Sari la conținut

Regiunea Sava

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Regiunea Sava
—  Regiune  —
Plaja la Sambava, Sava
Plaja la Sambava, Sava
Map
Regiunea Sava (Madagascar)
Poziția geografică în Madagascar
Coordonate: 14°16′S 50°10′E ({{PAGENAME}}) / 14.27°S 50.17°E

ȚarăMadagascar Madagascar

CapitalSambava

Suprafață
 - Total25.518 km²

Populație (2018)[1]
 - Total1.123.013 locuitori
 - Densitate44 loc./km²

Fus orarEAT (3)

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Locație în Madagascar
Locație în Madagascar
Locație în Madagascar

Regiunea Sava este o regiune situată în nordul Madagascarului. Reședința sa este orașul Sambava. Până în 2009, Sava a aparținut provinciei Antsiranana. Regiunea este situată în partea de nord a coastei de est a Madagascarului. Se învecinează cu regiunea Diana la nord, Sofia la vest, și Analanjirofo la sud. În 2018, populația sa era de 1.123.013 locuitori[1] iar suprafața totală este de 25.518 km2 (9.853 mi2).[2] Regiunea conține zone sălbatice, cum ar fi Parcul Național Marojejy.

Numele regiunii este compus din literele inițiale ale celor patru orașe principale: Sambava, Antalaha, Iharana (Vohimaro) și Andapa. Fiecare dintre aceste orașe își revendică Capitala mondială a Vaniliei, un condiment din care regiunea este cel mai mare producător din lume (în special soiul de vanilie Bourbon foarte căutat).

Importanța economică a cultivării vaniliei în regiunea Sava a încurajat reconstrucția drumului care leagă orașele, denumit Route de la vanille (Ruta vaniliei), în a doua jumătate a anului 2005. Cu toate acestea, din cauza fluctuațiilor volatile ale prețului vaniliei, la rândul lor adesea cauzate de cicloanele dramatice care apar în sud-vestul Oceanului Indian, mulți fermieri săraci de vanilie din regiunea Sava au fost forțați periodic să recurgă la cea mai mare parte exploatarea forestieră ilegală în Madagascar a abanosului, palisandrului și a lemnului de trandafir.

Diviziuni administrative

[modificare | modificare sursă]

Regiunea Sava este împărțită în patru districte, care sunt subdivizate în 75 de comune:

Arii protejate

[modificare | modificare sursă]

Principalele râuri din regiunea Sava sunt (de la nord la sud):

  1. ^ a b „Troisieme Recensement General de la Population et de L'Habitation (RGPH-3) Resultats Provisoires” (PDF). Institut National de la Statistique Madagascar. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ Ralison, Eliane; Goossens, Frans. „Madagascar: Profil des marchés pour les évaluations d'urgence de la sécurité alimentaire” (PDF) (în franceză). Programme Alimentaire Mondial, Service de l’Evaluation des besoins d’urgence (ODAN). Accesat în . 
  3. ^ MACOLLINE (în franceză), MACOLLINE 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]