Richard Francis Burton

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte persoane cu numele Richard Burton, vedeți Richard Burton (dezambiguizare).
Sir Richard Francis Burton, pictură de Frederic Leighton

Sir Richard Francis Burton (n. 19 martie 1821 -- d. 20 octombrie 1890) a fost un diplomat explorator, lingvist, orientalist, scriitor, traducător și soldat englez.

Biografie[modificare | modificare sursă]

În 1853, Burton a călătorit la Cairo, Suez și orașele sfinte Medina și Mecca. Burton a făcut în 1854 o călătorie în Harer, orașul interzis din estul Africii. El vorbea excelent limba arabă[1][2] și astfel s-a putut deghiza în arab pelerin (europenilor nu le era permis să pătrundă în orașele sfinte arabe; ei erau executați dacă încercau)[3].

A participat la războiul din Crimeea, iar după aceea s-a întors în Africa (1857-1858) pentru a-și relua explorările sale despre lumea orientală.

Burton a fost numit consul în Trieste. În acest oraș el a scris cea mai mare parte a operei sale. Burton este cunoscut pentru traducerea celor 16 volume “The Tales of the Arabian Nights" (Poveștile din cele O mie și una de nopți) și alte cărți din Orient. El a scris de asemenea 43 de volume despre călătoriile sale. Burton a primit titlul de Sir de la Regina Victoria, regina Marii Britanii în februarie 1886. El a murit în 20 octombrie 1890, în Trieste.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lovell (1998), p. xvii.
  2. ^ A Rage to Live pag. 58.
  3. ^ Selected Papers on Anthropology, Travel, and Exploration de Richard Burton, editor Norman M. Penzer (Londra, A. M. Philpot 1924) p. 30.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Richard Francis Burton