Portal:Sistemul solar/Articol selectat/18

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Cometa Halley, desemnată oficial 1P/Halley, este o cometă cu perioadă scurtă, vizibilă de pe Pământ la fiecare 75-79 de ani. Halley este singura cometă cunoscută cu perioadă scurtă care este vizibilă în mod regulat cu ochiul liber de pe Pământ și, prin urmare, singura cometă cu ochiul liber care poate apărea de două ori în timpul vieții unui om. Ultima dată a apărut în interiorul sistemului solar în 1986 și va apărea următoarea dată la mijlocul anului 2061.

Revenirile periodice ale cometei Halley în interiorul Sistemului Solar au fost observate și înregistrate de astronomii din întreaga lume cel puțin din anul 240 î.Hr. Dar abia în 1705 astronomul englez Edmond Halley a înțeles că aceste apariții sunt reapariții ale aceleiași comete. Ca urmare a acestei descoperiri, cometa a primit numele lui Edmond Halley.

În timpul vizitei sale din 1986 în interiorul Sistemului Solar, cometa Halley a devenit prima cometă observată în detaliu de o navă spațială, oferind primele date de observație privind structura nucleului unei comete și mecanismul de formare a cometei și a cozii.

citește mai mult...