Portal:Mercur/Articole selectate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tranzitul lui Mercur „Mercury”, din 8 noiembrie 2006.

Tranzitul lui Mercur se produce atunci când planeta Mercur se situează între Pământ și Soare. Ea este atunci vizibilă sub forma unui mic punct negru traversând prin fața discului solar.

Tranziturile lui Mercur văzute de pe Pământ sunt mult mai frecvente decât cele ale planetei Venus, cu o frecvență de circa 13 sau 14 pe secol, ca urmare a apropierii planetei de Soare, ceea ce implică o perioadă de revoluție mai scurtă decât cea a lui Venus. Tranziturile pot să se producă în luna mai, la intervale de 13 sau de 33 de ani, sau în luna noiembrie la fiecare 7, 13 sau 33 de ani. Ultimele tranzituri ale lui Mercur datează din 2003, 2006 și 9 mai 2016. Următoarele se vor produce la 11 noiembrie 2019, 13 noiembrie 2032 și 7 noiembrie 2039.

În timpul tranzitului din mai, Mercur este aproape de afeliu și are un diametru unghiular de 12 secunde de arc, în timp la un tranzit din noiembrie, planeta este aproape de periheliu și atunci diametrul unghiular este de 10 secunde de arc.

Prima observație a unui tranzit al lui Mercur datează din 7 noiembrie 1631 și a fost efectuată de Pierre Gassendi. Acesta nu a reușit să observe, luna următoare, tranzitul lui Venus, întrucât tabelele astronomice imprecise nu indicau faptul că acel tranzit nu era vizibil pentru o mare parte din Europa. citește mai mult...


MESSENGER - reprezentare artistică

MESSENGER (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry and Ranging) a fost o sondă spațială robotică americană de 485 kilograme care s-a aflat pe orbită în jurul planetei Mercur. A fost lansată de NASA la 3 august 2004 pentru a studia compoziția chimică, geologia și câmpul magnetic al planetei Mercur. Stația spațială a început să se rotească pe o orbită în jurul planetei mercur la 17 martie 2011. Deși programul misiunii era prevăzut să se termine în martie 2012, acesta a fost prelungit de două ori, permițând obținerea de imagini și date deosebit de detaliate.

citește mai mult...