Sultana Mahidevran

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Sultana Mahidevran
Mahidevran Turbesi3.jpg
Sultana Mahidevran
Date personale
Născută 1500
Bosphorus
Decedată 3 febuarie 1581
Bursa
Înmormântată Provincia Bursa Modificați la Wikidata
Căsătorită cu Soliman I Modificați la Wikidata
Copii Shehzade Mustafa Modificați la Wikidata
Cetățenie Fictitious Ottoman flag 3.svg Imperiul Otoman Modificați la Wikidata
Religie Islam Modificați la Wikidata

Sultana Mahidevran (n. 1498 - d. 3 februarie 1581) a fost una dintre cadânele sultanului Soliman I. Au avut doi copii, Șehzade Mustafa (1515-1553) și Șehzade Ahmed (care a murit în copilărie).

Viața[modificare | modificare sursă]

Sultana Mahidevran s-a născut în 1500 în Bosphorus. Unii susțin că era de origine albaneză, alții că de origine greacă. În 1515 l-a născut pe Prințul Mustafa, fiul ei și al lui Soliman, care încă guverna la Manisa. După moartea lui Selim I, Soliman a devenit sultan și s-a mutat cu familia sa în palatul Topkapi.

În harem, Mahidevran a avut un rival foarte influent, pe sultana Hurrem (Roxelana), care s-a dovedit a fi favorita sultanului și după câțiva ani a devenit soția lui. Ambițiile celor două femei erau ținute în frâu de către Valide Sultan Hafsa, dar după moartea acesteia, în 1534, rivalitatea a atins cote maxime. Situația se agravează atunci când între cele două se pornește o luptă, iar Hurrem este bătută.

Soliman înfuriat o trimite pe Mahidevran să trăiască împreună cu fiul său, . La sfârșitul domniei lui Soliman, , atât Hurrem cât și vizirul Rustem Pasa s-au întors împotriva lui Mustafa, . Mustafa a fost acuzat că a colaborat cu dușmanii, iar din această cauză Soliman a ordonat execuția lui, în anul 1553.

După mulți ani de la execuția fiului să , Mahidevran s-a stabilit în Burs , unde a trăit în sărăcie pentru că nu avea nici un venit. Noul sulta , Selim al II-lea i-a asigurat totuși lui Mahidevran un venit. Mahidevran murit în 3 februarie 1581, la vârsta de 81 ani.

Legături externe[modificare | modificare sursă]