Protestele politice din Peru 2022–2023

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Protestele politice din Peru 2022–2023
Parte a Criza politică din Peru 2017-prezent
Sus în Jos, stânga la dreapta:
Protestatari din Lima cu drapelul Peruvian și fluturând Wiphalas pe 12 decembrie, demonstrații în Huancayo pe 9 decembrie, proteste în afara locului unde Castillo a fost reținut la Prefectura
Informații generale
Perioadă 7 decembrie 2022 – Eroare: timp incorect (2022-12-07 – Eroare: timp incorect)
(734443 zile)
Loc Peru
Stare

În desfășurare

Cauze Impeachment și arestarea lui Pedro Castillo după tentativă de lovitură de stat
Obiective
Caracteristici
Părți implicate

Peru Protestatarii antiguvernamentali


Susținut de:

Număr
Victime
Morți

48 civili[14]

1 ofițer[14]
Răniți 600+[12][13]
Arestați 193[15]

Protestele politice din Peru din 2022–2023 corespund unei serii de demonstrații împotriva guvernului Dinei Boluarte și a Congresului din Peru convocate de susținătorii președintelui demis din Peru, Pedro Castillo,[16][17][18] organizate de organizații sociale. și popoarele indigene care au simțit că s-au confruntat cu privarea de drepturi politice, în special din partea de stânga politică până la extrema stângă.[19][20][21][22]

Castillo a fost înlăturat după demiterea sa de către Congres și arestat pentru că a anunțat dizolvarea Congresului, intervenția aparatului de stat și instituirea unui „guvern de urgență”, care a fost caracterizat ca o tentativă de auto-lovitură de stat. Printre principalele revendicări ale manifestanților se numără dizolvarea Congresului, demisia actualului președinte Dina Boluarte, noi alegeri generale, eliberarea lui Castillo și instalarea unei adunări constituante.[20][23] De asemenea, s-a raportat că unii dintre protestatari trecut la insurgență.[24][25][26]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e „Cusco, Arequipa y Puno anuncian movilizaciones: "Exigimos nuevas elecciones". infobae (în spaniolă). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „CGTP reitera movilización para este jueves 15 de diciembre en demanda de adelanto de elecciones”. larepublica (în spaniolă). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „El 29 aniversario de la CUT PERU nos encuentra en momentos sumamente críticos para el país”. facebook (în spaniolă). . Accesat în . 
  4. ^ „LA SANGRE DERRANADA EL PUEBLO NUNCA OLVIDA”. facebook (în spaniolă). . Accesat în . 
  5. ^ „EL PCP LLAMA A MOVILIZARSE EL JUEVES 15 DE DICIEMBRE”. facebook (în spaniolă). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „CIERREN EL CONGRESO ADELANTO DE ELECCIONES”. facebook (în spaniolă). . Accesat în . 
  7. ^ „¡MASACRE EN PROTESTAS!”. Facebook. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ „Pronunciamiento”. facebook (în spaniolă). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ „Basta de represión y abajo el estado de emergencia”. patriaroja.pe (în spaniolă). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ https://rpp.pe/politica/gobierno/protestas-en-peru-diversas-regiones-marchan-exigiendo-el-cierre-del-congreso-y-nuevas-elecciones-generales-noticia-1452719 Arhivat în , la Wayback Machine. Protestas en Perú: diversas regiones marchan por tercer día exigiendo el cierre del Congreso y nuevas elecciones generales
  11. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite 90krondas
  12. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite :41
  13. ^ „Protestas en Perú: cifra de muertos, heridos y hospitalizados por manifestaciones en el país”. Infobae (în Spanish). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ a b „Perú: las muertes no cesan en protestas contra el gobierno”. Los Angeles Times (în spaniolă). . Accesat în . 
  15. ^ Miranda, Elena (). „Crisis en Perú: Policía detuvo a 193 personas en las movilizaciones de protesta a nivel nacional”. Convoca.pe – Agenda Propia (în spaniolă). Arhivat din original la . Accesat în . 
  16. ^ „Continúan marchas en la ciudad exigiendo Elecciones Generales”. Diario El Pueblo (în spaniolă). Arhivat din original la . Accesat în . 
  17. ^ „Seguidores de Pedro Castillo se manifiestan en Lima: "Lo que vemos ahora es una dictadura". 24 Horas (în spaniolă). Arhivat din original la . Accesat în . 
  18. ^ „Manifestantes en Panamericana Sur de Arequipa indican ser autoconvocados y no tienen dirigentes”. larepublica.pe (în spaniolă). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  19. ^ Cabrera, Gerardo (). „La izquierda se moviliza para minimizar la responsabilidad de Pedro Castillo en su autogolpe”. El Español (în spaniolă). Arhivat din original la . Accesat în . 
  20. ^ a b „Seguidores de Castillo piden su libertad tras fallido autogolpe”. Deutsche Welle (în spaniolă). Arhivat din original la . Accesat în . 
  21. ^ Roberth, Orihuela. „Manifestantes bloquean vías en el sur y piden nuevas elecciones generales”. Convoca.pe (în spaniolă). Arhivat din original la . Accesat în . 
  22. ^ „Indígenas exigen elecciones generales y Asamblea Constituyente”. Servindi. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  23. ^ „Protestas en Perú piden liberar a Castillo tras fallido autogolpe”. SWI swissinfo.ch (în spaniolă). Arhivat din original la . Accesat în . 
  24. ^ „Unos convocan a la insurgencia popular; otros, a poner paños fríos”. Diario Jornada (în spaniolă). Arhivat din original la . Accesat în . 
  25. ^ „Puno: insurgencia popular por cierre del congreso y nuevas elecciones”. Correo (în spaniolă). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  26. ^ „Derecho de insurgencia: ¿en qué consiste de acuerdo a la Constitución Política?”. larepublica.pe (în spaniolă). . Arhivat din original la . Accesat în .