Proiect:Dacia/Colaborări

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Colaborează cu noi la acest articol: Zalmoxis

Zalmoxis. Detaliu din Mormântul tracic de la Aleksandrovo, Bulgaria.

Zalmoxis (sau Salmoxis, Zamolxis, Samolxis) a fost zeul suprem din panteonul geto-dacic. Unii consideră că monoteismul geto-dacilor a facilitat convertirea acestora la creștinism. Această idee s-ar afla în opoziție cu opinia unora care afirmă că religia geților ar fi fost politeistă, precum erau religiile celorlalte popoare indo-europene. Alți istorici îl consideră ca patron al lumii subpămîntene, al împărăției morților, având, astfel si caracter htonic.

Singurul care atestă în antichitate existenta numelui Gebeleizis este Herodot care spune că geto-dacii credeau în Zalmoxis care era numit si Gebeleizis de catre unii dintre ei În perioada modernă au apărut opinii care consideră că Gebeleizis ar fi fost un zeu al furtunii, trăsnetelor și fulgerelor.

Dar, așa cum a atras atenția Vasile Pârvan, unii cercetători atribuie în mod arbitrar geto-dacilor (tracii de la nord de munții Haemus - munții Balcani) culturi și zeități care au fost specifice numai tracilor sudici aflați sub influența grecilor.