Portal:Rusia/Articole selectate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Galeria de onoare din Palatul de Iarnă, cu portretele eroilor militari de război.

Invazia franceză a Imperiului Rus condusă de Napoleon Bonaparte (1812) a fost punctul de cotitură al războaielor napoleoniene. Campania militară anti-rusă a decimat aproximativ 98% din forțele invadatoare imperiale franceze și ale aliaților lor. Uriașul impact pe care l-a avut acest război în coștiința rusă poate fi recunoscut după interesul tuturor generațiilor pentru romanul Război și pace al lui Lev Tolstoi, dar și după folosirea în scopuri propagandistice a denumirii de Marele Război pentru Apărarea Patriei dat luptei împotriva invaziei germane în URSS din 1941-1945.

Până în 1941 invazia lui Napoleon era cunoscută în Rusia ca Războiul Patriotic (în limba rusă Отечественная война - 'Otecestvennaia Vaina), iar termenul de Războiul Patriotic din 1812 a fost folosit pentru al deosebi de Marele Război Patriotic – campania de pe frontul de răsărit din al doilea război mondial. In Rusia, invazia napoleoniană mai este denumită câteodată și "Războiul din 1812", ceea ce poate crea confuzii cu războiul din 1812 dintre Regatul Unit și Statele Unite ale Americii.

Pe 24 iunie 1812, Grande Armée, cu un efectiv de 691.501 de oameni, cea mai mare armată mobilizatăpână în acel moment dat în istoria europeană, a traversat râul Neman și s-a îndreptat către Moscova.

Victoria rușilor împotriva francezilor în 1812 a fost o lovitură uriașă dată ambițiilor lui Napoleon de dominare a Europei. La fel precum catastrofica înfrângere a puterii navale franceze în bătălia de la Trafalgar din 1805, campania din Rusia a fost un punct de turnură al războaielor napoleoniene, care au dus în cele din urmă la înfrângerea definitivă a lui Napoleon și la exilul lui în Insula Elba. Pentru Rusia, termenul "Отечественная война – război patriotic" a devenit un simbol care a întărit identitatea națională, care avea să aibă un efect uriaș asupta patriotismului rus în secolul al XIX-lea. Rezultatul indirect al mișcării patriotice a rușilor a fost o uriașă dorință de modernizare a țării, ceea ce va duce la o serie de revoluții, începând cu Revolta Decembriștilor și încheind cu Revoluția din Februarie 1917.