Portal:Dezvoltare durabilă/Tematici UNESCO Educație pentru Dezvoltare Durabilă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie (UNESCO) a identificat 11 (unsprezece) arii tematice pentru Educație pentru Dezvoltare Sustenabilă, care abordează probleme-cheie ale dezvoltării internționale precum schimbarea climatică, reducerea riscurilor la dezastre, biodiversitate și consum sustenabil.


Tematica 1: Efectele activității umane asupra biodiversității

Activitatea umană lasă constant urme asupra biodiversității, afectând diversitatea biologică din punct de vedere genetic, al speciilor, ecosistemelor și peisajelor naturaleBiodiversitatea ca tematică UNESCO. În anii recenți, aceste efecte au fost amplificate de fenomene precum creșterea populației și schimbarea climatică, care au dus la amplificarea riscului de dispariție a speciilor vegetale și animale, sau la perturbarea ecosistemelor terestre și acvatice[1].


Tematica 2: Schimbările climatice

63 years of climate change by NASA

Schimbarea climatică se află în centrul agendei globale pentru dezvoltare. Educația pentru Dezvoltare Durabilă este o componentă esențială a răspunsului umanității la schimbarea climatică. Prin încurajarea cetățenilor de a se informa și implica prin acțiuni personale în reducerea impactului încalzirii globale, Educația pentru Dezvoltare Durabilă își propune instaurarea de noi atitudini și comportamente ca răspuns la eforturile de a redresa schimbarea climatică[2].


Tematica 3: Reducerea riscurilor de Dezastre

În contextul intensificării schimbărilor climatice și al degradării mediului înconjurător, se dezoltă tot mai mult domeniile pregătirii pentru dezastre sau al managementului dezastrelor. Reducerea riscurilor de dezastre și a vulnerabilității la dezastre presupune ca cetățenii să înțeleagă cum se pot proteja pe ei înșiși, proprietățile și bunurile lor, dar și care sunt cele mai adaptate reacții în eventualitatea unui dezastru natural. De aceea, se consideră că reducerea riscurilor de dezastre este un proces interactiv de învățare la care participă indivizi, comunități, dar și instituții[3].

Educatia pentru reducerea riscurilor presupune trei tipuri de activități. Pe de o parte, salvarea de vieți omenești și prevenirea rănirilor; pe de altă parte, prevenirea întreruperilor în procesul educațional, în caz de dezastre, iar nu în ultimul rând dezvoltarea rezilienței populației, astfel încât să poată reduce impactul negativ al unui dezastru natural, sub aspect economic, social și cultural. O astfel de educație își propune promovarea gandirii critice și a unei mentalități concentrate asupra rezolvării de probleme, dar și asupra dezvoltării în randul oamenilor și al comunităților a unor abilități sociale și emoționale care sunt considerate esențiale pentru persoanele expuse la riscul de dezastre[4].


Tematica 4: Diversitatea culturală

Importanța considerării și încorporării diversității culturale în procesele educaționale este un aspect larg discutat în domeniul Educației pentru Dezvoltare Durabilă. Argumentul principal pentru includerea tematicii diversității culturale în educația în special a copiilor și tinerilor, dar și a adulților, este acela că, pentru ca dezvoltarea durabilă să devină o realitate in contextul multiculturalismului, este necesară respectarea de către toți oamenii a diferențelor dintre culturi. Aceste diferențe sunt văzute ca o sursă de abilități și cunoștințe variate care pot fi folosite de către societate într-un mod mai degrabă integrator decât dezbinator, spre câștigul tuturor celor implicați[5].


Tematica 5: Reducerea sărăciei În virtutea relațiilor complexe de interdependență dintre sărăcie, educație și dezvoltare durabilă, UNESCO contribuie prin conștientizarea problematicii sărăciei în procesul de Educație pentru Dezvoltare Durabilă la îmbunătățirea condițiilor de viață și a securității economice în rândul celor mai săraci oameni. Prin promovarea de programe educaționale și vocaționale specifice, prin redirecționarea economiei informale din comunitățile afectate de sărăcie spre o economie de piață, sau prin promovarea antreprenoriatului, se încearcă propunerea unui răspuns educațional la problema sărăciei prin abilitarea celor mai săraci locuitori ai planetei.[6]

Tematica 6: Egalitate de gen

Worldwide Gender Inequality

Discriminarea pe bază de gen și violența asupra femeilor reprezintă încă o problemă importantă rămasă nerezolvată în multe societăți din jurul lumii. Educația pentru Dezvoltare Durabilă contribuie la promovarea egalității de gen prin combaterea practicilor sociale, culturale și economice care neagă fetelor și femeilor dreptul la educație de calitate sau alte drepturi fundamentale.[7]. Prin promovarea egalității de gen în educație se creează condițiile sociale și economice ale unor politici incluzive și egalitare, ce permit femeilor să își manifeste potențialul și să contribuie la dezvoltarea societății din care fac parte.

