Qaboos bin Said Al Said

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Qaboos bin Said al Said)
Qaboos bin Said Al Said
Date personale
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Salalah⁠(d), Dhofar Governorate⁠(d), Muscat și Oman Modificați la Wikidata
Decedat (79 de ani)[3][4][5] Modificați la Wikidata
Seeb⁠(d), guvernoratul Muscat⁠(d), Oman[6] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (cancer de colon) Modificați la Wikidata
PărințiSaid bin Taimur[*][[Said bin Taimur (Sultan of Oman (1910-1972))|​]]
Mazoon al-Mashani[*][[Mazoon al-Mashani (Omani royal)|​]] Modificați la Wikidata
Frați și suroriأميمة بنت سعيد[*][[أميمة بنت سعيد |​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuSayyida Nawal[*][[Sayyida Nawal (wife of Sultan Qaboos bin Said)|​]] () Modificați la Wikidata
Cetățenie Oman Modificați la Wikidata
Religieislam
Kharigism Modificați la Wikidata
Ocupațiesuveran[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba arabă
limba engleză
limba japoneză
limba chineză
limba germană
limba spaniolă
limba franceză Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriSultan
Familie nobiliarăAl Said[*]
Sultan al Omanului[*] Modificați la Wikidata
Domnie –
PredecesorSaid bin Taimur[*][[Said bin Taimur (Sultan of Oman (1910-1972))|​]]
SuccesorHaitham bin Tarik Al Said
Semnătură

Qaboos bin Said Al Said (arabă قابوس بن سعيد آل سعيد; n. , Salalah⁠(d), Dhofar Governorate⁠(d), Muscat și Oman – d. , Seeb⁠(d), guvernoratul Muscat⁠(d), Oman[7]) a fost sultanul Omanului. El a ajuns la putere după răsturnarea tatăl său, Said bin Taimur, într-o lovitură de palat în 1970. El a fost a 14-a generație de descendenți a fondatorului dinastiei Al Said/ Al Bu Sa'idi. [8]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Sultanul Qaboos bin Sa‘id s-a născut la Salalah în Dhofar la 18 noiembrie 1940. El este singurul fiu al sultanului Said bin Taimur și a prințesei Mazoon al-Mashani. La vârsta de 16 ani a fost trimis la o instituție de învățământ privat din Anglia.[9] La 20 a intrat la "Royal Military Academy Sandhurst". După ce a absolvit Sandhurst, a intrat în armata britanică ca ofițer al batalionului 1 de scoțieni infanterie și a servit în Germania un an.

După serviciul militar, sultanul Qaboos a studiat administrația publică locală în Anglia și, după un tur, s-a întors acasă la Salalah unde a studiat islamul și istoria țării sale. Sultanul Qaboos ibn Sa‘id este un musulman al școlii Ibadi de jurisprudență, care a condus în mod tradițional Omanul. Un liberal religios, el a finanțat construirea sau întreținerea unui număr de moschei, în special marea moscheea Sultanul Qaboos, precum și locurile sfinte ale altor religii.

În 1976 Qaboos bin Said s-a căsătorit cu verișoara lui, Kamila, născută Sayyidah Nawwal bint Tariq (n. 1951), fiica prințului Sayyid Tariq ibn Taymur.[10] Mariajul s-a terminat curând printr-un divorț iar el nu s-a recăsătorit niciodată și nu are copii.

Qaboos bin Said este un fan avid și promotor al muzicii clasice. Orchestra sa de 120 de membri are o înaltă reputație în Orientul Mijlociu. Orchestra constă în întregime din tineri din Oman, care, din 1986, au dat audiții copii fiind și au crescut în calitate de membri ai ansamblului simfonic. Ei călătoresc în străinătate cu sultanul.[11] Compozitorului argentinian Lalo Schifrin i s-a comandat o lucrare numită Impresii simfonice din Oman[12] iar sultanul este în mod particular entuziast de orgă.

Ziua de naștere a sultanului, 18 noiembrie, este celebrată în Oman ca zi națională. Prima zi a domniei sale, 23 iulie, este celebrată ca ziua renașterii.

Sultanat[modificare | modificare sursă]

Timp de șase ani înainte de răsturnarea lui Said bin-Taymur, Qaboos a experimentat casa arest a palatului regal din Salalah. În iulie 1970, soldații l-au sprijinit pe Qaboos și s-au ciocnit cu forțele loiale lui Said bin-Taymur învingându-le. Qaboos a susținut că tatăl său a abdicat de la tron.[11] Guvernul britanic a ajutat la consolidarea puterii lui Qaboos.

Qaboos a urcat pe tron la 23 iulie 1970 după ce tatăl său a fost înlăturat printr-o lovitură de palat, cu scopul de a pune capăt izolării țării și utilizând veniturile sale din petrol pentru modernizare și dezvoltare,[13] mutându-se la Muscat. De acolo a declarat că țara nu va mai fi cunoscută ca "Muscat și Omar" și că numele va fi schimbat în "Sultanatul Oman" pentru a reflecta mai bine unitatea sa politică.

Prima problemă presantă cu care Qaboos bin Said s-a confruntat ca sultan a fost o rebeliune armată comunistă din Yemenul de Sud, "Rebeliunea Dhofar" (1965-1975). În cele din urmă sultanatul a învins rebeliunea cu ajutorul șahului Iranului, a trupelor iordaniene trimise de prietenul său regele Hussein al Iordaniei, a forțelor speciale britanice și Royal Air Force.

Domnia lui de 49 de ani s-a încheiat pe 10 ianuarie 2020, odată cu moartea sa.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Qabus Ibn Saïd Al Bu Saïdi, AlKindi 
  2. ^ a b Kabus ibn Sa’id, Opća i nacionalna enciklopedija 
  3. ^ a b الديوان السلطاني يعلن وفاة سلطان عمان قابوس بن سعيد (în arabă), Agenția de presă Sputnik, , accesat în  
  4. ^ a b Sultan of Oman dies, state media announces (în engleză), The Guardian, , accesat în  
  5. ^ a b Muere el sultán de Omán a los 79 años y le sucede su primo Haizam bin Tariq (în spaniolă), El Mundo, , accesat în  
  6. ^ Oman’s long night: from rumour to reality as a nation learns of Sultan Qaboos’ death (în engleză), The National, accesat în  
  7. ^ Al Sa'id, Qaboos (1940–) – Personal history, Biographical highlights, Personal chronology, Influences and contributions, The world’s perspective, Legacy. Encyclopedia.jrank.org. Retrieved on 14 July 2011.
  8. ^ „Qaboos bin Said”. Webster's Concise Encyclopedia. 1. New York: Gramercy Books. . p. 520. 
  9. ^ http://www.omanet.om/english/government/hmspage/tribute.asp
  10. ^ Buyers, Christopher. „Oman: The Al-Busaid Dynasty Genealogy”. Royal Ark. Accesat în . 
  11. ^ a b Trofimov, Yaroslavth (). „Oman has oil, but it had no orchestra”. Wall Street Journal: A6. 
  12. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ PROFILE-Oman's Sultan Qaboos bin Said Arhivat în , la Wayback Machine.. Forexyard.com (2011-03-25). Retrieved on 14 July 2011.


Qaboos bin Said Al Said
Naștere: 18 noiembrie 1940 Deces: 10 ianuarie 2020
Titluri regale
Predecesor:
Said bin Taimur
Sultan al Omanului
1970–2020
Succesor:
Haitham bin Tariq Al Said