Potopul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Potop)
Jump to navigation Jump to search
Pentru alte sensuri, vedeți Potop (dezambiguizare).
Le déluge (Potopul)
gravură de Gustave Doré
Tabla sumeriană - Epopeea lui Ghilgameș

Potopul este un element comun în mitologiile culturilor din Orientul Apropiat și Mijlociu; ca un act de pedeapsă divină, este o temă care se regăsește în miturile multor popoare.

Instanțe în scrierile antice[modificare | modificare sursă]

Teorii[modificare | modificare sursă]

Mulți spun că potopul a fost real și că cândva, întreaga planetă a fost inundată de apă, probabil la impactul unei comete (scrierile maiașe arată acest lucru, că potopul a început după ce a apărut ceva straniu pe cer). Geologii spun că atunci s-ar fi format Marele Canion. În realitate, nu s-a petrecut nici un astfel de potop de pe vremea omului, pentru că planeta nu arată semne de potop decât de-acum milioane de ani.

Un potop global cum este descris în Cartea Genezei nu este conform cu datele fizice ale geologiei și paleontologiei.[1][2]

Marea Neagră astăzi (albastru deschis) și în 5600 I.Hr. (albastru închis) conform ipotezei lui Ryan și Pitman

O ipoteză care încearcă să explice prezența mitului la mai multe civilizații antice este cea a unei mari inundații în regiunea Mării Negre care a avut loc în urmă cu aproximativ 7500 de ani în urmă. În urma glaciațiunii, care a determinat acumularea de apă în calotele glaciare polare, a avut loc o scădere globală a nivelului oceanelor și mărilor, regiunea în care se află acum Marea Neagră secând sau rămânând un lac cu apă dulce. La sfârșitul epocii glaciare, prin topirea calotelor polare, nivelul mării a crescut. O mișcare seismică ar fi determinat scufundarea regiunii actuale a strâmtorilor Bosfor și Dardanele permițând inundarea unei mari regiuni de câmpie situată spre nord, regiune care a devenit actuala Marea Neagră.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Montgomery 2012.
 2. ^
  • Kuchment, Anna (august 2012). The Rocks Don't Lie: A Geologist Investigates Noah's Flood. Scientific American. Accesat în . 
  • Raff, Rudolf A. (). „Genesis meets geology. A review of the rocks don't lie; a geologist investigates Noah's flood, by David R. Montgomery”. Evolution & Development. 15 (1): 83–84. doi:10.1111/ede.12017. 
  • The Rocks Don't Lie: A Geologist Investigates Noah's Flood. Publishers Weekly. . Accesat în . 
  • Bork, Kennard B. (decembrie 2013). „David R. Montgomery. The Rocks Don't Lie: A Geologist Investigates Noah's Flood”. Isis. 104 (4): 828–829. doi:10.1086/676345. 
  • McConnachie, James (). The Rocks Don't Lie, by David R. Montgomery - review”. The Spectator. Accesat în . 
  • Prothero, Donald R. (). „A Gentle Journey Through the Truth in Rocks”. Skeptic. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Potopul

Studii