Sultana Mahidevran

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Sultana Mahidevran
Născută 1500
Bosphorus
Decedată 3 febuarie 1581
Bursa
Cetățenie Imperiul Otoman
Religie Islam
Soț(ie) Soliman I
Copii Shehzade Mustafa

Sultana Mahidevran (n. 1498 - d. 3 februarie 1581) a fost una dintre cadânele sultanului Soliman I. Au avut doi copii, Shehzad Mustafa (1515-1553) si Shehzad Ahmed (a murit in copilarie)

Viața[modificare | modificare sursă]

Mahidevran Sultan , s-a nascut in 1500 in Bosphorus. Unii sustin ca era de origine albaneza , alti ca de origine greaca. In 1515 l-a nascut pe [[Printul Mustafa]] , fiul ei si a lui Soliman , care inca guverna la Manisa . La moartea lui [[Selim I]] , Soliman a devenit sultan si s-a mutat cu familia sa in palatul Topkapi.

In harem , Mahidevran a avut un rival foarte infulent , pe sultana Hurrem ( [[Roxelana]] ) , care s-a dovedit a fi favorita sultanului , si dupa cativa ani a devenit sotia lui. Spiritele celor 2 femei erau tinute in frau de catre Valide Sultan Hafsa , iar dupa moartea acesteia in 1534 rivalitatea a atins cote maxime . Situatia se agraveaza atunci cand intre cele doua se porneste o lupta , iar Hurrem este batuta.

Soliman infuriat o trimite pe Mahidevran sa traiasca impreuna cu fiul sau . La sfarsitul domniei lui Soliman , atat Hurrem cat si vizirul Rustem Pasa s-au intors impotriva lui Mustafa . Mustafa a fost acuzat ca a colaborat cu dusmanii , iar din aceasta cauza Soliman a ordonat executia lui , in anul 1553.

Dupa multi ani de la executia fiului sau , Mahidevran s-a stabilit in Bursa , unde a trait in saracie pentru ca nu avea nici un venit. Noul sultan , Selim al II-lea i-a asigurat totusi lui Mahidevran un venit. Mahidevran murit in 3 februarie 1581 , la varsta de 81 ani.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Sultana Mahidevran