Prințul Henric de Battenberg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Prințul Henric
Prince Henry of Battenberg.jpg
Căsătorit(ă) cu Prințesa Beatrice a Regatului Unit
Urmași Alexander Mountbatten, Marchiz de Carisbrooke
Victoria Eugenie, regină a Spaniei
Lord Leopold Mountbatten
Prințul Maurice de Battenberg
Nume complet
Henry Maurice Battenberg
Casa regală Casa de Battenberg
Tată Prințul Alexandru de Hesse și Rin
Mamă Julia von Hauke
Naștere 5 octombrie 1858(1858-10-05)
Milano, Italia
Deces (37 de ani)
Înmormântare 5 februarie 1896
Biserica St. Mildred, Isle of Wight

Prințul Henric de Battenberg (germană Heinrich Moritz; 5 octombrie 185820 ianuarie 1896) a fost un descendent morganatic al Casei de Hesee; prin căsătoria cu Prințesa Beatrice a devenit membru al familiie regale britanice.

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Henric s-a născut la 5 octombrie 1858 la Milaon, Italia. Tatăl său a fost Prințul Alexandru de Hesse și Rin, al treilea fiu al Marelui Duce Ludwig al II-lea de Hesse și a Wilhelminei de Baden. Mama sa a fost contesa Julia von Hauke.

Căsătoria părinților săi a fost una morganatică, Julia nefiind considerată o soție potrivită pentru un prinț, având doar rangul de contesă. Prin urmare, în momentul nașterii sale, Henric nu a putut prelua titlurile tatălui său ci pe cel de Contele Henric (Heinrich) Maurice de Battenberg. La 21 decembrie 1858, mama lui Henric a fost numită Prințesă de Battenberg iar Henric a devenit Prințul Henric de Battenberg.

Prințul Henric a primit o educație militară și a devenit locotenent în regimentul 1 de husari renan al armatei prusace. A servit în garda de corp prusacă și a fost colonel de onoare al regimentului 1 infanterie al Bulgariei[1], unde fratele său Alexandru era Prinț.

Note[modificare | modificare sursă]