Rebellion (miniserial)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Rebellion (miniserial)
GenDramă istorică
Creator(i)Colin Teevan⁠(d)
Regizor(i)Aku Louhimies⁠(d)
ActoriCharlie Murphy
Ruth Bradley⁠(d)
Sarah Greene
Brian Gleeson⁠(d)
Niamh Cusack⁠(d)
Michelle Fairley⁠(d)
Ian McElhinney⁠(d)
Michael Ford-FitzGerald
Paul Reid
Barry Ward⁠(d)
Tom Turner
Perdita Weeks⁠(d)
Andrew Simpson
Sophie Robinson
Compozitor temă muzicalăStephen Rennicks
Țară de origineRepublica Irlanda Irlanda
Limbă(i)Engleză
Nr. de episoade6
Producție
Producător(i) executiv(i)Clare Alan
David Crean
Jane Gogan
Andrew Lowe
Rob Pursey
Colin Teevan
Christian Vesper
Producător(i)Catherine Magee
Perioadă de difuzare52 de minute
Difuzare
Format imagine1080i 16:9
Format audioStereo
Cronologie

Rebellion este un serial de televiziune irlandez în genul dramă istorică realizat în 2016, scris și creat de Colin Teevan pentru RTÉ. Serialul este o dramatizare a evenimentelor din jurul Rebeliunii de Paști din 1916. Povestea este povestită prin prisma unui grup de personaje fictive care trăiesc prin evenimentele politice. Serialul a fost produsă pentru a comemora 100 de ani de la Rebeliunea de Paști. Din distribuția serialului fac parte Charlie Murphy, Ruth Bradley⁠(d), Sarah Greene⁠(d), Brian Gleeson⁠(d), Niamh Cusack⁠(d), Michelle Fairley⁠(d) și Ian McElhinney⁠(d).

În mai 2015, RTÉ a anunțat că va produce o dramă istorică pentru a comemora aniversarea centenară a Rebeliunii din 1916. Filmările au avut loc la Dublin la jumătatea anului 2015. Cu un buget de 6 milioane de euro, a devenit cea mai scumpă dramă care a fost produsă vreodată de RTÉ. A fost co-produs de Autoritatea de Radiodifuziune din Irlanda și SundanceTV, în asociere cu Zodiak Media Ireland, Element Pictures și Touchpaper Television.

Serialul a avut primul episod difuzat pe 3 ianuarie 2016 pe RTÉ One⁠(d) și ultimul pe 31 ianuarie 2016. Serialul a primit recenzii mixte de la criticii de televiziune, care au lăudat distribuția și producția, dar complotul, scenariul și regia au atras critici. Au fost evidențiate multe inexactități istorice. Primul episod a atras o audiență puternică de 619.000 de spectatori. Cu toate acestea, spectatorii au scăzut constant, finalul adunând în medie 463.300 de spectatori.

Serialul a fost urmat de o miniserie de cinci părți, Resistance care a dramatizat evenimentele din jurul Războiului Irlandez de Independență.

Subiect[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Rebellion înfățișează personaje fictive din Dublin în timpul Rebeliunii din 1916. [1] Drama comemorativă începe odată cu izbucnirea Primului Război Mondial. Pe măsură ce așteptările pentru o scurtă și glorioasă campanie sunt înlăturate, stabilitatea socială este erodată, iar naționalismul irlandez este în prim plan. Evenimentele tumultuoase care urmează sunt văzute prin ochii unui grup de prieteni din Dublin, Belfast și Londra, aceștia jucând roluri vitale și conflictuale în narațiunea independenței Irlandei.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Lista episoadelor[modificare | modificare sursă]

Nr.TitluData difuzării
1  (2016-01-03)
Pe măsură ce naționaliștii irlandezi complotează să răstoarne stăpânirea britanică, prietenii May, Frances și Elizabeth urmează căi separate pentru a-și face treaba. 
2 „To Arms”  (2016-01-10)
În a doua zi de Paște, câteva sute de rebeli își lansează atacul, luând prin surprindere autoritățile și locuitorii Dublinului. Prietenii se trezesc împotriva prietenilor și frații împotriva fraților în timp ce răzvrătirea se află în desfășurare. 
3 „Under Siege”  (2016-01-17)
După trei zile de asediu, rebelii caută recunoașterea internațională a independenței irlandeze, dar forțele britanice se apropie de înăbușirea rebeliunii. Elizabeth, Frances și Jimmy sunt surprinși în acțiunea de la GPO. Între timp, tragedia lovește familia Mahon în timp ce fiul lor cel mai mic Peter este împușcat și ucis. 
4 „Surrender”  (2016-01-24)
În fața unor întăriri copleșitoare britanice, rebelii se predau. Urmează scurte procese ale curții marțiale și execuții rapide. 
5 „The Reckoning”  (2016-01-31)
Pe măsură ce ecoul în urma rebeliunii se stinge, Elizabeth și Frances se confruntă cu consecințele acțiunilor lor. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]