Presopunctură

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Presopunctura sau masajul punctelor, precum și Hipno-Presopunctura, este o formă de masaj ce se poate face cu pulpa degetului, cu unghia sau cu ajutorul unei baghete de plastic, liniar, fie de-a lungul meridianelor (plămânului, intestinului gros, stomacului, inimii, intestinului subțire, vezicii urinare, rinichiului, vase sec, trei focare, veziculei biliare, ficatului), fie doar deasupra unor puncte. Teoria medicală tradițională chineză descrie puncte de presopunctură, care se află de-a lungul meridianelor sau canalelor din corpul omenesc. Acestea sunt aceleași meridiane și puncte de acumulare energetică ca cele din acupunctură. Prin aceste canale invizibile curge energie vitală - sau o forță de viață numită Qi (ch'i, chi). De asemenea, se crede că aceste 12 mari meridiane conectează anumite organe sau rețele de organe, organizând un sistem de comunicare în întregul corp. Meridianele încep de la vărful degetelor, se conectează la creier și apoi se conectează la un organ astfel apare asocierea dintre meridian și organ. Conform acestei teorii, când unul dintre aceste meridiane este blocat sau în afara echilibrului, poate apărea boala. Efectele se obțin în funcție de intensitatea, ritmul și sensul masajului. Tehnica se utilizează mai ales în pediatrie și geriatrie. Important este că se poate aplica și la nivelul punctelor ce nu au voie să fie înțepate.

Chi, Qi, Ki, ch'i, (sau în alte culturi prana, pneum, mana) este un concept pseudoștiințific, neverificat[1][2], care nu a fost niciodată observat în mod direct și nu are nici o legătură cu conceptul de energie din științe[3][4][5] (energia vitală sau forța vitală este un concept științific abandonat).[6]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Lee, M. S.; Pittler, M. H.; Ernst, E. (). „Effects of reiki in clinical practice: a systematic review of randomised clinical trials”. International Journal of Clinical Practice (în engleză). 62 (6): 947–54. doi:10.1111/j.1742-1241.2008.01729.x. ISSN 1742-1241. PMID 18410352. 
 2. ^ Dunning, Brian. „Skeptoid #411: Your Body's Alleged Energy Fields”. Skeptoid. Accesat în . 
 3. ^ Shermer, Michael (iulie 2005). „Full of Holes: the curious case of acupuncture”. Scientific American. 293 (2): 30. doi:10.1038/scientificamerican0805-30. PMID 16053133. Accesat în . 
 4. ^ Stenger, Victor J. (iunie 1998). „Reality Check: the energy fields of life”. Skeptical Briefs. Committee for Skeptical Inquiry. Arhivat din original la . Accesat în . Despite complete scientific rejection, the concept of a special biological fields within living things remains deeply engraved in human thinking. It is now working its way into modern health care systems, as non-scientific alternative therapies become increasingly popular. From acupuncture to homeopathy and therapeutic touch, the claim is made that healing can be brought about by the proper adjustment of a person's or animal's 'bioenergetic fields. 
 5. ^ „Traditional Medicine and Pseudoscience in China: A Report of the Second CSICOP Delegation (Part 2)”. CSICOP. Arhivat din original la . Accesat în . 
 6. ^ Williams, Elizabeth Ann (). A Cultural History of Medical Vitalism in Enlightenment Montpellier. Ashgate. p. 4. ISBN 978-0-7546-0881-3. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 1. Acupunctura - Un mit, o știință - C. Ionescu-Târgoviște
 2. Acupunctura și bioenergetica umană - C. Ionescu-Târgoviște
 3. Tratamentul prin acupunctură - C. Ionescu-Târgoviște
 4. Teoria și practica acupuncturii moderne - C. Ionescu-Târgoviște
 5. Electro-Acupunctura - C. Ionescu-Târgoviște
 6. Incursiune în acupunctură - Dan Vlad Filimon
 7. Acupunctura fără ace - Florian Petcu
 8. Diagnosticul în acupunctură - Florin Brătilă
 9. Acupunctura și psihismul - Georgeta Clim
 10. Secretele medicine chineze - Henry B. Lin
 11. Tratatul de medicină internă al Împăratului Galben - Hunag Di Nei
 12. Omul și mediul electric - I.Fl. Dumitrecu
 13. Acupunctura științifică modernă - Ioan Florin Dumitrescu
 14. Presopunctura pentru toți - Ionel Darin
 15. Tsubo - Punctele vitale în terapia orientală - Katsusuke Serizawa
 16. Microsisteme, timpi optimi și puncte extrameridian - L. Tureanu
 17. Fiziologie și fiziopatologie energetică chineză - Marius Caba
 18. Practici diverse în acupunctură - Marius Teodor Caba
 19. Miracolul secolului XX - Masayuki Saionji
 20. Acupunctura - Medicina viitorului - Mihnea Dragomir
 21. Un masaj la îndemâna tuturor - Presopunctura - Sabin Ivan
 22. Stimularea meridianelor energetice - Shiyuto Masunaga
 23. 777 întrebări de acupunctură - Teodor Caba
 24. Acupunctura - Tradiție și modernitate - Teodor Caba
 25. Acupunctura, metodă străveche - Teodor Caba
 26. Diagnosticul în medicina tradițională chineză - Teodor Caba
 27. Funcția energetică a organismului - Teodor Caba
 28. Acupunctura - Teodor Caba, Marius Caba
 29. Homeo-siniatria - Teodor Caba, Marius Caba
 30. Acupunctura - Mijloc de recuperare funcțională - Tiberiu Răibuleț
 31. Manual de acupunctură tradițională chineză - V. Gălușcan
 32. Presopunctura - Volodea Ciorici