Tematica 7: Promovarea sănătății Conceptul de sănătate include mult mai mult decât starea fizică, acoperind dimensiuni legate de confortul psihologic, relațiile sociale sau cu mediul înconjurător. Astfel, sănătatea include impactul activității umane asupra indivizilor și comunităților, iar promovarea sănătății prin educație presupune ca oamenii să aibă control asupra îmbunătățirii stării lor de sănătate. Accesul universal la educație depinde de gradul la care nevoile legate de sănătate sunt îndeplinite. Educația pentru Dezvoltare Durabilă are de asemenea un rol important în echiparea oamenilor cu abilități și cunoștințe pentru a trăi o viață sănătoasă, dar și în capacitarea instituțiilor educaționale să răspundă nevoilor de instruire, astfel încât să asigure eficiența, calitatea și sustenabilitatea în domeniul sănătății [8].

Tematica 8: Stil de viață sustenabil Procesele de producție și consum în societățile contemporane dictează o parte importantă a economiei globale. Înțelegerea alegerilor cetățenilor în calitate de consumatori și transformarea unor practici de zi cu zi pot avea consecințe importante în viețile fiecărui cetățean, chiar și pe distanțe foarte mari. Adoptarea de atitudini sustenabile și aplicarea principiilor dezvoltării durabile în viața fiecărui cetățean poate avea un impact important la nivel local, social, economic și de mediu, dar și la nivel global, nu doar în prezent, ci și în viitor. Educația pentru Dezvoltare Durabilă este un proces de transformare a modului de interacțiune a oamenilor cu lumea, ce poate educa consumatorii cu privire la produsele pe care le cumpără, poate încuraja curiozitatea cu privire la procesul de producție a acestor produse, dar și la problemele sociale, economice și de mediu care pot apărea în procesele de producție și consum.[9].

Tematica 9: Pace și securitate umană Asigurarea unui climat de pace și a sentimentului de siguranță stă la baza dezvoltării și a menținerii demnității individuale. Dezvoltarea este strâns legată de capacitatea oamenilor de a conviețui în mod pașnic, iar prevenirea conflictelor și a insecurității poate fi un catalizator important al dezvoltării durabile. Educația pentru Dezvoltare Durabilă este și o modalitate de a promova valori de cooperare, dialog și pace, prin dobândirea de cunoștințe, formarea de deprinderi și atitudini utile pentru prevenirea și transformarea conflictelor. Astfel, Educația pentru Dezvoltare Durabilă dezvoltă capacitatea de a respecta diferențele și diversitatea, dar și a crea toleranță și coeziune socială[10].

Tematica 10: Apa Apa reprezintă una dintre cele mai răspândite resurse de pe Glob, însă doar 0.5% din totalul rezervelor de apă pot fi folosite cu ușurință de oameni în scopul întreținerii vieții și activității curente, astfel că apa reprezintă o resursă limitată la nivel global. Lipsa apei potabile și a salubrității sunt de multe ori consecința lipsei de servicii de calitate în managementul apei. În acest scop, Educația pentru Dezvoltare Durabilă oferă posibilitatea de a educa în special populațiile excluse și marginalizate cu privire la folosirea durabilă și sigură a apei.[11].

Tematica 11: Urbanizare sustenabilă Întrucât mai bine din populația planetei este concentrată în mediul urban, orașele reprezintă un factor important în asigurarea dezvoltării durabile la nivel global.[12] Din acest motiv, educarea tuturor grupurilor sociale, inclusiv a celor defavorizate și marginalizate, cu privire la progresul social, economic, cultural și politic poate contribui la o dezvoltare incluzivă și durabilă a capacității orașelor de a răspunde nevoilor cetățenilor. Promovarea toleranței și respectului, asigurarea oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții și crearea de orașe și societăți incluzive sunt câteva dintre prioritățile Educației pentru Dezvoltare Durabilă pentru asigurarea unei urbanizări sustenabile.

  1. ^ http://www.unesco.org/new/en/education/themes/leading-the-international-agenda/education-for-sustainable-development/biodiversity/
  2. ^ http://www.unesco.org/new/en/education/themes/leading-the-international-agenda/education-for-sustainable-development/climate-change-education/
  3. ^ http://www.unisdr.org/we/advocate/education
  4. ^ http://www.unesco.org/new/en/education/themes/leading-the-international-agenda/education-for-sustainable-development/disaster-risk-reduction/
  5. ^ http://www.unesco.org/new/en/education/themes/leading-the-international-agenda/education-for-sustainable-development/cultural-diversity/
  6. ^ http://www.unesco.org/new/en/education/themes/leading-the-international-agenda/education-for-sustainable-development/poverty-reduction/
  7. ^ http://www.unesco.org/new/en/education/themes/leading-the-international-agenda/education-for-sustainable-development/gender-equality/
  8. ^ http://www.unesco.org/new/en/education/themes/leading-the-international-agenda/education-for-sustainable-development/health-promotion/
  9. ^ http://www.unesco.org/new/en/education/themes/leading-the-international-agenda/education-for-sustainable-development/sustainable-lifestyles/
  10. ^ http://www.unesco.org/new/en/education/themes/leading-the-international-agenda/education-for-sustainable-development/peace-and-human-security/
  11. ^ http://www.unesco.org/new/en/education/themes/leading-the-international-agenda/education-for-sustainable-development/water/
  12. ^ http://www.unesco.org/new/en/education/themes/leading-the-international-agenda/education-for-sustainable-development/sustainable-urbanisation/