Proconsul (formație)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Proconsul
Proconsul.jpg
Poza oficiala
Date personale
OrigineFlag of Romania.svg București, România
Gen muzicalpop rock,
Instrument(e)Tobe, Clape, Chitări
Ani de activitate1999–prezent
Membri
Bogdan Marin (Bodo), Dragoș Dincă, Robert Anghelescu, Robert Ursache, Gheorghe Emanuel, Valentin Petricenco
Prezență online

Proconsul este o formație de muzică Pop - Rock, înfințată în 1999 și este prima trupă din România care câștigă trofeul Cerbul de aur.

Biografie[modificare | modificare sursă]

 • În 1999 devin cunoscuți, deși cântau de mult timp împreună, cu maxi single-ul de debut De la ruși….

Convinși că pot reuși pe scenă mare, își schimbă numele din “Take five” în Proconsul, și compun primele piese originale. Materialul care conține și piesele De la ruși…, Barosanu`se bucură de succes imediat.

 • În 2000, cu piesa Cerul obțin locul 3 la festivalul de la Mamaia, secțiunea creație.

A fost o perioada în care lucrurile mergeau greu pentru formație și băieții au fost nevoiți să vândă din instrumente pentru a putea rămâne împreună (acest moment a inspirat piesa “Fără prieteni”). Fără știrea colegilor, Dragoș Dincă a trimis piesa la preselecție la Mamaia și, surprinzător pentru ei, se și califică.

În același an, apare albumul Tatuaj în care sunt incluse piesele Cerul, Fata cu tatuaj, De la Ruși.

Proconsul este prima trupa din România care câștigă trofeul Cerbul de aur .

 • În anul 2001, Proconsul lansează un nou album: “Mi-ai luat inima”.

Acest album a avut foarte mare succes cu single-uri că: Zbor, Mi-ai luat inima, Cerul, Despre tine, Spune-mi despre noi și s-a vândut în peste 50.000 exemplare.

 • În 2002 Karcsi părăsește formația, locul lui fiind luat de Florin Barbu (ex. Blazzaj).

Primul concert în noua componentă a fost pe 1 Martie, la Pitești.

 • În 2002, albumul “Mi-ai luat inima” se transformă în album de aur, datorită celor peste 50.000 unități vândute.

În același an, împreună cu copiii Școlii Americane, formația lansează single-ul “Mama Terra”, ocazie cu care se reeditează albumul “Mi-ai luat inima” într-o ediție specială, având această piesă bonus track. Un album cântat cap-coadă, atât de trupa, în concert, cât și de publicul deja obișnuit cu piese bine scrise și bine cântate, într-o perioada în care toți membrii trupei trăiau (fiecare) o frumoasă poveste de dragoste. “Zbor” continuă seria baladelor cu bricheta aprinsă, “Mi-ai luat inima” și “Spune-mi despre noi” sunt puncte principale de atracție și mișcă mulțimile iar “Prima Zăpadă”, “Despre Ține” sau “Scrisoare” rămân trufandale pentru prieteni în cluburi. “Mama Terra” rămâne bonusul nedreptățit la Eurovision. Poveștile continuă…

 • În 2003 apare al patrulea produs “10 Povești” iar single-ul “Nu mi-e bine fără tine” are un videoclip inedit și

prefațează un disc cu 10 povești de dragoste care se vinde și el, pe o piață muzicală efervescentă dar foarte piratată în peste 20.000 de unități.

 • Urmează apoi în 2004 albumul “5″ care marchează cinci ani de Proconsul și cinci albume scoase.

Albumul conține numai piese de 5 stele ale celor cinci membrii și arată o maturitate componistică la care a ajuns grupul în cei 5 ani de la debut.

 • În 2005 concertul “Balade.Pentru tine” susținut la Teatrul Național din București se bucură de o mare apreciere a publicului fiind urmat de un disc live” Balade. Pentru tine.

Multe premii și distincții de genul Cel mai bun grup al anului, Cea mai bună piesă a anului, Cea mai bună voce masculină a anului, completează palmaresul trupei, dar cel mai prețios trofeu dintre toate este dragostea arătată de fanii lor în toți acești ani, fani al căror număr este în continuă creștere și a căror vârstă se situează între 17-60 de ani.

