Rattan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Rattan (din malay Rotan) este numele pentru aproximativ 600 de specii de palmieri, nativi pentru regiunile tropicale din Africa, Asia și Australia.

Structura[modificare | modificare sursă]

Cele mai multe ramuri diferă de alți palmieri prin faptul ca au tulpini subțiri, 2-5 cm diametru, cu internoduri lungi între frunze, de asemenea, aceste plante nu sunt considerate a fi copaci, dar sunt sunt considerate asemenea viței de vie, pentru că se cațără pe alte plante. De asemenea Rattanul arată oarecum similar cu bambusul. Însă spre deosebire de bambus, tulpina ratanului (numită "Malacca") este solidă, iar cele mai multe specii au nevoie de sprijin structural. Cu toate acestea, unele genuri (de exemplu Metroxylon, Pigafetta, Raphia) sunt mai mult ca tipice palmierilor, cu corpolență, trunchiuri erecte. Multe ramuri au spini care acționează ca cârlige pentru a ajuta la cățărarea pe alte plante. Se știe ca Rattanul creste chiar și până la sute de metri lungime. Cele mai multe specii de Rattan din lume există în Indonezia (70%), distribuite între Borneo, Sulawesi, Insulele Sumbawa. Restul de aprovizionare din lume vine din Filipine, Sri Lanka, Malaezia și Bangladesh.

Utilizare[modificare | modificare sursă]

Un scaun din Rattan

Pentru fabricarea mobilei[modificare | modificare sursă]

Plantele de Rattan sunt larg utilizate pentru productia de mobilier și coșuri. Când sunt tăiate în secțiuni, rattan ul poate fi folosit ca lemn pentru mobilier. Rattanul acceptă vopsele și bait ca multe alte tipuri de lemn, deci este disponibil în mai multe culori, și poate fi lucrat în mai multe stiluri.

Artizanat si Arta[modificare | modificare sursă]

Multe dintre proprietățile rattanului nu îl fac potrivit numai pentru mobilier ci este de asemenea si o alegere populara pentru artizanat si obiecte de arta. Utilizările includ coșuri din rattan, vaze pentru plante și alte lucrări decorative.

Datorită durabilitatii și rezistenței la așchiere, sectiuni de rattanului poat fi folosit ca doage sau bastoane pentru artele marțiale. Bete de rattan de 70 cm lungime, numite baston, sunt utilizate în artele marțiale filipineze Arnis și Eskrima ș.a.

Alături de mesteacan si bambus, rattanului este un material comun folosit pentru ciocanele de percutie, în special pene de tastatură percuție (vibrafon, xilofon, marimba, etc).

De asemenea, este utilizat pentru a face bastoane și carje pentru umbrele.

In gospodarie[modificare | modificare sursă]

Cei mai mulți nativi sau localnici din țările bogate in rattan folosesc ajutorul acestei plante în proiectele lor de construire de case. Acesta este foarte utilizat ca material de locuințe în mediul rural. Pielea de pe plante sau lemn este utilizat în principal pentru țesut.

In alimentatie si medicina[modificare | modificare sursă]

Rodul unor ramuri emana o rășină roșie numit Sangele Dragonului. Această rășină a fost considerata ca avand proprietăți medicinale din antichitate și a fost, de asemenea, utilizat ca un colorant pentru viori, printre altele. Rășina în mod normal rezultă dintr-un lemn are o nuanta de piersic. În statul indian Assam planta este de asemenea, folosit și ca legume.

Pedepse corporale[modificare | modificare sursă]

Nuiele subțiri ale rattanului au fost utilizate pentru pedepsele corporale școală în Anglia și Țara Galilor, și sunt în continuare utilizate în acest scop în școlile din Singapore, Malaezia și mai multe țări din Africa. De asemenea bastoane similare sunt folosite pentru pedepse militare în Forțele Armate Singapore.

Bastoane grele de rattan, sunt folosite de asemenea pentru pedepse corporale judiciare în Malaezia, Singapore și Brunei.