Remus Pricopie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Remus Pricopie
Remus Pricopie (2014).jpg
Date personale
Născut (52 de ani) Modificați la Wikidata
Ceahlău, Neamț, România Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitolog[*] Modificați la Wikidata
Ministru al educației Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deEcaterina Andronescu
Succedat deSorin Cîmpeanu

Alma materUniversitatea din București

Remus Pricopie (n. , Ceahlău, Neamț, România) este un profesor universitar și politician român, fost ministrul al Educației în Guvernul Victor Ponta (2) și Guvernul Victor Ponta (3), ocupând postul între decembrie 2012 și decembrie 2014.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Remus Pricopie deține titlul de doctor în științe politice. Este absolvent al programului Fulbright New Century Scholars.[1]

A urmat cursurile și specializările Universității din București [România], Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative [România], Universității din Liege [Belgia], Universității ”George Washington” [SUA], Universității Statului New York, Buffalo [SUA], Universității din Boston [SUA], Universității Harvard [SUA], Institutului de Educație - Universitatea din Londra [UK], Universității din Graz [Austria].[2][sursă independentă?]

Activitate profesională[modificare | modificare sursă]

Remus Pricopie este profesor la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA).[3] În perioada decembrie 2005 - noiembrie 2007 și decembrie 2008 - martie 2014 a deținut funcția de Decan al Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA.[4] A fost rector al SNSPAîntre martie și decembrie 2012, post pe care l-a reluat în decembrie 2014.

Este sau a fost membru în Asociația Internațională a Universităților[5], Asociația Internațională a Președinților de Universități[6], Atlantis Group[7], Consiliul de Administrație al Comisiei Fulbright România-SUA[8], Academia Mondială de Artă și Știință[9], Asociația Română pentru Clubul de la Roma.[10]

Activitate politică[modificare | modificare sursă]

Remus Pricopie și-a început activitatea în cadrul Ministerului Educației Naționale din România în 1996, ca Expert la Departamentul pentru Învățământ Superior și Cercetare.[11] Ulterior, în baza expertizei și a experienței acumulate, a deținut funcții precum Purtător de cuvânt (1997; 2001), Secretar General (2001), Consilier (decembrie 2001 - iunie 2003; ianuarie – octombrie 2009) și Secretar de Stat în Ministerul Educației și Cercetării (2007 - 2008)[12]. A ocupat funcția de ministru al Educației între decembrie 2012 și decembrie 2014, în două din cele patru guverne conduse de Victor Ponta.[13]

În februarie 2020, după demiterea Guvernului Ludovic Orban (1)[14], Partidul Social Democrat și Pro România l-au propus pe Remus Pricopie pentru funcția de premier. Reprezentanții cele două partide au argumentat propunerea, susținând că Remus Pricopie este independent politic, are experiență în administrație, este pro-european și pro-american[15].

Publicații[modificare | modificare sursă]

Remus Pricopie are activitate publicistică și de cercetare științifică reprezentată de 6 cărți de autor/co-autor, 6 cărți al căror editor/co-editor este, 28 de articole publicate în reviste academice, în calitate de autor sau co-autor sau cele peste 20 de granturi de cercetare la care a participat ca director sau membru al echipei de proiect.[16] Printre ele se numără:

 • Relații publice. Coeziune și eficiență prin comunicare. București: comunicare.ro, 2011, co-autor.[17]
 • Acces și echitate în învățământul superior din România. Dialog cu elevii și studenții. București: comunicare.ro, 2011, co-autor.[18]
 • Relații publice. Evoluție și perspective. București: Tritonic, 2005.[19]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Facultatea de Comunicare și Relații Publice - www.comunicare.ro”. 
 2. ^ „http://www.comunicare.ro/index.php?page=remus-pricopie-3”.  Legătură externa în |title= (ajutor)
 3. ^ „Facultatea de Comunicare și Relații Publice, SNSPA”. 
 4. ^ „SNSPA” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . 
 5. ^ „IAU, Members of the Executive Committee 2016-2020”. Arhivat din original la . 
 6. ^ „IAUP, Member List”. Arhivat din original la . 
 7. ^ „SNSPA, Remus Pricopie, membru în grupul internațional care va contura viitorul Educației Globale”. Arhivat din original la . 
 8. ^ „The Board of Directors of the Romanian-U.S. Fulbright Commission”. 
 9. ^ „http://www.worldacademy.org/view/general-listing”.  Legătură externa în |title= (ajutor)
 10. ^ „The Romanian Association for the Club of Rome - Executive Committee”. 
 11. ^ „SNSPA, Profesori - Facultatea de Comunicare și Relații Publice”. Arhivat din original la . 
 12. ^ „DECIZIE nr.280 din 19 noiembrie 2007 privind numirea domnului Remus Pricopie în funcția de secretar de stat la Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului”. 
 13. ^ „Cine este Remus Pricopie, propus pentru preluarea Ministerului Educației, Mediafax”. 
 14. ^ Hotnews. „Guvernul Orban a fost demis”. 
 15. ^ Agerpres. „PSD și Pro România îl propun pe Remus Pricopie pentru funcția de premier”. 
 16. ^ „http://snspa.ro/academic/profesori/facultatea-de-comunicare-si-relatii-publice/2-remus-pricopie”. Arhivat din original la .  Legătură externa în |title= (ajutor)
 17. ^ „http://edituracomunicare.ro/carti/colectii/cursuri-universitare/relatiile-publice-coeziune-si-eficienta-prin-comunicare-536.html”.  Legătură externa în |title= (ajutor)
 18. ^ „Acces și echitate în învățământul superior din România”. 
 19. ^ „Relatiile publice - evolutie si perspective”.