Sultana Mahidevran

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mahidevran Gülbahar Hatun
Date personale
Născută1500 Modificați la Wikidata
Decedată (81 de ani) Modificați la Wikidata
Bursa, Imperiul Otoman Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăBursa Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiCauze naturale
Căsătorită cuSoliman I[1] Modificați la Wikidata
CopiiShehzade Mustafa Modificați la Wikidata
Religieislam Modificați la Wikidata
Ocupațieconsoartă[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba turcă Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuPalatul Topkapî  Modificați la Wikidata

Mahidevran Gülbahar Hatun (n. 1500 – d. , Bursa, Imperiul Otoman) a fost una dintre concubinele sultanului Soliman I. Au avut un copil, Șehzade Mustafa (1513-1553).

Viața[modificare | modificare sursă]

Sultana Mahidevran s-a născut în 1500 în Bosphorus. Unii susțin că era de origine albaneză, alții că de origine greacă. În 1515 l-a născut pe Prințul Mustafa, fiul ei și al lui Soliman, care încă guverna la Manisa. După moartea lui Selim I, Soliman a devenit sultan și s-a mutat cu familia sa în palatul Topkapi.

În harem, Mahidevran a avut un rival foarte influent, pe sultana Hurrem (Roxelana), care s-a dovedit a fi favorita sultanului și după câțiva ani a devenit soția lui. Ambițiile celor două femei erau ținute în frâu de către Valide Sultan Hafsa, dar după moartea acesteia, în 1534, rivalitatea a atins cote maxime. Situația se agravează atunci când între cele două se pornește o luptă, iar Hurrem este bătută.

Soliman înfuriat o trimite pe Mahidevran să trăiască împreună cu fiul său, . La sfârșitul domniei lui Soliman, , atât Hurrem cât și vizirul Rustem Pasa s-au întors împotriva lui Mustafa, . Mustafa a fost acuzat că a colaborat cu dușmanii, iar din această cauză Soliman a ordonat execuția lui, în anul 1553.

După mulți ani de la execuția fiului să , Mahidevran s-a stabilit în Bursa, unde a trăit în sărăcie pentru că nu avea nici un venit. Noul sultan, Selim al II-lea i-a asigurat totuși lui Mahidevran un venit. Mahidevran a murit la 3 februarie 1581, la vârsta de 81 ani.

Legături externe[modificare | modificare sursă]