Republica Arabă Democrată Saharawi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
الصحراء الغربية
As-Ṣaḥrā' al-Ġarbiyyah
Sahara Occidental
Sahara Occidentală
Sahara Occidentală
República Árabe Saharaui Democrática (spaniolă)
الجمهورية العربية الصحراوية الديمقراطية (arabă)
Drapelul Saharei Occidentale Stema Saharei Occidentale[*]
Drapelul Saharei Occidentale Stema Saharei Occidentale[*]
Devizăحرية ديمقراطية وحدة  (arabă)
(în română: "Libertate, Democrație, Unitate")
Imnul național: Yā Banīy As-Saharā
O fii Saharei
Amplasarea Saharei Occidentale (verde-închis) în Africa
Amplasarea Saharei Occidentale (verde-închis) în Africa
Geografie
Suprafață  
 - totală 266 km² (locul 83)
Apă (%) neglijabil
Cel mai mare oraș El Aaiún
Vecini Maroc
Algeria
Mauritania Modificați la Wikidata
Fus orar UTC+0
Populație
Populație  
 - Recensământ 2010 502.585 Modificați la Wikidata
Densitate 1,9 loc/km²
 - Estimare 2009 513.000[2] (locul 168)
Limbi oficiale arabă, spaniolă
Etnonim Sahrawi Occidental
Guvernare
Sistem politic Stat unipartidist
Președinte Republicii Democrată Arabă Sahrawi Mohamed Abdelaziz
Prim-ministru Republicii Democrată Arabă Sahrawi Abdelkader Taleb Oumar
Legislativ Sahrawi National Council⁠(d) Modificați la Wikidata
Capitala El Aaiún[1]  (ocupat de Moroc)
Bir Lehlou (Capitală temporară)
Tindouf (în Algeria; de facto)
Istorie
Retragerea Spaniei din teritoriu 14 noiembrie 1975
Proclamația Republicii Democrată Arabă Sahrawi 27 februarie 1976
Economie
PIB (PPC)  
 - Pe cap de locuitor 2.500 USD
PIB (nominal)  
Monedă Dirham marocan (în zona controlată de Maroc), Pesetă saharaui (în zona controlată de Frente Polisario) (MAD, —)
Coduri și identificatori
Prefix telefonic 212 (Codul Marocului)
Domeniu Internet .eh (este rezervat, dar nu este utilizat)

Republica Arabă Democrată Saharawi este un stat parțial recunoscut care pretinde suveranitatea asupra întregului teritoriu al Saharei Occidentale, fostă colonie spaniolă. RADS a fost proclamată de către Frontul Polisario pe 27 februarie 1976, în Bir Lehlu, Sahara Occidentală. Guvernul RADS controlează aproximativ 20-25% din teritoriul pe care îl pretinde. Acesta numește teritoriile aflate sub controlul său Teritoriile eliberate sau Zona Libera. Marocul controlează și administrează restul teritoriului în litigiu și numește aceste meleaguri Provinciile de Sud. Guvernul RADS consideră că pe teritoriul marocan, este teritoriu ocupat, în timp ce Maroc consideră că RADS are teritoriul mic.

Istorie[modificare | modificare sursă]

După evacuarea spaniolilor din Sahara Occidentală, Spania, Marocul și Mauritania au semnat Acordurile de la Madrid la 14 noiembrie 1975, prin care Maroc și Mauritania anexează teritoriul Saharei de Vest. Nici de la un stat nu a câștigat recunoaștere internațională și un război a urmat cu căutarea independenței de către Frontul Polisario, care pretinde a reprezenta poporul Sahrawi. Crearea Republicii Arabe Democrate Saharawi a fost anunțată în Bir Lehlou în Sahara Occidentală la 27 februarie 1976. După cum au declarat Polisario, este nevoie de o entitate nouă pentru a umple ceea ce ei considera un vid politic lăsat de către coloniștii spanioli. Bir Lehlou a rămas în teritoriul aflat sub încetare a focului, și a rămas guvern în capitala simbolică a republicii, în timp ce Polisario continuă să pretindă orașul El Aaiun ca și capitala unei Sahara de Vest independente. Zi-cu-zi de afaceri, cu toate acestea, se desfășoară în taberele de refugiați Tindouf în Algeria, care este casa cea mai mare a comunității exilate Sahrawi.

Politică[modificare | modificare sursă]

ceva real se apropie de un aparat de guvernare. De la sfârșitul anilor 1980, Parlamentul a început să ia măsuri pentru instituirea unui repartizări a competentelor și desface structurilor republicii de cele ale partidului Polisario, deși fără efect clar până în prezent.

Ministere diversele sale sunt responsabile pentru o varietate de servicii și funcții. Sistemul judiciar, complet cu instantele de judecată, curți de apel și o instantă supremă, operează în aceleași zone. Instituțiile paralele cu structurile guvernamentale, de asemenea, au apărut în cadrul Frontul Polisario, care este fuzionat cu aparate care reglementează Sadr, și cu competențe operaționale se suprapun între aceste parți, instituțiile guvernamentale și birourile.

CNS este în prezent slab în rolul său legislativ, a fost instituit ca un consultativ în principal și în construirea consensului instituție, dar și-a consolidat puterile sale teoretice legislative și de control în timpul mai târziu revizuiri constituționale. Printre altele, el a adăugat o interdicție asupra pedepsei cu moartea la Constituția, și a adus în jos guvernul în 1999 printr-un vot de neîncredere.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ După Constituția de Republica Democrată Arabă Sahrawi.
  2. ^ Department of Economic and Social Affairs Population Division (). „World Population Prospects, Table A.1” (.PDF). 2008 revision. United Nations. Accesat în .  line feed character în |author= la poziția 42 (help)