Rambriksh Benipuri

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Rambriksh Benipuri
Date personale
Născut1899[1] Modificați la Wikidata
Muzaffarpur⁠(d), India Britanică, India Modificați la Wikidata
Decedat1968 (69 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Muzaffarpur⁠(d), Bihar, India Modificați la Wikidata
Cetățenie India (–)
 India Britanică (–)
 Dominionul Indiei[*] () Modificați la Wikidata
Ocupațiejurnalist
critic literar[*]
poet Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba hindi Modificați la Wikidata
Activitate
Partid politicCongresul Național Indian  Modificați la Wikidata

Ramavriksha Benipuri (Despre acest sunet pronunție ; n. 1899, Muzaffarpur⁠(d), India Britanică, India – d. 1968, Muzaffarpur⁠(d), Bihar, India) a fost un luptător pentru libertate, editor lider socialist și scriitor hindi. El sa născut într-un mic sat numit Benipur din districtul Muzaffarpur într-o familie Bhumihar din statul indian Bihar. El a petrecut nouă ani în închisoare pentru că luptase pentru independența Indiei. A fost fondatorul Partidului Socialist din Bihar în 1931 și al Partidului Socialist al Congresului în 1934. A fost președinte al Congresului Districtual Patna. Comitetul Congresului Național Indian din 1935 până în 1937 în timpul alegerilor provinciale din India din 1937. A fost ales membru al Adunării Legislative (India) din Katra North în 1957. În 1958, a fost ales membru al sindicatului Universității Bihar (acum Universitatea Babasaheb Bhimrao Ambedkar Bihar), Muzaffarpur.

Ramvriksha Benipuri provine din Muzaffarpur în Bihar și a luat parte activ la mișcarea de libertate a Indiei. El a fost, de asemenea, jurnalist al literaturii hindi și a început mai multe ziare precum Yuvak în 1929 și a contribuit în mod regulat în diverse altele la răspândirea ideii de naționalism și eliberare de dominația britanică.

Cariera de scriitor[modificare | modificare sursă]

Prima scriere a lui Benipuriji a fost publicată în Pratapa din Kanpur în 1916. De atunci, până la obținerea Independenței Indiei, a lui a fost o viață de activități politice și luptă. În 1928–29, Benipuri a înființat Yuvaka-Ashram în fața Colegiului Patna din Patna împreună cu prietenii și colegii săi de-a lungul vieții Ganga Sharan Singh și Pandit Ramnandan Mishra. În 1929, Benipuri a început publicarea Yuvaka, un lunar hindi al acestei organizații, sub conducerea sa.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Rāmavr̥ksha Benīpurī, Faceted Application of Subject Terminology, accesat în