R Praggnanandhaa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Rameshbabu Praggnanandhaa  Modificați la Wikidata
Date personale
Nume la naștereRameshbabu Praggnanandhaa Modificați la Wikidata
Născut (18 ani) Modificați la Wikidata
Chennai, Tamil Nadu, India[2] Modificați la Wikidata
Frați și suroriVaishali Rameshbabu[*][[Vaishali Rameshbabu (Indian chess player)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie India Modificați la Wikidata
Ocupațieșahist Modificați la Wikidata
Activitate
ȚarăIndia[1]  Modificați la Wikidata
Sportșah  Modificați la Wikidata
Prezență online

Rameshbabu Praggnanandhaa (n. , Chennai, Tamil Nadu, India) este un mare maestru indian de șah. El a fost considerat un copil minune al șahului, a devenit maestru internațional la vârsta de 10 ani și mare maestru la 12 ani. La 22 februarie 2022, la vârsta de 16 ani, a devenit cel mai tânăr jucător care l-a învins pe atunci campionul mondial Magnus Carlsen într-un joc rapid la Turneul de șah rapid Airthings Masters[3][4][5]

Cariera de șah[modificare | modificare sursă]

Praggnanandhaa a câștigat titlul Campionatului Mondial de șah sub 8 ani în 2013, această victoria aducându-i titlul de Maestru FIDE. În 2015 a câștigat și titlul de campion Mondial la sub 10 ani.[6]

În 2016, Praggnanandhaa a devenit cel mai tânăr maestru internațional din istorie, la vârsta de 10 ani, 10 luni și 19 zile.[7][8] El a atins prima sa normă de mare maestru la Campionatul Mondial de șah pentru juniori în noiembrie 2017, terminând pe locul patru cu 8 puncte.[9] El și-a câștigat a doua normă la turneul de normă Heraklion Fischer Memorial GM din Grecia, pe 17 aprilie 2018.[10] La 23 iunie 2018, a atins a treia și ultima sa normă la Gredine Open din Urtijëi, Italia, învingându-l pe Luca Moroni în turul a opta, devenind, la vârsta de 12 ani, 10 luni și 13 zile, a doua cea mai tânără persoană care să ajungă vreodată la rangul de mare maestru (Serghey Karjakin a obținut titlul la 12 ani și 7 luni).[11] El este a cincea cea mai tânără persoană care a obținut vreodată titlul de Mare Maestru (MM), după Abhimanyu Mishra, [12] Sergey Karjakin, Gukesh D și Javokhir Sindarov.[13]

În 2018, Praggnanandhaa a fost invitat la Magistral de León Masters din Spania pentru un set de patru meciuri rapide împotriva lui Wesley So. L-a învins pe So în primul joc, iar după trei jocuri scorul a fost egal la 1½–1½. În ultimul joc, So l-a învins Praggnanandhaa, câștigând meciul cu 2½–1½. [14]

În ianuarie 2018, la jocurile de iarnă cu invitație ale Marilor Maeștri la Charlotte Chess Center, din Charlotte, Carolina de Nord, Praggnanandhaa s-a clasat pe locul al treilea împreună cu cu Alder Escobar Forero (MM) și Denys Shmelov (Maestru Internațional), cu un scor de 5,0/9.[15]

În iulie 2019, Praggnanandhaa a câștigat Xtracon Chess Open din Danemarca, obținând 8½/10 (+7–0=3) puncte.[16] Pe 12 octombrie 2019, a câștigat Campionatele Mondiale de Tineret la secțiunea sub-18 cu scorul de 9/11.[17] În decembrie 2019, a devenit a doua cea mai tânără persoană care a obținut un rating de 2600.[18] A făcut asta la vârsta de 14 ani, 3 luni și 24 de zile.

