Portal:Drumuri/Introducere selectată/1

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Poză din trafic din Shanghai

Drumul este o rută, potecă sau cale identificabilă între două sau mai multe locuri. Drumurile sunt de obicei netezite, pavate sau pregătite în alt mod pentru a permite o călătorie ușoară; deși nu trebuie să fie, și, din punct de vedere istoric, multe drumuri erau pur și simplu trasee recunoscute, fără nicio construcție sau întreținere formală. În zonele urbane, drumurile pot trece printr-un oraș sau sat și pot fi denumite străzi, îndeplinind o dublă funcție de servitute spațială urbană și traseu. Economia și societatea depind în mare măsură de drumuri eficiente. În Uniunea Europeană, 44% din toate mărfurile sunt transportate cu camioane pe drumuri și 85% din toate persoanele sunt transportate cu mașini, autobuze sau autocare pe drumuri.

Diferite tipuri de drumuri sunt utilizate în întreaga lume. Dimensiunile drumurilor variază de la drumurile private până la drumurile stereotipice cu două benzi până la traseele cu autostradă de mare capacitate. Numele asociate cu un anumit tip de drum variază în întreaga lume și multe nume sunt parțial echivalente, dar nu exact echivalente unele cu altele. Prin urmare, numele dat unui drum dintr-o țară s-ar putea aplica unui alt tip de drum din altă țară. Detaliile pentru fiecare tip de drum sunt prezentate în articolele specifice despre fiecare tip de drum.

Multe țări au, în general, un sistem organizat de drumuri naționale desemnate de obicei printr-un număr de traseu sau o literă. Aceste denumiri sunt în general afișate de-a lungul traseului prin intermediul unui scut de autostradă; fiecare sistem are propriul său design unic de scut care va permite identificarea rapidă cărui sistem îi aparține ruta. În plus, unele țări au sisteme rutiere separate coordonate și întreținute de o entitate subnațională, cum ar fi un stat sau o provincie.