Sultana Mahidevran

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Sultana Mahidevran
Mahidevran Turbesi3.jpg
Sultana Mahidevran
Date personale
Născută 1500
Bosphorus
Decedată 3 febuarie 1581
Bursa
Căsătorită cu Soliman I
Copii Shehzade Mustafa
Cetățenie Imperiul Otoman
Religie Islam

Sultana Mahidevran (n. 1498 - d. 3 februarie 1581) a fost una dintre cadânele sultanului Soliman I. Au avut doi copii, Shehzad Mustafa (1515-1553) și Shehzad Ahmed (a murit în copilărie).

Viața[modificare | modificare sursă]

Mahidevran Sultan , s-a născut în 1500 în Bosphorus. Unii susțin că era de origine albaneză, alți ca de origine greacă. În 1515 l-a născut pe [[Paris|[[Prințul Mustafa]], fiul ei și al lui Soliman , care încă guverna la Manisa . La moartea lui [[Selim I]] , Soliman a devenit sultan și s-a mutat cu familia sa în palatul Topkapi.

În harem , Mahidevran a avut un rival foarte influent , pe sultana Hurrem ( [[Roxelana]] ) , care s-a dovedit a fi favorita sultanului , și după câțiva ani a devenit soția lui. Spiritele celor 2 femei erau ținute în frâu de către Valide Sultan Hafsa , iar după moartea acesteia în 1534 rivalitatea a atins cote maxime . Situația se agravează atunci când între cele două se pornește o luptă , iar Hurrem este bătută.

Soliman înfuriat o trimite pe Mahidevran să trăiască împreună cu fiul său . La sfârșitul domniei lui Soliman , atât Hurrem cât și vizirul Rustem Pasa s-au întors împotriva lui Mustafa . Mustafa a fost acuzat că a colaborat cu dușmanii , iar din această cauză Soliman a ordonat execuția lui ,în anul 1553.

După mulți ani de la execuția fiului său , Mahidevran s-a stabilit în Bursa , unde a trăit în sărăcie pentru că nu avea nici un venit. Noul sultan , Selim al II-lea i-a asigurat totuși lui Mahidevran un venit. Mahidevran murit în 3 februarie 1581 , la vârsta de 81 ani.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Sultana Mahidevran