În aprilie 2021, Praggnanandhaa a câștigat Polgar Challenge, prima etapă (din patru) a concursului Julius Baer Challengers Chess Tour, un eveniment online rapid organizat de Julius Baer Group și Chess24.com pentru tinere talente.[19] El a obținut 15,5/19, cu 1,5 puncte în fața următorilor concurenți cel mai bine plasați.[20] Această victorie l-a ajutat să se califice la următorul turneu de șah Meltwater Champions din 24 aprilie 2021, unde a terminat pe locul 10 cu un scor de 7/15 (+4-5=6), inclusiv victorii împotriva lui Teimour Radjabov, Jan-Krzysztof Duda, Sergey Karjakin și Johan-Sebastian Christiansen, precum și un egal împotriva campionului mondial Magnus Carlsen.[21]

Praggnanandhaa a intrat la Cupa Mondială de șah 2021 fiind cap de serie a 90-a. El l-a învins pe MM Gabriel Sargissian cu 2–0 în runda a 2-a și a avansat în runda a 4-a după ce l-a învins pe MM Michał Krasenkow în tiebreak-urile rapide din runda 3. A fost eliminat în turul patru de Maxime Vachier-Lagrave.

Praggnanandhaa a jucat în secțiunea Masters a Turneului de șah Tata Steel 2022 terminând pe locul 12 cu un scor final de 5½.

La 20 februarie 2022, a devenit al treilea jucător indian (după Anand și Harikrishna) care a câștigat un joc împotriva campionului mondial Magnus Carlsen, în turneul rapid Airthings Masters online al Champions Chess Tour 2022, îb formatul de timp 15+10.[22][23]

La turneul de șah rapid online Chessable Masters din mai 2022, el l-a învins din nou pe Carlsen, a doua victorie asupra lui în 3 luni și a avansat în finală.[24][25][26]

El l-a învins pe Carlsen de trei ori în FTX Crypto Cup 2022, terminând pe locul al doilea în spatele lui Carlsen în clasamentul final.[27]

În ianuarie 2023, Praggnanandhaa a jucat în Tata Steel Chess Masters 2023 unde a încheiat turneul pe locul 9 cu un scor de 6/13.[28]

La Cupa Mondială de șah 2023, Praggnanandhaa, în vârstă de 18 ani, a devenit cel mai tânăr jucător din lume care a ajuns în finala Cupei Mondiale de șah. Praggnanandhaa l-a învins pe Fabiano Caruana în tie-break-uri în semifinale.[29] El a devenit, de asemenea, al doilea indian după Viswanathan Anand care a ajuns în finala Cupei Mondiale de șah. Jocul său [30] împotriva fostului campion mondial de șah clasic Magnus Carlsen în finală a dus la o înfrângere în tie-break-urile rapide, asigurându-i locul doi și calificarea la Turneul Candidaților din 2024.

