El Raval

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Raval)
El Raval
—  administrative quarter in Barcelona[*][[administrative quarter in Barcelona |​]] și cartier  —

Map
El Raval (Spania)
Poziția geografică în Spania
Coordonate: 41°22′48″N 2°10′07″E ({{PAGENAME}}) / 41.38°N 2.16861°E

Țară Spania
Provincie Provincia Barcelona
ámbito funcional territorial[*][[ámbito funcional territorial (type of subdivision of Catalonia)|​]]Àmbit Metropolità de Barcelona[*][[Àmbit Metropolità de Barcelona (region (vegueria) of Catalonia)|​]]
Comarcă[*]Barcelonès
Comună a Cataloniei[*] Barcelona
Centrul istoricCiutat Vella
Numit dupăArrabal[*][[Arrabal (an area on the periphery of a city or large town)|​]]

Populație (2023)
 - Total45.671 locuitori

Prezență online
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

El Raval este un cartier din districtul 1, Ciutat Vella, al orașului Barcelona. Este de asemenea cunoscut sub denumirea de „Barri Xino”, însemnând „Cartierul Chinezesc” în limba catalană. Este unul din cartierele istorice ale orașului vechi, celălalt fiind Barri Gòtic.

Zona este istoric cunoscută pentru viața de noapte și cabaretele dinspre strada Parallel, precum și pentru prostituție și nivelul ridicat de criminalitate. Ravalul a fost modificat mult în anii care au urmat Olimpiadei din 1992, fiind create complexe de locuit noi, amenajate parcuri, zone verzi si inserții urbane precum Macba sau Rambla de Raval. Țesutul etnic în Raval este unul dintre cele mai diverse în Barcelona - 47.4% din populație este născută în altă parte, din Pakistan, Bangladeș sau India, precum și din țări din Europa de Est, în special din România.

Ravalul a devenit de asemenea una dintre zonele mondene căutate de artiști pentru a munci sau a trăi. Există numeroase baruri, restaurante și viață de noapte.

Limite[modificare | modificare sursă]

În partea de nord este delimitat de Piața Universidad, strada Pelai și Piața Catalunya. La est limita este Rambla, iar în vest și sud limita sunt bulevardele Ronda Sant Antoni, Ronda Sant Pau și Avinguda del Paral·lel, care urmăresc vechiul contur al zidurilor cetății.

Pusic (Pisica) sculptorului columbian Botero în Rambla del Raval