Prințul Mustafa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Shehzade Mustafa
Şehzade Mustafa.jpg
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Manisa, Turcia Modificați la Wikidata
Decedat (40 de ani) Modificați la Wikidata
Ereğli, Turcia Modificați la Wikidata
Înmormântat Muradiye Külliyesi[*][[Muradiye Külliyesi (Educational and religious complex of buildings of Sultan Murad I in Turkey)|​]] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluipedeapsa cu moartea (strangulare) Modificați la Wikidata
PărințiSoliman I
Sultana Mahidevran Modificați la Wikidata
Frați și suroriSultana Mihrimah
Selim al II-lea
Prințul Baiazid
Prințul Mehmed
Şehzade Cihangir[*][[Şehzade Cihangir (Ottoman prince, son of Suleiman the Magnificent)|​]]
Şehzade Murad[*][[Şehzade Murad |​]]
Raziye Sultan[*][[Raziye Sultan (Ottoman princess)|​]]
Şehzade Mahmud[*][[Şehzade Mahmud |​]]
Abdullah[*] Modificați la Wikidata
Copii Nergisşah Sultan[*][[Nergisşah Sultan |​]] Modificați la Wikidata
Religieislam Modificați la Wikidata
Ocupațieguvernator Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăDinastia Otomană[*]

Mustafa Muhlisi (în limba turcă otomană: شهزاده مصطفى ; n. , Manisa, Turcia – d. , Ereğli, Turcia) a fost prinț de Manisa între 1533-1541 și apoi prinț de Amasya. El a fost întâiul născut al lui Soliman I, mama sa fiind Sultana Mahidevran. Prințul Mustafa a fost moștenitor al tronului otoman și un prinț foarte popular printre oamenii din Anatolia.

Viața[modificare | modificare sursă]

Mustafa a fost născut în 1515 în Manisa, ca fiu a lui Soliman I (1494-1566) și al soției sale, Sultana Mahidevran (1498-1581). Mustafa a avut probleme în relația lui cu tatăl său, de foarte devreme în viața lui . El a fost primul născut și , prin urmare, moștenitorul tronului, dar tatăl său, potrivit unor istorici, a fost mai interesat de fratele mai mic al lui Mustafa, Șehzade Mehmed (1521-1543), fiul cel mare al Sultanei Hürrem (1506-1558), cea mai iubită și cunoscută dintre soțiile și concubinele lui Soleiman. Soleiman a creat mai multe oportunități pentru cel mai tânăr, și părea să-l fi pregătit pentru tron. Tratamentul tatălui său, l-a nemulțumit foarte mult pe Mustafa. Apoi, el s-a confruntat cu un al doilea șoc după ce a fost trimis din Manisa la Amasya. Sangeacul Manisa i-a fost dat lui Mehmed. Cu toate acestea, după ce a fost trimis la Amasya, Mustafa a primit o veste printr-un decret scris de către Suleiman. Pentru surpriză plăcută lui Mustafa, este indicat ca Mustafa a fost cel mai potrivit moștenitor la tron; Suleiman nu l-a trimis la Amasya pentru că el nu a vrut ca el să fie moștenitorul lui, ci în scopul ca el să apere coasta de est a Imperiului Otoman și să învețe cum să gestioneze un mare imperiu. Acest edict, de asemenea, a eliberat armata otomană și oamenii, astfel Prințul Mustafa a fost cel mai popular succesor la tron ​​.

În Amasya, a primit vestea morții fratelui său, Mehmed. Se pare că toate barierele între scaunul de domnie și Mustafa au căzut, dar el s-a confruntat cu o altă provocare. Un alt frate al lui Mustafa, printul Selim fost trimis la Konya în sangeac (misiune).

A fost o decizie critică, fiindcă mama lui Selim (1524-1574) a fost, de asemenea, Sultana Hürrem, mama răposatului Mehmed. Sprijinul ei pentru fiul ei, Selim, făcut carieră politică a lui Mustafa dificilă, dar el a condus cu succes Amasya timp de 12 ani. În 1547, în timp ce sultanului Suleiman era în Campania pentru că Imperiul Persan a intrat în conflict cu Imperiul Otoman (1532–1555), Sultana s-a întâlnit cu fiii săi Selim, Baiazid (1525-1561), și chiar cu Mustafa, în diferite locuri și a vorbit cu ei despre situația politică. Ea a suferit mult timp după moartea lui Mehmed, dar cursa între cei doi prinți a fost încă în desfășurare. Selim a fost trimis la Anatolia ca domn al Manisei în 1544.

Viața lui Mustafa a fost acum în pericol, pentru că Sultana Hürrem și marele vizir Rüstem Pașa (cca.1500-1561) au făcut o alianță împotriva sa și în favoarea fiilor lui Hürrem, Baiazid și Selim.

Conspirația[modificare | modificare sursă]

Conform credinței populare contemporane, Hürrem a pregătit o conspirație pentru a-l răsturna pe Mustafa. Partenerului ei în acest complot a fost Rüstem Pașa.

Rüstem Pașa a trimis unul dintre cei mai de încredere oameni ai lui Soliman să raporteze că, din moment ce Soliman nu mai era în fruntea armatei, soldații au vrut să-l destituie și să pună un prinț mai tânăr pe tron​​, în timp ce se răspândeau zvonuri că Mustafa s-a dovedit receptiv cu ideea. La început, Soliman nu a crezut aceste știri, dar a devenit furios atunci când le-a auzit de la o sursă de încredere, Rüstem Pașa.

Execuția[modificare | modificare sursă]

Sora sa vitregă, sultana Mihrimah (1522-1578) i-a trimis lui Suleiman o scrisoare în care scria că Mustafa s-a dat de partea persanilor pentru a-l detrona pe sultan, și Mihrimah a semnat cu sigiliul lui Mustafa pentru a-l convinge pe Suleiman că scrisoarea este scrisă de el, deoarece sultana nu voia ca Mustafa să urce pe tron.

Când Mustafa a aflat vestea că tatăl său voia să îi ia viața, deși se îndoia de acest lucru, în timpul campaniei persane, prințul s-a dus însoțit de o ceată de oșteni la cortul sultanului. Când a intrat acolo, a fost așteptat de o ambuscadă a călăilor, iar după o luptă foarte lungă, din păcate, Mustafa s-a stins, sugrumat de un călău otoman.