Sultana Mahidevran

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Sultana Mahidevran
Mahidevran Turbesi3.jpg
Sultana Mahidevran
Date personale
Născută1500
Bosphorus
Decedată3 febuarie 1581
Bursa
ÎnmormântatăProvincia Bursa Modificați la Wikidata
Căsătorită cuSuleiman Magnificul Modificați la Wikidata
CopiiShehzade Mustafa
Şehzade Ahmet[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the Ottoman Empire (1844–1922).svg Imperiul Otoman Modificați la Wikidata
Religieislam Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuPalatul Topkapî  Modificați la Wikidata

Sultana Mahidevran (n. 1498 - d. 3 februarie 1581) a fost una dintre cadânele sultanului Soliman I. Au avut doi copii, Șehzade Mustafa (1515-1553) și Șehzade Ahmed (care a murit în copilărie).

Viața[modificare | modificare sursă]

Sultana Mahidevran s-a născut în 1500 în Bosphorus. Unii susțin că era de origine albaneză, alții că de origine greacă. În 1515 l-a născut pe Prințul Mustafa, fiul ei și al lui Soliman, care încă guverna la Manisa. După moartea lui Selim I, Soliman a devenit sultan și s-a mutat cu familia sa în palatul Topkapi.

În harem, Mahidevran a avut un rival foarte influent, pe sultana Hurrem (Roxelana), care s-a dovedit a fi favorita sultanului și după câțiva ani a devenit soția lui. Ambițiile celor două femei erau ținute în frâu de către Valide Sultan Hafsa, dar după moartea acesteia, în 1534, rivalitatea a atins cote maxime. Situația se agravează atunci când între cele două se pornește o luptă, iar Hurrem este bătută.

Soliman înfuriat o trimite pe Mahidevran să trăiască împreună cu fiul său, . La sfârșitul domniei lui Soliman, , atât Hurrem cât și vizirul Rustem Pasa s-au întors împotriva lui Mustafa, . Mustafa a fost acuzat că a colaborat cu dușmanii, iar din această cauză Soliman a ordonat execuția lui, în anul 1553.

După mulți ani de la execuția fiului să , Mahidevran s-a stabilit în Bursa, unde a trăit în sărăcie pentru că nu avea nici un venit. Noul sultan, Selim al II-lea i-a asigurat totuși lui Mahidevran un venit. Mahidevran a murit la 3 februarie 1581, la vârsta de 81 ani.

Legături externe[modificare | modificare sursă]