Sari la conținut

Republica Arabă Democrată Saharawi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
الصحراء الغربية
As-Ṣaḥrā' al-Ġarbiyyah
Sahara Occidental
Republica Arabă Democratică Sahariană
Sahara Occidentală
República Árabe Saharaui Democrática (spaniolă)
الجمهورية العربية الصحراوية الديمقراطية (arabă)
Drapelul Saharei OccidentaleStema Saharei Occidentale[*]​
Drapelul Saharei OccidentaleStema Saharei Occidentale[*]
Devizăحرية ديمقراطية وحدة  (arabă)
(în română: "Libertate, Democrație, Unitate")
Imnul național: Yā Banīy As-Saharā
O fii Saharei
Amplasarea Saharei Occidentale (verde-închis) în Africa
Amplasarea Saharei Occidentale (verde-închis) în Africa
Amplasarea Saharei Occidentale (verde-închis) în Africa
Geografie
Suprafață 
 - totală266.000 km² (locul 83)
Apă (%)neglijabil
Cel mai mare orașLaayoune
VeciniMaroc
Algeria
Mauritania Modificați la Wikidata
Fus orarUTC+0
Populație
Densitate1,9 loc/km²
 - Estimare 2009513.000[2] (locul 168)
 - Estimare 2021607.292
Limbi oficialearabă, spaniolă
Etnonimsaharian occidental
Guvernare
Sistem politicStat unipartidist
Președinte Republicii Arabe Democratice SaharieneMohamed Abdelaziz
Prim-ministru Republicii Arabe Democratice SaharieneAbdelkader Taleb Oumar
LegislativSahrawi National Council⁠(d) Modificați la Wikidata
CapitalaLaayoune[1]  (ocupat de Moroc)
Bir Lehlou (Capitală temporară)
Tindouf (în Algeria; de facto)
Istorie
Retragerea Spaniei din teritoriu14 noiembrie 1975
Proclamația Republicii Arabe Democratice Sahariene27 februarie 1976
Economie
PIB (PPC) 
 - Pe cap de locuitor2.500 USD
PIB (nominal) 
Monedădirham marocan (în zona controlată de Maroc), pesetă sahariană (în zona controlată de Frente Polisario) (MAD, —)
Coduri și identificatori
Prefix telefonic212 (Codul Marocului)
Domeniu Internet.eh (este rezervat, dar nu este utilizat)
Prezență online
hasthtag

Republica Arabă Democratică Sahariană este un stat parțial recunoscut care pretinde suveranitatea asupra întregului teritoriu al Saharei Occidentale, fostă colonie spaniolă. RADS a fost proclamată de către Frontul Polisario pe 27 februarie 1976, în Bir Lehlu, Sahara Occidentală. Guvernul RADS controlează aproximativ 20-25% din teritoriul pe care îl pretinde. Acesta numește teritoriile aflate sub controlul său Teritoriile eliberate sau Zona Libera. Marocul controlează și administrează restul teritoriului în litigiu și numește aceste meleaguri Provinciile de Sud. Guvernul RADS consideră că pe teritoriul marocan, este teritoriu ocupat, în timp ce Maroc consideră că RADS are teritoriul mic.

După evacuarea spaniolilor din Sahara Occidentală, Spania, Marocul și Mauritania au semnat Acordurile de la Madrid la 14 noiembrie 1975, prin care Maroc și Mauritania anexează teritoriul Saharei de Vest. Nici de la un stat nu a câștigat recunoaștere internațională și un război a urmat cu căutarea independenței de către Frontul Polisario, care pretinde a reprezenta poporul saharian. Crearea Republicii Arabe Democratice Sahariane a fost anunțată în Bir Lehlou în Sahara Occidentală la 27 februarie 1976. După cum au declarat Polisario, este nevoie de o entitate nouă pentru a umple ceea ce ei considera un vid politic lăsat de către coloniștii spanioli. Bir Lehlou a rămas în teritoriul aflat sub încetare a focului, și a rămas guvern în capitala simbolică a republicii, în timp ce Polisario continuă să pretindă orașul Laayoune ca și capitala unei Sahara de Vest independente. Cu toate acestea, afacerile de zi cu zi se desfășoară în taberele de refugiați sahrawi din provincia Tindouf, Algeria, care găzduiesc cea mai mare parte a comunității de exilați sahrawi.

ceva real se apropie de un aparat de guvernare. De la sfârșitul anilor 1980, Parlamentul a început să ia măsuri pentru instituirea unui repartizări a competentelor și desface structurilor republicii de cele ale partidului Polisario, deși fără efect clar până în prezent.

Ministere diversele sale sunt responsabile pentru o varietate de servicii și funcții. Sistemul judiciar, complet cu instantele de judecată, curți de apel și o instantă supremă, operează în aceleași zone. Instituțiile paralele cu structurile guvernamentale, de asemenea, au apărut în cadrul Frontul Polisario, care este fuzionat cu aparate care reglementează Sadr, și cu competențe operaționale se suprapun între aceste parți, instituțiile guvernamentale și birourile.

CNS este în prezent slab în rolul său legislativ, a fost instituit ca un consultativ în principal și în construirea consensului instituție, dar și-a consolidat puterile sale teoretice legislative și de control în timpul mai târziu revizuiri constituționale. Printre altele, el a adăugat o interdicție asupra pedepsei cu moartea la Constituția, și a adus în jos guvernul în 1999 printr-un vot de neîncredere.

  1. ^ După Constituția de Republica Democratică Arabă Sahariană.
  2. ^ Department of Economic and Social Affairs Population Division (). „World Population Prospects, Table A.1” (.PDF). 2008 revision. United Nations. Accesat în .