Rezoluția 68/262 a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Rezoluția 68/262 a
Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite
Dată: 27 martie 2014
Cod: A/RES/68/262 (Document)

 Sumar votare:  100 voturi pentru
11 voturi împotrivă
58 abțineri
Subiect: Integritatea teritorială a Ucrainei
Rezultat: Rezoluția adoptată
Rezultatele rezoluției cu privire la integritatea teritorială a Ucrainei:

     În favoare

     Împotrivă

     S-au abținut

     Au absentat

Rezoluția A/RES/68/262 a Adunării Generale a ONU a fost adoptată la 27 martie 2014 ca rezultat al consultării deschise la a 80-a reuniune plenară a sesiunii 68 a Adunării Generale a ONU. Această sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite a fost convocată în mod special pentru a aborda problema ocupației armate de către Rusia a unor părți din teritoriul Ucrainei (Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol).

Documentul a fost adoptat ca răspuns al ONU la anexarea de către Rusia a părților din teritoriul Ucrainei, fiind adoptat cu titlul „Integritatea teritorială a Ucrainei”. Rezoluția a reiterat angajamentul Adunării Generale a ONU cu privire la integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute pe plan internațional și a subliniat invaliditatea referendumului din Crimeea (2014).

Rezoluția a fost introdusă de Canada, Costa Rica, Germania, Lituania, Polonia și Ucraina[1]. Adoptarea rezoluției a fost precedată de încercări nereușite ale membrilor Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, care au convocat șapte reuniuni pentru a găsi o soluție cu privire la problema crizei din Crimeea; aceste eforturi au fost însă anulate de veto-ul Rusiei[2].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „UN General Assembly adopts resolution affirming Ukraine's territorial integrity”. Xinhua. . Accesat în .  (en)
  2. ^ „Backing Ukraine's territorial integrity, UN Assembly declares Crimea referendum invalid”. UN. . Accesat în .  (en)

Vezi și[modificare | modificare sursă]