Potopul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Potop (dezambiguizare).
Le déluge (Potopul)
gravură de Gustave Doré
Tabla sumeriană - Epopeea lui Ghilgameş

Legenda unui Potop trimis de Dumnezeu sau de zei pentru a distruge o civilizație, ca un act de pedeapsă divină, este o temă care se regăsește în miturile multor popoare.

Potopul apare de la sumerieni, în Epopeea lui Ghilgameș, până la egipteni (când lumea era inundată de Nun, zeul Nilului), de la Deucalion (atunci când Zeus și Poseidon au trimis potopul asupra lumii) până în Biblie. Mulți spun că potopul a fost real și că cândva, întreaga planetă a fost inundată de apă, probabil la impactul unei comete (scrierile maiașe arată acest lucru, că potopul a început după ce a apărut ceva straniu pe cer). Geologii spun că atunci s-ar fi format Marele Canion. În realitate, nu s-a petrecut nici un astfel de potop de pe vremea omului, pentru că planeta nu arată semne de potop decât de-acum milioane de ani.

Marea Neagră astăzi (albastru deschis) şi în 5600 I.Hr. (albastru închis) conform ipotezei lui Ryan şi Pitman

O ipoteză care încearcă să explice prezența mitului la mai multe civilizații antice este cea a unei mari inundații în regiunea Mării Negre care a avut loc în urmă cu aproximativ 7500 de ani în urmă. În urma glaciațiunii, care a determinat acumularea de apă în calotele glaciare polare, a avut loc o scădere globală a nivelului oceanelor și mărilor, regiunea în care se află acum Marea Neagră secând sau rămânând un mic lac cu apă dulce. La sfârșitul epocii glaciare, prin topirea calotelor polare, nivelul mării a crescut. O mișcare seismică ar fi determinat scufundarea regiunii actuale a strâmtorilor Bosfor și Dardanele permițând inundarea unei mari regiuni de câmpie situată spre nord, regiune care a devenit actuala Marea Neagră.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Studii