a Variety or Music Program[*][[Primetime Emmy Award for Individual Performance in a Variety or Music Program |​]] (1977) pentru The Muppet Show
Grammy Award for Best Album for Children[*][[Grammy Award for Best Album for Children (award)|​]] (1973)
BBC 100 Women[*][[BBC 100 Women (premiu dat de BBC)|​]] (2022)[2] Modificați la Wikidata
Prezență online
Rita Moreno în 2011

Rita Moreno numele la naștere Rosa Dolores Alverío Marcano (n. , Humacao, Porto Rico, SUA) este o actriță, cântăreață și dansatoare americană de origine portoricană. În cariera ei de peste 70 de ani, a sărbătorit succesele atât pe Broadway, cât și la Hollywood. Moreno este una dintre puținele artiste care au câștigat toate premiile de top ale industriei de divertisment din America, inclusiv Oscar, Grammy, Emmy, Premiile Tony și Globul de Aur.

Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără Pescarul din Louisiana (1950), Cântând în ploaie (1952), Poveste din cartierul de vest (1961) și Vară și fum (1961).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născută în Puerto Rico, la vârsta de cinci ani, Moreno s-a mutat la New York împreună cu mama ei. La vârsta de unsprezece ani dubla filmele americane în limba spaniolă. A avut primul rol pe Broadway la 13 ani, care a atras atenția căutătorilor de talente de la Hollywood, unde și-a făcut debutul în filmul So Young, So Bad din anul 1950, alături de Paul Henreid. A jucat în mai multe filme în următorul deceniu, dar a fost nemulțumită de rolurile ei stereotipe, mai ales jucând roluri de fete latine cu sânge fierbinte și naive în roluri secundare.[9]

La începutul anilor 1950 i s-a acordat un mic rol al vedetei de film mut Zelda Zanders, în Cântând în ploaie, unul dintre cele mai de succes musicaluri de film din toate timpurile. Probabil cel mai bun rol al ei de film din anii 1950 a fost în The King and I, alături de Yul Brynner și Deborah Kerr regizat de Walter Lang.

În 1961, Moreno a jucat-o pe imigranta portoricană Anita, al cărei iubit moare în conflitele dintre bande, în filmul musical Poveste din cartierul de vest, și a devenit prima actriță hispanică care a câștigat un premiu Oscar (pentru cea mai bună actriță în rol secundar). Rolul a făcut-o pe Moreno cunoscută în întreaga lume, dar ofertele de rol la Hollywood care au urmat, erau încă unilaterale. Moreno a refuzat aceste roluri și s-a întors la Broadway.[10][11]

Abia în 1969 a reluat roluri de film la Hollywood, apărând alături de Marlon Brando în Seara zilei următoare (The Night of the Following Day) și alături de James Garner în Marlowe. În 1975, a primit un premiu Tony la Broadway pentru interpretarea din comedia lui Terrence McNally The Ritz, rol pe care l-a jucat un an mai târziu în adaptarea cinematografică cu același nume.

Moreno a câștigat un premiu Grammy în 1972 cu albumul al coloanei sonore Electric Company. A primit Premiul Emmy pentru performanță individuală remarcabilă într-un program de varieteu sau muzică în 1977 pentru apariția ei ca invitată la The Muppet Show. În anii 1980, a jucat în sitcomul 9 to 5 (De la 9 la 5), care se baza pe filmul cu același nume.

Din 2017, Moreno este un membru principal al distribuției premiate a comediei Netflix One Day at a Time, interpretând-o pe matriarha iubitoare de distracție a unei familii cubano-americane. În remake-ul lui Steven Spielberg din 2021 pentru Poveste din cartierul de vest, Moreno are un rol secundar ca vânzătoarea Valentina (bazat pe personajul lui Doc din originalul West Side Story) și este și co-producător.[12][13]

Filmografie selectivă[modificare | modificare sursă]

Cinema[modificare | modificare sursă]

Discografíe[modificare | modificare sursă]

  • 2015 Una Vez Más
  • 1961 West Side Story Musical
  • 1973 The Electric Company

Premii și nominalizări[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.loc.gov/about/awards-and-honors/living-legends/rita-moreno/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ https://www.bbc.co.uk/news/resources/idt-75af095e-21f7-41b0-9c5f-a96a5e0615c1  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b Rita Moreno, SNAC, accesat în  
  4. ^ a b Rita Moreno, Internet Broadway Database, accesat în  
  5. ^ a b Rosita Cosio, Internet Broadway Database, accesat în  
  6. ^ a b Rita Moreno, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  7. ^ IdRef, accesat în  
  8. ^ a b CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  9. ^ „Rita Moreno: Just a Girl Who Decided to Go For It”. Accesat în . 
  10. ^ „Rita Moreno overcame Hispanic stereotypes to achieve stardom”. Accesat în . 
  11. ^ 'I owe an enormous debt to therapy!' Rita Moreno on West Side Story, dating Brando and joy at 90”. . Accesat în . 
  12. ^ en Rita Moreno returns to West Side Story. . Accesat în . 
  13. ^ de Filmstarts. „Endlich mal gute Nachrichten: Die ersten Bilder zu Steven Spielbergs "West Side Story" sind da!”. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Rita Moreno la Wikimedia Commons