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Praggnanandhaa s-a născut în Chennai, Tamil Nadu, la 10 august 2005.[31] Tatăl său, Rameshbabu, lucrează ca director de sucursală de bancă [32] iar mama sa, Nagalakshmi, este casnică și îl însoțește adesea la competiții naționale și internaționale.[33] El a urmat cursurile Velammal Main Campus din Chennai.[34][35] El este fratele mai mic al lui R Vaishali, care este Femeie Mare Maestru și Maestru Internațional.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ratings.fide.com 
  2. ^ Certificate of Title Result Grandmaster (PDF) (în engleză), Ratings.fide.com 
  3. ^ Indian teenager Praggnanandhaa beats world chess champion Carlsen Arhivat în , la Wayback Machine., www.aljazeera.com
  4. ^ „Ramesh Babu Pragyanandha : চৌষট্টি খোপের বিষ্ময় বালক, দাবার প্রেমে পাগল প্রজ্ঞানান্ধা”. The Bengali Chronicles. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Aimchess Rapid: Gukesh youngest-ever to beat Carlsen, Duda leads”. Chess News (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „I'm Praggnanandhaa, world's youngest ever chess International Master”. The Indian Express⁠(d). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Priyadarshan Banjan (). „Praggnanandhaa – youngest chess IM in history!”. ChessBase⁠(d). Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ Barden, Leonard (). „Rameshbabu Praggnanandhaa chases world grandmaster age record at 11”. The Guardian. Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ „2017 World Juniors: Praggnanandhaa gains maiden GM norm”. All India Chess Federation. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ „Praggnanandhaa bags his second GM norm”. The Times of India. Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ „Praggnanandhaa becomes India's youngest Grandmaster”. ESPN. Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ „GM Abhimanyu Mishra is the Youngest GM in History!”. USCF Online. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ „Chennai's Praggnanandhaa becomes 2nd youngest GM”. The Times of India. Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ „Praggnanandhaa gives a major scare to Wesley So at the Leon Masters 2018”. ChessBase India. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  15. ^ „CCCSA GM/IM Norm Invitational - May 2022 GM/IM Norm Invitational Chess Tournament”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  16. ^ „Danish feather in cap for dominant Praggnanandhaa”. The New Indian Express. Arhivat din original la . Accesat în . 
  17. ^ „14-year-old R Praggnanandhaa crowned U-18 champion, India win 7 medals at World Youth Chess Championship”. The Indian Express. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  18. ^ „Praggnanandhaa becomes the youngest Indian to cross 2600 Elo ever, second youngest in the world”. ChessBase India. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  19. ^ Praggnanandhaa wins Polgar Challenge with a round to spare Arhivat în , la Wayback Machine.. The Times of India. 11 April 2021. Retrieved 12 October 2021.
  20. ^ Praggnanandhaa powers into Champions Chess Tour Arhivat în , la Wayback Machine.. Chess24.com. 12 April 2021. Retrieved 12 October 2021.
  21. ^ „New in Chess Classic: Carlsen wins preliminaries”. Chess News (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  22. ^ „Praggnanandhaa upstages Carlsen in Airthings Masters chess”. Hindustan Times (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  23. ^ „Chess: Indian GM Praggnanandhaa defeats world champion Magnus Carlsen at Airthings Masters”. amp.scroll.in. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  24. ^ „India's R Praggnanandhaa stuns World Champion Magnus Carlsen for second time in year”. ANI. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  25. ^ „R Praggnanandhaa, 16, Sails Into Semifinals Of Chessable Masters | Chess News”. NDTVSports.com (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  26. ^ Rakesh Rao (). „Chessable Masters: Praggnanandhaa shocks Anish Giri, meets Ding Liren in final”. The Hindu⁠(d). Arhivat din original la . Accesat în . 
  27. ^ „FTX Crypto Cup: Games and standings”. Chess News (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  28. ^ „Standings - Tata Steel Chess Tournament”. Tata Steel Chess Tournament 2023 (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  29. ^ „Chess World Cup 2023: India's Praggnanandhaa defeats Fabiano Caruana in tiebreaks, sets up final with Magnus Carlsen”. Hindustan Times (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  30. ^ „Chess World Cup 2023 Semi-Final LIVE: Praggnanandhaa defeats Caruana to seal final against Magnus Carlsen”. The Indian Express (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  31. ^ „Who is Praggnanandhaa, the 16-year-old who beat world champion at Airthings Masters chess?”. The Economic Times⁠(d). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  32. ^ „Indian chess prodigy was shaped by sister's 'hobby'. Deccan Herald (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  33. ^ „FIDE World Cup | Chess great Kasparov congratulates Praggnanandhaa; lauds mother for 'special kind of support'. The Hindu (în engleză). . ISSN 0971-751X. Arhivat din original la . Accesat în . 
  34. ^ „Sports culture flourishes in Chennai's schools”. The New Indian Express. Arhivat din original la . Accesat în . 
  35. ^ „General life bio of chess genius R Praggnanandha”. Latest Discuss. Arhivat din original la . Accesat în .