Concretizarea a trei ani de muncă creativă, și nouă luni de studio, în 2007, albumul “Dă mai departe” aduce aceleași sonorități complexe și melodii frumoase- semnătură “Proconsul”. Orchestrații de natură clasică cu full strings orchestra la “Tu”, balade, rock, precum și un tribut adus trupei favorite Toto (Nu plânge), toate sunt pe acest CD.

 • Anul 2008 continuă ascensiunea celor de la Proconsul și începând cu vara anului 2007 când Proconsul susține o serie de 5 concerte în Italia, casa de discuri Cramps music semnează un contract de coproducție împreună cu Roton pentru albumul “Dă mai departe” și dă startul internaționalizării formației.
 • Anul 2009 este anul în care basistul formației Florin Barbu pune capăt unei colaborări de 7 ani cu formația și părăsește Proconsul în urmă deciziei de a se muta împreună cu familia la Sibiu.

Despărțirea se materializează într-un concert la Cafeneaua actorilor de vară și la care au participat Berti Barbera și Karcsi. Concertul intitulat “Proconsul – prieteni pentru totdeauna” pune capăt unei activități de 7 ani a lui Florin la formația Proconsul dar și speculațiilor apărute cu privire la despărțirea acestuia de formație.

 • Din iunie 2009 Proconsul își reîntregește formulă, cooptandu-l la chitară bass pe James Alexander Lascu, un American la București!

Acesta, în vârstă de 25 de ani, de origine română dar născut în Detroit SUA, vine cu un suflu nou și cu knowhow-ul american și se integrează rapid în familia Proconsul. Urmează pe 28 noiembrie 2009 la Sala Palatului, un concert care lansează un album nou intitulat “Sens Unic” și care face dovadă maturității formației, ajunsă la 10 ani de activitate.

 • De-a lungul anilor, Proconsul a adunat multe premii și distincții dar cel mai prețios rămâne cel oferit de fanii și prietenii lor a căror medie de vârstă continuă să se modifice este dragostea lor necondiționată!
 • În 2009 albumul “Sens Unic” dă ascultătorilor exact ceea ce vor să audă de la această formative. Are soundul deja cunoscut Proconsul cu influențele new, wave, havey, și pop rock ale anilor ’80.

Fanii Proconsul au apreciat acest disc care este realmente o carte de vizită pentru Proconsul. Albumul este lansat la Sala Palatului într-un spectacol producție - unul dintre primele din România care are că invitați pe Marcel Pavel și pe purtătoarea stindardului rock feminin din România- Dida Drăgan.

 • Doi ani mai târziu, în 2011 Formația Proconsul consideră că ar trebui să adune împreună pe un disc cele mai cunoscute, îndrăgite și difuzate cântece ale lor. Pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, ei lansează tot la Sala Palatului albumul Best of Proconsul cu o producție care a ilustrat cei 13 ani de activitate concertistică dar și 13 ani din vieltile persoanale ale membrilor formației.
 • La începutul anului 2012, James, basistul formației, decide să se mute înapoi în Statele Unite și locul lui este luat de Robert Ursache.

În cei 14 ani de activitate, Proconsul a lansat 9 albume, au dat numeroase interviuri și apariții la radio și TV, au avut concerte în toată țara și au parcurs mii de kilometrii! Acum este timpul să cânte și în afara granițelor țării! Din nou! Povestea continuă!

Discografie[modificare | modificare sursă]

 • De la ruși... (EP) (MediaPro Music, 1999)
 • Tatuaj (Roton, 2000)
 • Mi-ai luat inima (Roton, 2001; reeditat în 2002)
 • 10 povești (Roton, 2003)
 • 5 (Roton, 2004)
 • Tu mă poți schimba (single promo) (Roton, 2006)
 • Balade pentru tine (Roton, 2006)
 • Dă mai departe (Roton, 2007)
 • Sens unic (Roton, 2009)
 • Best of Proconsul (Roton, 2011)
 • No Matter What (Gonna Keep My Head Up) (Cat Music & Media Services, 2013)
 • Bun și simplu - Best of, Volumul II (MediaPro Music & Universal Music România, 2018)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Proconsul (formație)

Articole despre Trupa PROCONSUL