Războiul Colonial Portughez

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Îmbarcarea trupelor portugheze în timpul războiului.

Se numește Războiul Colonial, Războiul de Peste Mări (portugheză Guerra do Ultramar, denumirea oficială în limba portugheză a conflictului militar încheiat la 25 aprilie 1974) sau Războiul de Eliberare (denumire folosită mai ales de luptătorii africani pentru independență) o perioadă a confruntărilor între Forțele Armate Portugheze și forțele militare organizate ale mișcărilor de eliberare națională din fostele provincii de peste măriAngola, Guineea-Bissau și Mozambic care a avut loc între 1961 și 1974. În timpul conflictului, în Portugalia era folosit termenul popular: Războiul din Africa.

Acest episod al istoriei militare portugheze a început în Angola la data de 4 februarie 1961 într-o regiune cunoscută sub denumirea de Zona Indignată a Nordului (Zona Sublevada do Norte), care cuprinea provinciile Zaire, Uíje și Cuanza-Norte. Revoluția Garoafelor din Portugalia a marcat sfârșitul beligeranței. Concomitent cu instaurarea unui nou regim politic, angajamentul armatei portugheze în Africa și-a pierdut sensul. Noua conducere instaurată în urma revoluției victorioase a anunțat democratizarea statului și disponibilitatea de a accepta pe calea negocierilor independența coloniilor, angajându-se să negocieze fazele tranziției către suveranitate cu mișcările de eliberare angajate în luptă.

În timpul desfășurării ostilităților a fost necesară dispersarea progresivă a forțelor mobilizate pe toate cele trei teatre de luptă, proporțional cu lărgirea fronturilor care, la începutul deceniului 70', au atins nivelul lor critic. Justificarea părții portugheze pentru angajarea în luptă a fost susținută politic prin principiul de apărare a teritoriului considerat a fi „național”, bazându-se ideologic pe conceptul națiunii intercontinentale și multirasiale. De cealaltă parte, mișcările de eliberare se justificau politic bazându-se pe principiul inalienabil al dreptului la autodeterminare și independență, cu sprijinul și încurajarea comunității internaționale.

Legături externe[modificare | modificare sursă]